Coop Mega satser på økologi

Etterspørselen etter økologisk mat er stadig økende. I fjor økte Coop salget av økologiske matvarer med 20,3 prosent, noe som er den største økningen i dagligvaremarkedet i Norge. Hos Coop Mega finner du alltid et stort utvalg av økologiske varer.

Glade dyr smaker best, er et velkjent sitat blant økobønder. Økologisk storfekjøtt kommer fra dyr som har levd et godt liv, med god plass og mulighet til å velge selv om de vil være ute eller inne. I tillegg får de kun økologisk fôr. I økologisk dyrehold legges det i større grad til rette for dyras naturlige behov, enn ved konvensjonelt landbruk.

For Regine Andersen, som er daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, er hensynet til dyrevelferden den aller viktigste grunnen til å velge økologisk kjøtt. Oikos er en landsdekkende medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme økologisk produksjon og forbruk i Norge.

- Det er godt å vite at kjøttet du skal spise kommer fra dyr som har hatt et godt liv,  mener Andersen. 

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Nå får du kjøpt økologisk kylling og kalkun hos Coop Mega. Les mer om hvordan kyllingen og kalkunen lever i hardanger her. >>

God grunn 1: Ekstra god smak

En årsak til at mange foretrekker økologisk mat, er smaken. Økologiske drøvtyggere er ute og beiter friskt, økologisk gress hele sesongen. Gjennom vinteren får de mye høy og annet grovfôr.

Ifølge Andersen er det mindre kraftfôrbruk i økologisk dyrehold.

- I tillegg får kyrne mosjon og frisk luft, og dette spiller også inn på kjøttkvaliteten, sier hun.     

God grunn 2: God dyrevelferd

God dyrevelferd er viktig for å få friske og glade dyr, og spiller en sentral rolle i økologisk landbruk.

-  Minimumsstandardene for dyrevelferd ligger godt over normalen i norsk husdyrhold. Mange økobønder velger i tillegg å gi dyra enda mer plass og tilrettelegging. Vi har bønder som lar kalvene gå sammen med mødrene sine i tre måneder, og bønder som gir grisene masse ekstra boltreplass ute i det fri. Det er en glede å besøke slike gårder og oppleve så mye trivsel, forteller Andersen.

<<VISSTE DU AT... Villsau fra Fitjarøyene er norsk ursau som lever ute hele året? Du får kjøpt lam av villsau hos Coop Mega.>>

God grunn 3: Ren mat

Det er lite forskning på økologisk mat i Norge. Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet er det god overvåking av rester av plantevernmidler i mat, men næringsinnholdet i økologisk mat blir ikke systematisk kartlagt.

Det man har slått fast er at økologisk mat nesten ikke har spor av kjemiske plantevernmidler. Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler, hvilket betyr at du som spiser maten får i deg mindre kunstige stoffer. Kjøttet er rent, uten sprøytemiddelrester eller syntetiske tilsetningsstoffer.

- I økologisk produksjon er kunstige tilsetningsstoffer og kjemisk-syntetiske sprøytemidler forbudt. De sporene som har vært funnet er mikroskopiske og resultat av spredning med vind eller regn fra konvensjonelle gårder, understreker Andersen. 

Prøv denne herlige økologiske biffen i kveld:

Har du lyst på grillet entrecote med deilig urtesmør til middag? Her er 3 gode grunner til å velge økologisk kjøtt i denne retten.

Økologisk entrecote med urtesmør og syltet småløk

Dette trenger du til 4 personer:

 • 4 skiver økologisk entrecote á 180 g, helst med mye fettmarmorering (som gir mer smak)
 • salt og pepper
 • god olivenolje

 

Slik gjør du:

 1. Gni biffene godt inn med olivenolje, salt og pepper
 2. Grill dem i pannen eller ovn i noen minutter på hver side eller til du har en kjernetemperatur på ca 50 grader.
 3. La kjøttet hvile i minst ti minutter på et lunt sted.
 4. Legg på en god klatt urtesmør, og la det smelte utover.

 

Urtesmør:

 • 100 g temperert smør
 • 1 ss grovkornet sennep
 • 4 ss estragon, finhakket
 • 2 ss persille, finhakket
 • skall fra 1 økologisk sitron, finrevet
 • 1 sjalottløk, finhakket
 • hvitvinseddik
 • salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Pisk smøret luftig med en kjøkkenmaskin med visp. Bland i alle de andre ingrediensene og smak til med salt, pepper og hvitvinseddik.
 2. Rull smøret i aluminiumsfolie og legg i kjøleskapet, slik at du kan kutte fine skiver når det setter seg.

 

Syltet småløk:

 • 10 delikatesseløk, skrelte
 • 2 dl sukker
 • 4 dl hvitvinseddik
 • 6 dl vann
 • 2 stilker timian
 • 5 pepperkorn

 

Slik gjør du:

 1. Kok opp alt utenom løken, ha i løken og kok til den er mør.
 2. Oppbevar i laken til  servering.

FLERE OPPSKRIFTER MED BIFF OG STORFEKJØTT