Det italienske kjøkken er regnet for å være blant verdens beste. Det har røtter tilbake til antikken, og har utviklet seg over flere århundrer.
Regional stolthet er viktig i Italia, det vil si at alle fylker og geografiske områder lager sine spesialiteter basert på lokale råvarer
Den mest kjente retten er kanskje pizza, men italiensk matkultur består av så mye mer enn det. (har du lyst til å lage hjemmelaget pizza, får du oppskriften på en superenkel pizza her)
Lasagne, pasta, tiramisu, vitello tonnato, panna cotta, foccaccia og carpaccio er eksempler på andre smakfulle retter vi kjenner til.
4-retters lunsj
Måltidene har en fremtredende plass i italienerens liv, og lunsjen er dagens viktigste måltid. Da serveres gjerne antipasto, som er en appetittvekker bestående av en liten rett av noe kaldt kjøtt, grønnsaker eller ost.
Senere kommer primo, som er første hovedrett. Den er dominert av karbohydratrik mat som pasta eller risotto, uten noe særlig tilbehør.
Secondo er selve hovedretten, og her får du kjøtt eller fisk samt salat.
Dolce er naturligvis desserten, som gjerne følges av en kopp kruttsterk italiensk espresso.
Det er all grunn til å ta en italiensk kjøkkenreise, og da er disse åtte oppskriftene gode å starte med. Enkle, næringsrike og utrolig smaksrike retter som garantert vil falle i smak!
1. Spaghetti vongole
Mer italiensk blir det ikke. Spaghetti vongole kommer opprinnelig fra Napoli, men serveres over hele Italia. Denne oppskriften fant vi på matbloggen Basilico.
Bilde:– Kraften som blir til overs fra spaghetti vongole liker jeg å spare til suppe, sier Shanna Solheim fra bloggen Basilico. Foto: basilico.no.
Vongole-skjell ligner på norske hjerteskjell, og stadig flere fiskebutikker selger disse nå. Får du ikke tak i dem, kan du bruke blåskjell.
>> Se oppskrift på spaghetti vongole på Basilico.no
2. Sopprisotto med reker og sitron
Risotto kommer fra Po-sletta i Nord-Italia, hvor den rundkornete risen dyrkes. Retten blir som regel servert som første hovedrett (primo) uten flere tilsetninger enn parmesanost og salt og pepper.
Opprinnelig skulle risottoen sikre inntak av karbohydrater, og derfor serveres den så enkelt. Vår variant med reker og sopp passer imidlertid godt både til lunsj og som en lett middag.

Dette trenger du (4 porsjoner):
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 stk løk
- 3 stk stangselleri
- 2 ss olivenolje
- 350 g risottoris
- 1 dl hvitvin
- 10 dl kyllingbuljong
- 1 stk sitron
- 250 g sjampinjong
- 200 g kokte reker
- 40 g parmesan
- 4 stk vårløk
- litt salt
- litt sort pepper
Slik gjør du:
- Finhakk løk, hvitløk og selleri og surr i olivenolje i ca. 1-2 minutter. Ha deretter i ris.
- Tilsett hvitvin og la den fordampe. Ha i litt buljong og rør grundig. Fortsett med å tilsette litt og litt buljong, og la væsken koke helt inn mellom hver runde. Rør og fortsett kokingen på denne måten frem til risen er ferdig, ca. 15-18 minutter.
- Rens soppen og skjær den i skiver. Stek i litt smør på en varm panne i ca. 2-4 minutter.
- Riv skallet av sitronen og rør det inn i risen. Smak også til med litt sitronsaft. Vend i reker, parmesan, stekt sopp og finhakket vårløk.
- Smak til blandingen og server.

3. Penne arrabiata
Penne arrabiata betyr faktisk sint pasta (rabiat). Dette er en vegetarrett med masse chili, derav navnet.
Den kommer fra Roma og Lazio-området, og sausen består av hvitløk, tomater, chili med basilikum eller persille. Får du ikke tak i pecorino-ost, kan du bruke parmesan eller annen lagret ost.
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 500 g penne pasta
- 4 ss bladpersille
- 1 boks hermetisk hakket tomat
- 4 ss extra virgin olivenolje
- 2 stk hvitløksfedd
- 2 stk rød chili
- 1.5 dl pecorino
Slik gjør du:
- Kok pasta etter anvisning på pakken.
- Varm opp en stekepanne til medium varme og ha i oljen, finhakket hvitløk og finhakket chili. La det surre i ca. 1 minutt. Hvitløken skal ikke bli brun.
- Ha tomatene i pannen og la det småkoke.
- Når pastaen er ferdig, siler du av vannet og blander den inn i sausen i pannen. Bland også inn hakket bladpersille.
- Ved servering river du over ost og frisk bladpersille.

4. Superrask minestrone med revet parmesan
Minestrone er smakfull suppe fra Italia basert på kraft, grønnsaker og pasta. Den lages ofte med bønner og bacon, og serveres over hele landet.
Navnet kommer fra ordet minestra, som betyr suppe. Har du ikke tid til å lage kraft, kan du bruke buljong, slik som i denne oppskriften.
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 150 g bacon
- 0.5 stk squash
- 1.2 liter hønsebuljong
- 1 boks hvite bønner
- 3 stk tomat
- 0.8 stk hodekål
- litt kruspersille
- 10 g parmesan
Slik gjør du:
- La vannet renne av bønnene og skyll dem. Kutt tomatene i terninger, og skjær kålen i tynne strimler.
- Surr bacon og squashterninger i litt olivenolje til baconet er sprøtt. Tilsett hønsebuljong. Kok opp og ha i bønner, tomater og kål. Kok opp igjen og la småkoke i et par minutter.
- Ha over i varme suppetallerkener, og strø over hakket persille og finrevet parmesan.
5. Pasta bolognese med rosmarin og parmesan
Pasta med tomatbasert kjøttsaus er nesten som en nasjonalrett i Norge, og et kjent innslag på restaurantmenyer i hele den vestlige verden.
Pasta bolognese kommer fra Bologna i regionen Emilia Romana i Nord-Italia Der blir den servert med tagliatelle, som er bredere enn tradisjonell spagetti.

Dette trenger du (4 personer):
- 400 g fersk fullkornspasta
- 1 stk hvitløksfedd
- 1 neve bladpersille
- 1 ss frisk rosmarin
- 20 g rosiner
- 2 ss olivenolje
- 400 g kjøttdeig av svin
- 4 dl ferdig tomatsaus
- 3 ss ketchup
- 1 stk kjøttbuljongterning
- 2 ss tomatpuré
- 50 g parmesan
Slik gjør du:
- Kok pasta etter anvisning på pakken.
- Finhakk hvitløk, persille, rosmarin og rosiner. Fres i olje til alt er mykt, og tilsett kjøttdeig. Stek og hakk kjøttdeigen i biter.
- Tilsett tomatsaus og 2 ss. ketchup. Kok i ca. 5-10 minutter.
- Legg nykokt pasta med kjøttsausen på en tallerken, og dryss parmesan og litt rosmarin på toppen.
6. Rundtek av kalv vitello tonnato
Vitello Tonnato er en populær forrett og hovedrett i Italia. Delikat kalvekjøtt skåret i tynne skiver gjør den til en variant av carpaccio, men med stekt kjøtt istedenfor rått.

Sausen består av tunfisk og kapers – og det hele toppes med parmesan-ost i skiver og nykvernet pepper.
Du trenger til 4 porsjoner:
- 500 g kalvekjøtt av rundbiff
- 1/2 boks tunfisk i vann
- 3 ss crème fraîche
- 2 ss kapers
- 50 gram parmesanost
- 50 g ruccolasalat
- 1 ss rosépepper
- olivenolje
- smør
- salt og pepper
- 1 sitron
Slik gjør du:
1. Brun kjøttet i litt smør og olivenolje slik at det får farge. Etterstek i ovn på 150 grader i ca. 30 min.
2. La kjøttet hvile i aluminiumsfolie i 20 min.
3. Skjær tynne skiver av kjøttet og fordel på et stort fat sammen med ruccola og høvlet parmesan.
4. Bland sammen tunfisk, crème fraîche, salt, pepper og litt sitronsaft. Hell tunfiskkremen, rosepepper og kapers over kjøttet.
5. Topp med litt god olivenolje og salt og pepper.