

Roastbiff er faktisk overraskende enkelt å lage selv – og ikke minst rimeligere enn å kjøpe det ferdig i butikken.
Roastbiff lages av surret mørbrad eller flatbiff, som er noen av de rimeligeste strykningsdelene man kan velge.
Slik steker du roastbiff
Roastbiffen trenger ikke mange ingredienser for å bli saftig, mør og smakfull.
Start med å binde opp kjøttet til en rull med hyssing. For å få den deilige stekeskorpen gnir vi kjøttet inn med sennep, salt og pepper før vi steker det hardt i panna på alle sider i både smør og olje. Husk endestykkene!

Gni inn kjøttet med sennep, salt og pepper før du steker det hardt i panna på alle sider i både smør og olje. Legg litt rosmarin og hvitløk i panna for å få en ekstra god smak.

Riktig temperatur
For å få et perfekt resultat når du lager roastbiff er det helt nødvendig med et steketermometer. Du kan bruke enten et digitalt steketermometer med alarm eller et tradisjonelt steketermometer og følge med på gradene underveis.
Roastbiffen skal stekes ved lav temperatur i omtrent en time. Tid kan variere veldig fra ovn til ovn, så derfor er det viktig å holde øye med temperaturen.

. Ønsker du en skikkelig rød roastbiff tar du det ut når steketermometeret viser 57 grader. Ønsker du en lett rosa som vi har laget her tar du det ut når temperaturen er 63. Ved 65 grader og høyere er roastbiffen gjennomstekt.

Derfor må kjøttet hvile
Før du deler opp roastbiffen er det viktig å la det hvile i romtemperatur en stund. Dette er for at kjøttsaftene skal få satt seg. Skjærer du i nystekt kjøtt vil du oppleve at mye av saftene renner ut. Kjøtt som får hvile blir alltid saftigere og bedre.
Fjern hyssingen og skjær skiver av kjøttet. Skal du spise roastbiff som middag passer det med litt tykkere skiver som her. Skjær tynnere skiver om det skal brukes som pålegg. Ferdig oppkuttet roastbiff i tynne skiver holder seg i et par dager i kjøleskap før det surner. Roastbiff kan spises både kaldt, varmt og lunt.

Til roastbiffen har vi laget en klassisk kremet potetsalat med purre, gressløk og sylteagurk. Sylteagurk og roastbiff går hånd i hånd, så spar gjerne noen til brødskiva dagen etter! Potetsalaten har en base av majones, sennep og crème fraîche som gjør den både frisk og fyldig.
Hjemmelaget roastbiff med kremet potetsalat
- 800-1000 g mørbrad eller flatbiff
- 2 ts salt
- 2 ts pepper
- 2 ss dijonsennep
- 2 ss olje
- 2 ss smør
- 4 hvitløksfedd
- 2 kvaster rosmarin
Potetsalat:
- 500 g poteter
- 1 beger crème fraîche
- 4 ss majones
- 1 ts dijonsennep
- 1 purre
- 1 potte gressløk
- 2 sylteagurk, hele
- ½ sitron
- salt og pepper, smak til
Slik gjør du:
- Lag roastbiff: Bind kjøttet opp med hyssing til en jevn rull. Krydre godt med salt og pepper. Gni litt sennep jevnt over kjøttet.
- Varm olje og smør i en stor stekepanne og brun kjøttet på alle kanter. Også endestykkene! Knus fire hvitløksfedd med skaftet på en kniv og ha det over i panna sammen med kjøttet. Legg i rosmarinkvastene. Dette gir stekeskorpen ekstra god smak.
- Legg det brunede kjøttet over i en ildfast form. Stek ved 125 grader til steketermometeret viser 57 grader (rødt) eller 65 grader (gjennomstekt). Dette tar ca 1 time. La kjøttet hvile en halvtime før du skjærer det i tynne skiver.
- Lag potetsalaten mens kjøttet steker: Vask potetene og del i passelig store terninger. Kok eller dampkok over rist i 5-10 minutter. La poteten avkjøles.
- Rør sammen crème fraîche, majones og dijonsennep.
- Kutt purre i tynne skiver, både den hvite og grønne delen. Finhakk gressløk. Del sylteagurk i strimler. Bland sammen med de avkjølte potetene og hell over dressingen. Bland godt sammen og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
LYST PÅ MER BIFF-INSPIRASJON: Se flere oppskrifter på biff her