Beregn cirka 150 – 200 gram biff per person. Skal du steke flere biffer er det en fordel at de er omtrent like tykke, slik at du får et jevnt stekeresultat. Indrefilet skjæres gjerne i 3-4 cm tykke biffer. Biff av ytrefilet og entrecôte skjæres ca. 2 cm tykt.

Du finner den alternative panne/ovn stekemetoden her

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og la det ligge i romtemperatur i en halv time før det skal stekes slik at hele biffen har samme temperatur. Tørk godt av kjøttet med kjøkkenpapir, og krydre med flaksalt 15 minutter før og pepper rett før du legger i pannen.

La stekepannen bli god og varm før du har i stekefettet. Om du vil steke i smør, margarin eller olje er en smakssak. (Se tips lenger ned i saken.)

La smør eller margarin bli nøttebrunt før du legger biffen i pannen. Oljen er varm nok når det bruser rundt enden på en tresleiv.

Ikke stek for mange biffer samtidig, da blir stekepannen fort kald. Steketiden avhenger av tykkelsen på biffen. Disse steketidene er beregnet på en 2 cm tykk biff.

Lite stekt: 1 minutt på hver side (kjernetemperatur 55 grader).

Medium stekt: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften siver ut på oversiden. Snu biffen og stek til den videre til kjøttsaften pipler ut på den andre siden. (Kjernetemperatur 60 grader) .

Godt stekt: 1 minutt på hver side på sterk varme. Skru ned temperaturen og stek biffen videre i ca. 4 minutter på hver side på svak varme. Snu biffen ofte.

Ikke stikk i kjøttet underveis. Da renner kjøttsaften ut, og kjøttet blir tørt. Bruk en stekespade eller klype.

Ta biffen opp av pannen når den er ferdig stekt. La den hvile i 1-2 minutter før du skjærer i kjøttet.

Biffen kan også etterstekes i ovn. Det kan være praktisk hvis du skal steke biff til flere. Brun kjøttet i pannen i 1 minutt på hver side. Legg biffene i en ildfast form. Stek videre på 200 grader i cirka 8 minutter for en medium stekt biff.

Smør, margarin eller olje?

Mange liker smaken av smør, men smør tåler ikke så høy varme før det blir brent. Du kan senke temperaturen, eller steke i klaret smør. Smelt smøret i en kjele. Da vil de hvite melkeproteinene synke til bunns. Øs opp det klare, gule fettet og bruk det til å steke i.

Margarin og oljer som er beregnet på steking tåler høy temperatur. Raps-, soya- og solsikkeolje er både nøytrale på smak og tåler høy varme.
Du kan også steke i en kombinasjon av olje og smør. Brun biffen på høy temperatur i olje først. Skru ned varmen og tilsett smør for å få den gode smaken. Ha gjerne litt urter og hvitløk i pannen sammen med smøret for å få mer smak.

Gode poteter er et must til biff. Sjekk disse gode oppskriftene:

 

LYST PÅ MER BIFF-INSPIRASJON: Se flere oppskrifter på biff her