Epler er ikke bare-bare her i Norge. Vi nordmenn anser epler som vår nasjonalfrukt, og spiser i gjennomsnitt litt over 11 kilo i løpet av et år. Vi har også en egen dag for å feire eplene – Den norske epledagen, 17. oktober.

<<Har du noen kilo plommer på treet eller i fryseren, kan du lage dette supergode plommesyltetøyet. Det tar bare 15 minutter!>>

Slik lager du eplepai i roseform:

Det er ikke så vanskelig å lage en vakker eplepai, så lenge du har litt tid og tålmodighet. Dette er teknikken for å lage eplepai i roseform:

  1. Del eplene i to på langs og fjern kjernehuset.
  2. Legg de halve eplene med snittflaten ned og kutt dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin til å kutte eplene, det går veldig raskt og skivene blir jevne og pene.
  3. La epleskivene marinere i krydder, sukker og sitron.
  4. Når du har kjevlet ut paideigen og lagt den i en paiform, starter du med å legge epleskivene med snittflaten ned langs ytterkanten. Legg dem forholdsvis tett, men la dem lene seg litt utover slik at du får en fin roseform.
  5. Jobb deg innover mot midten av paien, til hele paien er dekket av epleskiver. I midten skjærer du til noen mindre epleskiver, slik at de innerste "bladene" blir små og fine.

Verdens raskeste epledessert

Har du ikke tid til å lage eplepai, kan du lage verdens raskeste epledessert:

Skjær to epler i båter. Strø sukker og kanel på eplebåtene og varm dem i mikroen i ett minutt. Det blir faktisk veldig godt!

EPLEPAI I ROSEFORM

Dette trenger du til en stor paiform:

Paideig:

  • 250 g hvetemel
  • 125 g kaldt smør
  • 100 g melis
  • 1 egg

Fyll:

  • 1 kg røde epler
  • ½ dl brunt sukker
  • ½ dl hvitt sukker
  • 2 ts kanel
  • ½ ts muskat
  • ½ ts salt
  • 2 ts sitronsaft
  • 1 ss smør

 

Slik gjør du:

  1. Lag paideig ved å smuldre sammen hvetemel og kaldt smør i terninger. Når det meste av smøret er oppløst tilsetter du melis og egg. Kna raskt sammen til en jevn deig. Pakk inn paideigen i folie og legg den kaldt i 1-2 timer før bruk, eller gjerne over natten.
  2. Vask eplene og del dem i to. Fjern kjernehuset. Legg eplene med snittflaten ned og kutt dem i tynne skiver.
  3. Legg epleskivene i en bolle og tilsett brunt sukker, hvitt sukker, kanel, muskat, salt og sitron. Vend blandingen forsiktig inn med hendene. La eplene ligge og marineres i 30-40 minutter.
  4. Sil laken som dannes av eplene over i en gryte. Tilsett smøret i gryta og kok ned blandingen til en tykk sirup. Sett til side.
  5. Kjevle ut paideigen og overfør den til en paiform. Prikk hull med en gaffel i bunnen. Legg epleskivene i sirkler utenfra og inn. Dette tar litt tid, men gir et flott resultat! Pensle halve smørblandingen over eplene.
  6. Dekk til hele paien med folie og stek den midt i ovnen ved 225 grader i 30-40 minutter. Ta den ut av ovnen, fjern folien og pensle på resten av smørblandingen. Stek videre i 10-15 minutter, eller til paien er gyllen.