

Epler er ikke bare-bare her i Norge. Vi nordmenn anser epler som vår nasjonalfrukt, og spiser i gjennomsnitt litt over 11 kilo i løpet av et år. Vi har også en egen dag for å feire eplene – Den norske epledagen, 17. oktober.
<<Har du noen kilo plommer på treet eller i fryseren, kan du lage dette supergode plommesyltetøyet. Det tar bare 15 minutter!>>
Slik lager du eplepai i roseform:
Det er ikke så vanskelig å lage en vakker eplepai, så lenge du har litt tid og tålmodighet. Dette er teknikken for å lage eplepai i roseform:

- Del eplene i to på langs og fjern kjernehuset.
- Legg de halve eplene med snittflaten ned og kutt dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin til å kutte eplene, det går veldig raskt og skivene blir jevne og pene.
- La epleskivene marinere i krydder, sukker og sitron.
- Når du har kjevlet ut paideigen og lagt den i en paiform, starter du med å legge epleskivene med snittflaten ned langs ytterkanten. Legg dem forholdsvis tett, men la dem lene seg litt utover slik at du får en fin roseform.
- Jobb deg innover mot midten av paien, til hele paien er dekket av epleskiver. I midten skjærer du til noen mindre epleskiver, slik at de innerste "bladene" blir små og fine.
Verdens raskeste epledessert

Har du ikke tid til å lage eplepai, kan du lage verdens raskeste epledessert:
Skjær to epler i båter. Strø sukker og kanel på eplebåtene og varm dem i mikroen i ett minutt. Det blir faktisk veldig godt!

EPLEPAI I ROSEFORM
Dette trenger du til en stor paiform:
Paideig:
- 250 g hvetemel
- 125 g kaldt smør
- 100 g melis
- 1 egg
Fyll:
- 1 kg røde epler
- ½ dl brunt sukker
- ½ dl hvitt sukker
- 2 ts kanel
- ½ ts muskat
- ½ ts salt
- 2 ts sitronsaft
- 1 ss smør
Slik gjør du:
- Lag paideig ved å smuldre sammen hvetemel og kaldt smør i terninger. Når det meste av smøret er oppløst tilsetter du melis og egg. Kna raskt sammen til en jevn deig. Pakk inn paideigen i folie og legg den kaldt i 1-2 timer før bruk, eller gjerne over natten.
- Vask eplene og del dem i to. Fjern kjernehuset. Legg eplene med snittflaten ned og kutt dem i tynne skiver.
- Legg epleskivene i en bolle og tilsett brunt sukker, hvitt sukker, kanel, muskat, salt og sitron. Vend blandingen forsiktig inn med hendene. La eplene ligge og marineres i 30-40 minutter.
- Sil laken som dannes av eplene over i en gryte. Tilsett smøret i gryta og kok ned blandingen til en tykk sirup. Sett til side.
- Kjevle ut paideigen og overfør den til en paiform. Prikk hull med en gaffel i bunnen. Legg epleskivene i sirkler utenfra og inn. Dette tar litt tid, men gir et flott resultat! Pensle halve smørblandingen over eplene.
- Dekk til hele paien med folie og stek den midt i ovnen ved 225 grader i 30-40 minutter. Ta den ut av ovnen, fjern folien og pensle på resten av smørblandingen. Stek videre i 10-15 minutter, eller til paien er gyllen.