Bananbrød, eller banankake som noen kaller det, er den perfekte baksten å lage når du har litt vel modne bananer liggende igjen i fruktkurven. Bananer som er så modne at skallet begynner å få brune flekker er nemlig så søte at det nesten ikke trengs ekstra sukker i baksten.

Om du ikke ønsker så søt bakst holder det faktisk med kun bananene som søtningsmiddel!

Grønne bananer inneholder mye stivelse og lite sukker. Når bananen modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet. Skallet blir tynnere og fruktkjøttet mykere. Stivelsen brytes ned og blir til sukker i prosessen. Modne bananer er så søte og myke at de egner seg veldig godt i bakst.

Grovt bananbrød

Bananbrødet er bakt med en blanding av sammalt og siktet spelt, som gjør baksten litt grovere. Ønsker du et helt grovt bananbrød kan du bruke kun sammalt mel, men vær obs på at resultatet da vil bli noe tyngre.

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn er det hvordan kornet er malt som avgjør hvor grovt det er. Siktet mel lages av kjernen i kornet som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet. Mens i sammalt mel benyttes hele kornet, både skall og kjerne. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer enn siktet mel.

En kombinasjon av sammalt og siktet mel vil gi en litt grovere bakst, men likevel et luftig resultat. Vi har brukt speltmel, som er et gammelt kornslag i hvetefamilien. Spelt er noe grovere enn hvetemel, og gir en fyldigere og litt nøtteaktig smak til bakverk. Proteinet i spelt er også annerledes enn i normal hvete, som gir bakst som ikke smuler og har god holdbarhet.

Litt sunnere alternativ

Grovt bananbrød er et litt sunnere alternativ når du vil ha noe søtt. Spis bananbrødet med smør eller honning, eller bare som det er. Det har lang holdbarhet, og passer utmerket i matpakka eller til kaffen. 

Ekstra deilig tips

Hvis du vil bake en skikkelig snadderutgave av bananbrødet, kan du tilsette 100 gram sjokoladebiter i røra, så får du banansjokoladebrød. Du kan også eksperimentere med andre krydder som kardemomme eller ingefær.

Kilder: Opplysningskontoret for brød og korn, Bramat.no

Oppskrift på grovt bananbrød.

Bananbrød egner seg godt som turmat, snacks og en søt avslutning på søndagsfrokosten.

 

Grovt bananbrød

 • 100 g smør, romtemperert
 • 50-75 g brunt sukker
 • 2 egg
 • 2 store modne bananer
 • 100 g spelt, siktet
 • 150 g spelt, sammalt
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts kanel
 • 1/2  ts salt

 

Slik gjør du:

 1. Start med å piske romtemperert smør og sukker luftig. Er bananene skikkelig modne holder det med 50 g sukker. Pisk inn ett egg av gangen.
 2. Mos bananene, enten med gaffel for å få litt ”chunks” eller med stavmikser om du ønsker en jevnere røre.
 3. Bland alt det tørre godt sammen i en bolle. Tilsett det tørre i smørblandingen, og vend til slutt inn bananene med en slikkepott.
 4. Kle en 1 liters brødform med bakepapir og fordel røren jevnt i formen. Stek bananbrødet på nederste rille ved 180 grader i 50-60 minutter. La brødet avkjøles litt i formen før det legges på rist. La det avkjøles helt før du skjærer i det!