13. desember er Luciadagen, til minne om den italienske martyren Sankta Lucia. Den katolske minnedagen er spesielt utbredt i Italia, men også her i nord har vi  lang tradisjon for å feire Luciadagen.

I norsk folketro er Lucianatt eller Lussenatt - natten til 13. desember - forbundet med mye overtro og frykt for onde makter. Denne natten, som ifølge gammel kalender var årets lengste natt, var også årets farligste natt med onde ånder løs, og hvor lys og mørke kjempet om makten. 

Et fat med nystekte lussekatter.

Visste du at safran symboliserer sola og lyset, og spiralformene i de ulike figurene i bakverket, er eldgamle symboler på sol og liv?

Svenske lussekatter

Fra Sverige har vi fått tradisjonen med lussekatter, som opprinnelig var en "lussebit" til budskapen for å beskytte dem mot de onde maktene. Etter hvert ble skikken utvidet til god frokost for folk, og fra 1800-tallet var det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som Lucia, serverte frokost til herskapet på Luciamorgen.

Denne tradisjonen er blitt til lussekattene vi kjenner i dag. Lussekatter er en gjærbakst tilsatt safran for å gjøre dem ”lysende” gule, og symboliserer lys og sol.

<<LES OGSÅ: Drømmer du om luftige boller med det lille ekstra? Da skal diu prøve denne supergode kanelbollekaken med marsipan. Den er helt uimotståelig!>>

Lussekatter formet som kalt julegris (S-form), lilje (V-form) og kringleform.

Vi har laget tre forskjellige varianter, kalt julegris (S-form), lilje (V-form) og kringleform.

Eksotisk krydder

Uavhengig av symbolikk er lussekatter en litt annerledes og velsmakende gjærbakst. Safran gir bollene et lite hint av eksotisk krydder, uten å være for dominerende. Noen er ikke så glad i safransmak, eller vil lage en mer økonomisk variant, og da kan man bytte ut safran med det knallgule krydderet gurkemeie.

Spennende former

Lussekatter kan formes på mange måter. Som S-formede boller, kringler eller mer intrikate mønster. Vi har laget tre forskjellige varianter, kalt julegris (S-form), lilje (V-form) og kringleform.

Her er det bare å prøve seg frem og lage morsomme fasonger! Før steking pensles lussekattene med pisket egg og man pynter med rosiner i ”svingene”.

(Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia)

Lussekatter på hvit duk.

Hvorfor ikke overraske naboene eller kollegene dine med nystekte lussekatter?

Lussekatter

Til ca. 20 lussekatter trenger du:

 • 150 g smør
 • 5 dl helmelk
 • 50 g gjær
 • ½-1 g safran (evt 2 ts gurkemeie)
 • 150 g sukker
 • 2 ts kardemomme
 • 1 klype salt
 • 800-850 g hvetemel
 • 1 egg, til pensling
 • 1 pakke rosiner, til pynt

 

Slik gjør du:

 1. Del smøret i terninger og la det tempereres. Varm melken til den er fingervarm, ikke for varm! Smuldre i gjæren, og rør den helt ut i melken. Rør safranen ut i melken, så blir det en jevnere gulfarge. Du kan evt. bruke gurkemeie for en mer økonomisk variant.
 2. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle. Hell den gule melken i blandingen og elt til du har en jevn og smidig deig. Elt til slutt inn smøret litt etter litt til du har en glatt deig. Dekk til bollen og la deigen heve et lunt sted i 30-60 minutter.
 3. Strø litt mel på benken og velt deigen ut. Kna den sammen og del i ca 20 emner. Trill pølser og form lussekattene som på bildet.
 4. Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir og dekk dem med plast. La de etterheve i 15-30 minutter.
 5. Pensle lussekattene med sammenpisket egg og pynt med rosiner i svingene. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. La lussekattene avkjøle på rist.