Sensommer og høst er sesong for de norske plommene. Sesongen er kort, så spis dem mens du kan! Resten av året får du kjøpt importerte plommer hos Coop Mega, så det er ingen grunn til å fortvile hvis du får plomme-dilla utenom sesong.

Plommer stammer opprinnelig fra Vest-Asia, og vi kjenner til over 2000 forskjellige sorter som varierer i fasong, størrelse, farge og ikke minst smak. De forskjellige sortene har ulike bruksområder og modningstid slik at sesongen varer litt lenger. 

<<SJEKK UT DETTE: Har du masse rips i fryseren som du ikke vet hva du skal gjøre med? Her får du 5 herlige nye måter å bruke rips på. Både gode desserter og deilig tilbehør til viltmiddagen>>

Forskjellige plommer

Vi har dyrket plommer i Norge i flere hundre år, og de vanligste sortene vi har er Opal, Victora, Jubileum, Edda og Reeves.

Opal-plommer er en av de sortene som modnes tidligst i sesongen. Opal er en liten, oval plomme med lyst rosa skall. Den er saftig og søt, og egner seg godt i desserter eller til sylting.

De mørklilla Edda-plommene er en norsk plommesort som også modnes tidlig i sesongen. Plommene er store og nesten helt runde.

Victoria er den vanligste plommesorten i Norge. Den har en avlang form og et gult og rosa flekkete skall. Plommen er saftig og myk, og regnes som den beste sorten å hermetisere og sylte.

Jubileum er en sort som er utviklet fra Victoria-plommen. Jubileum er en av de største plommene vi har i Norge. Skallet er lyst lilla til rødt, og er frisk på smak. Syrligheten gjør at den passer godt i matlaging eller i søt bakst som en kontrast. Modnes langsomt og sent i sesongen.

Reeves er en relativt ny sort som gir store trill runde rosa plommer. Høstes sent i sesongen og kan lagres lenge uten å konserveres.

Mange måter å bruke plommer på

Det er lite som slår det å spise en saftig og søt plomme som den er, men siden sesongen er relativt kort er det lurt å konservere de norske plommene for å kunne nyte dem enda lenger.

Den enkleste måten å konservere plommer på er kanskje å sylte dem, hele eller halve uten stein. De kan også legges ned på alkohol. Eller hva med å lage plommesaft?

De søteste plommene passer godt å lage syltetøy av, prøv dette deilige plommesyltetøyet med stjerneanis. Det tar bare 15 minutter å lage!

De syrligere plomme-sortene passer utmerket til chutney. Plommechutney med kanel, nellik og chili passer godt utover høsten. Eller lag en plommesaus med soya, ingefær og stjerneanis, det går hånd i hånd med asiatisk mat.

Men den aller vanligste måten å bruke plommer på er kanskje i bakst. I klassisk pai, smuldrepai eller oppned-kaker. Eller hva med å prøve disse supersaftige muffinsene med yoghurt og marinert plomme?

Plommer kan brukes i alt fra chutney til bakst. Her får du oppskrift på supersaftige muffins med plommer og vanilje.

Bak muffins neste gang du skal ha besøk eller har lyst på noe godt! Yoghurt i deigen gjør muffinsene supersaftige.

Muffins med plommer og vanilje

Gir 6 store muffins:

 • 4,5 dl siktet hvetemel
 • 2 dl yoghurt naturell
 • 2 dl sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 2 egg
 • 50 gram smeltet smør

Plommefyll:

 • 6 små plommer eller 3 store
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts kanel
 • 1 ts sukker

 

Slik gjør du:

 1. Del plommene i båter og legg dem i en pose. Tilsett vaniljepulver, kanel og sukker. Rist godt på posen og la plommebåtene marinere mens du lager muffinsrøren.
 2.  Egg og sukker piskes til eggedosis.
 3. Smeltet smør og yoghurt røres inn forsiktig.
 4. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt.
 5. Fordel røren i muffinsformer. Tips: disse kan du lage selv av bakepapir!
 6. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter. Avkjøles på rist.