Lefser eller pitabrød er et glimrende utgangspunkt for et raskt, enkelt og godt måltid. Pizzaer med tynn bunn er den italienske måten å lage den på, som stadig flere nordmenn foretrekker. Tynne pizzabunner er som regel bakt i steinovn, noe som gir den karakteristiske sprø skorpen.

De mer fyldige pizzabunnene og «pan pizza» er amerikanskinspirerte. For mange var det denne pizzaen man først stiftet bekjentskap med. Den norske varianten med stekt kjøttdeig på toppen, har holdt seg populær i mange tiår. Den har imidlertid fått sterk konkurranse fra den smaksrike italienske varianten. 

Less is more på pizza

En tynn bunn betyr ikke lite smak, snarere tvert imot. Det er plass til mye fyll på den slanke bunnen. Kapers, basilikum, oliven eller blåmuggost? Bare fantasien og smaksløkene sette grenser.

Riktignok bruker de mest trofaste pizzaelskerne lite fyll på sine italienske pizzaer. Restauranteier Jan Vardøen hevder i boka «Pizza Paradiso» at det kun er to oppskrifter som gjelder i pizzaens hjemby Napoli, nemlig Margherita og Marinera.

Margherita er vel kjent for de fleste. Tomatsaus, mozarella, basilikum og olivenolje er oppskriften på en trygg og god pizza som «alle» elsker. Marinara er faktisk ikke mer komplisert, med kun tomatsaus, skivet hvitløk, oregano og olivenolje.

Noen ingredienser går igjen på den italienske pizzaen, som mozzarella, parmaskinke og parmesan. Klassikeren «Pizza Parma» innheholder blandt annet dette. I tillegg har den fersk ruccola, pinjekjerner og olivenolje.

Pizza på den italienske måten er overraskende enkelt å lage med tortillalefse eller pitabrød som base. Pizza med tynn bunn gir plass til mye deilig fyll.

Tomatsaus som smaker

Tomatsausen er også viktig på den tynne pizzabunnen. Det viktigste for en god tomatsaus, er nødvendigvis gode tomater. Og ikke overraskende vil mange påstå at de beste kommer fra solrike Napoli. Det var tross alt Napoli som først introduserte tomatsausen på pizzaen.

Det finnes omtrent like mange oppskrifter på tomatsaus i Italia, som det finnes kjøkken. Her er det mange lokale variasjoner.  

I Puglias nordlige provinser smaker tomatsausen av olivenolje og hvitløk. I sør smaker den mer av løk. I Calibria, området som er «spissen av skotuppen» på støvlen, fyrer de opp sausen med chili.

På Sardinia liker de å blande inn en smak av mynte, eller å krydre med litt safran, mens de på øya Sicilia har sans for det søte. Der er det vanlig å tilsette litt sukker i sausen, en tradisjon som også spredde seg til Amerika med de mange imigrantene.


Vegetarpizza med parmesan
Du trenger ikke være vegetarianer for å nyte denne vegetarpizzaen! Den er utrolig enkel å lage, og overraskende god på smak. Ingrediensene er ikke så mange, og det tillater dem å komme til sin rett. 

Pizza på den italienske måten er overraskende enkelt å lage med tortillalefse eller pitabrød som base. Pizza med tynn bunn gir plass til mye deilig fyll.

Du trenger (4 porsjoner):

 • 4 stk grov tortilla
 • 1 boks hermetisk hakket tomat
 • 1 stk hvitløksfedd
 • 0.5 ts rørsukker
 • litt salt og pepper
 • 250 g mozzarella
 • 4 stk tomat
 • 0.5 ss tørket oregano
 • 50 g ruccolasalat

Slik gjør du:

 1. Varm ovnen til 200 grader
 2. Finhakk hvitløk. Ha alle ingrediensene til tomatsausen i en blender og bland det godt sammen.
 3. Skjær mozzarella og tomater i tynne skiver. Fordel litt tomatsaus på hver tortilla og fordel deretter mozzarella og tomat.
 4. Bak pizzaene i ca. 8–10 min. eller inntil de er gylne og sprø i kanten.
 5. Dryss litt oregano over og topp med ruccola og litt revet parmesan.

 

Pizza på den italienske måten er overraskende enkelt å lage med tortillalefse eller pitabrød som base. Pizza med tynn bunn gir plass til mye deilig fyll.

Små pizzaer med mozzarella og ruccola 
Disse små pizzaene med bunn av pitabrød lager du like raskt som en ferdigpizza. Mens ovnen varmer seg opp, legger du på toppingen, og steker i 10-12 minutt. Enkel og rask middag i en fei!

Dette trenger du (4 porsjoner):

 •  8 pitabrød
 • 2 poteter i tynne skiver
 • 250 g frisk mozzarella
 • 8 skiver serranoskinke
 • Olivenolje
 • Salt
 • Ruccola 

Slik gjør du: 

 1. Sett ovnen på 225 grader.
 2. Fordel potetskivene på pitabrødene.
 3. Ha små stykker mozzarella oppå og topp med serranoskinke.
 4. Drypp litt olje over og dryss på salt.
 5. Bak pizzaene i cirka 10-12 minutter, eller til de er sprø og gylne.
 6. Topp med frisk ruccola før servering.