

Har du tenkt over hvorfor kringler har sin typiske form og hvorfor den er symbolet for bakerne? Alt har en forklaring og vi skal langt tilbake i historien for å finne opphavet.
Legger du armene i kors over brystet har du en kringleform. Dette var en vanlig måte å be på i Middelalderen.
Kringle som belønning
På 600-tallet skal en italiensk munk ha kommet opp med idéen til den spiselige kringlen som vi kjenner i dag. Den ble laget som en belønning til elevene han hadde. Og navnet ble rett og slett pretiolas; ”en liten belønning”.

Rull deigen til én lang pølse og rull denne flat. Fordel marsipan, nøtter og rosiner utover deigen og lukk igjen.
Luksuskringle med marsipan
Kringlen vi har laget er en luksusversjon med marsipan, nøtter og rosiner. Appelsinglasuren gir en deilig julesmak til bakverket.
Inviterer du på selskap i julen kan en slik kringle bli den store snakkisen blant gjestene. Ikke bare er den vakker å se på, den smaker også helt fantastisk.

Marsipan, nøtter og appelsin smaker jul!

Bruk tid
Denne kringlen er tung og stor. Bruk tid på å forme den pen. Pensle den og stek den gyllen. Vær forsiktig når du løfter den over på rist etter steking. Få gjerne hjelp slik at kringlen ikke brekker.
Først når kringlen er helt avkjølt kan du helle glasuren over. Pynt med juleelementer og server den på et stort fat eller fjøl. Skjær den i skiver når alle gjestene har fått sett den flotte kringlen.
<<LES OGSÅ: Liker du gjærbakst med bær, må du prøve denne bollekaken med bjørnebær. Helt nydelig!>>
Kilde: Wikipedia

Denne oppskriften gir en stor kringle. Perfekt å servere når du har mange gjester!
KRINGLE MED MARSIPAN, NØTTER OG APPELSINGLASUR
Dette trenger du til 1 stor kringle:
- 1 pk. fersk gjær for søte deiger
- 5 dl kefir, cirka 37 grader
- 150 g sukker
- 200 g romtemperert smør
- 1 egg + egg til pensling
- 1 kg hvetemel
- 2 ts malt kardemomme
- 1/2 ts salt
- 400 g marsipan
- 100 g valnøtter, grovhakket
- 100 g rosiner
- 4 ss nypresset appelsinsaft
- 5 dl melis
- Finrevet appelsinskall etter ønske
Slik gjør du:
- Bland gjær og kefir. La dette stå i 10 minutter.
- Pisk sukker og smør til det blir hvitt. Tilsett gjærmelken og egg. Pisk og spe med melet, kardemomme og salt. Elt deigen i 10 minutter.
- La deigen heve lunt i en time.
- Kjevle ut marsipanen til en lang remse.
- Form deigen til en lang pølse. Kjevle den ut slik at den blir flatere. Legg marsipanremsen på, og strø rosiner og valnøtter utover. Lukk deigen og form den som en kringle. La den heve nye 30 minutter.
- Pensle kringlen med sammenpisket egg.
- Sett i forvarmet ovn på 210 grader i 15-17 minutter.
- Avkjøl på rist.
- Bland melis og appelsinsaft. Hell glasur over kringlen når den er avkjølt helt.