Kjøttsuppe må være den ultimate høst- og vintersuppa, og alt du trenger er gode og enkle råvarer. Og litt god tid. Her er det nemlig ingen snarveier til et godt resultat – akkurat slik ekte «slow food» skal være. Det er bare å finne fram hvilepulsen med en gang.

Det skal mye til for at det ikke blir godt når så mange flotte og enkle råvarer kommer sammen i en og samme gryte. Gå bananas med høstens beste poteter, sellerirot, gulrot, purre, neper, beter, kålrot, løk og alt du måtte ønske. Det blir garantert en herlig suppe ut av det til slutt.

<<Prøv ogsåFransk gryterett med sitronpotetmos>>

Riktig kjøtt til kjøttsuppa

Kjøttet er selvsagt viktig når du skal lage kjøttsuppe og her finnes det flere muligheter. Det smaksrike kjøttet kommer fra forparten av dyret, noe som betyr at det er mindre mørt og må koke ganske lenge. Det er derfor at vi pleier å si at kjøttsuppa nesten er bedre dagen etter den lages – da har smakene virkelig fått satt seg.

God gammeldags kjøttsuppe med rørt smør

Laurbærblad og frisk timian gir god smak og aroma til den tradisjonsrike kjøttsuppa.

Vanlige stykningsdeler til kjøttsuppe er høyrygg, bibringe, bryst og bog fra storfe. I ferskvaredisken på Coop Mega har vi et godt utvalg av godt suppekjøtt.

Det er mulig å bruke tilsvarende stykningsdeler fra lam og svin også, men da får du litt andre tradisjonsretter som fårikål, lammefrikassé og ertesuppe. Noe å tenke på til en annen dag, kanskje?

<< Prøv også: Røkt svineknoke med frisk eplesalat >> 

Derfor bør du brune kjøttet

Et raskt triks for å få enda mer smak ut av suppekjøttet, er å brune det på sterk varme før det kokes. Det har du sikkert gjort mange ganger allerede, men vet du egentlig hvorfor?

Stekeskorpen gir ekstra smak og aroma og skyldes reaksjoner mellom sukker og aminosyrer i kjøttet når de utsettes for varme. Dette kalles for Maillard-reaksjonen, og er den samme reaksjonen som du får når du bruner løk og får sprø og smakfull skorpe på brødet.

God gammeldags kjøttsuppe med rørt smør

Brun kjøttet i stekepanne på sterk varme før du koker det. Det gir kjøttsuppa det lille ekstra på smak og aroma.

For å få best mulig bruning må temperaturen være høy nok og da er det viktig at kjøttet har en tørr overflate. Tørk derfor godt med kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir før du steker kjøttet.

Deretter er det bare å ha kjøttet i gryta sammen med deilige grønnsaker, kraft og urter og glede seg til en deilig middag om en liten stund.

<<Prøv også: Langtidskokt kjøttsuppe med deilige smaker>>

Pisket smør med urter til kjøttsuppa

Du trenger ikke fancy tilbehør til kjøttsuppe, men litt urtesmør og godt flatbrød smaker godt til.

GOD GAMMELDAGS KJØTTSUPPE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 1,5 time
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 600 g benfri høyrygg (eller annet kokekjøtt av storfe), i terninger
  • 1 ss rapsolje
  • 1 l grønnsakkraft
  • 1 stk. laurbærblad
  • 1 stk. gul løk, i biter
  • 2 stk. gulrot, i biter
  • 0,5 stk. sellerirot, i biter
  • 0,5 stk. kålrot, i biter
  • 1 stk. persillerot, i biter
  • 1 stk. purre, i biter
  • 4 stk. potet, i biter
  • 2 stilker frisk timian
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 200 g Røros smør, romtemperert
  • 1 ss seterrømme (eller crème fraîche)
  • 1 ss frisk timian, finhakket
  • Nykvernet pepper
  • Flatbrød

 

Slik gjør du:

  1. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær i passe store terninger.
  2. Varm opp olje i en stekepanne på sterk varme. Brun oksekjøttet og ha over i en stor gryte.
  3. Hell grønnsakkraften over kjøttet og tilsett laurbærblad. Kok opp, senk varmen og skum av underveis for å få en klar suppe. La kjøttet trekke i ca. 1 time.
  4. Rens og skrell alle grønnsakene, skjær i biter og ha i gryta sammen med kjøttet. Tilsett timian og smak til med salt og pepper. Kok opp igjen, senk temperaturen og la alt småkoke til grønnsakene er møre, ca. 15 minutter.
  5. Pisk romtemperert smør og rømme til hvitt og luftig smør. Rør inn finhakket timian og smak til med nykvernet pepper.
  6. Server kjøttsuppa rykende varm med pisket smør og godt flatbrød.

Kilder:

Hobbykokken

Matprat

FLERE OPPSKRIFTER MED BIFF OG STORFEKJØTT