Sommer og grillsesong betyr mange spennende nyheter i butikken. Denne sommeren får du kjøpt nyheten tomahawk av svin hos Coop Mega. Tomahawk er en saftig svinekotelett med flott fettmarmorering og beinet på. Dette er et spennende stykke kjøtt og en ganske ny stykningsdel på det norske markedet.

Kjøtt med beinet på og god fettmarmorering blir gjerne mer smakfullt og mørt. Vi guider deg til hvordan du tilbereder tomahawk på grillen og tipser om smakfullt og spennende tilbehør med smak av Nord-Afrika.

<<LES OGSÅ: Liker du nord-afrikanske smaker, må du prøve Aichas fantastiske lammeskanker med duftende krydder og granateplekjerner.>>

Oppskrift på tomahawk på grillen med sprøstekte småpoteter og charmoula.

Som tilbehør har vi laget sprøstekte småpoteter, vendt i olivenolje og røkt paprika. Metoden vi bruker her gir de aller beste potetene til grillmaten. Først damper eller koker man potetene nesten helt møre, før vi vender dem i olje og krydder og sprøsteker dem under grillelementet i ovnen. Dette gjør du mens kjøttet grilles.

4 avgjørende grilltips for tomahawk av svin

 1. Bruk helst et steketermometer når du griller kjøtt. Da holder du kontrollen på temperaturen og sikrer at svinekjøttet blir gjennomstekt.
 2. Ikke legg kjøttet rett på grillen. Det lurt å la kjøttet temperere først. For store stykker med bein, som tomahawk, er det greit å la kjøttet ligge i romtemperatur i 1-2 timer før grilling. Gni det inn med salt og pepper og la det ligge på kjøkkenbenken.
 3. Når du tenner opp kullgrillen, er det lurt å lage to soner. En med direkte (høy)  varme og en med indirekte (lav) varme. På gassgrill kan dette raskt justeres ved å skru temperaturen opp og ned.
 4. Brun kjøttet først et par minutter på hver side over direkte varme. Dette gir kjøttet en deilig stekeskorpe. Legg så kjøttet over på indirekte varme, eller skru ned temperaturen på grillen, og la det steke videre i 12-15 minutter, eller til det har kjernetemperatur 65-70 grader. La alltid kjøtt hvile minst 10-15 minutter før du skjærer i det slik at kjøttsaftene får satt seg i kjøttet.
Oppskrift på tomahawk på grillen med sprøstekte småpoteter og charmoula.

Krydderet er essensielt i en charmoula. Her finner du koriander, spisskummen og paprika, enten en røkt variant eller en skikkelig spicy. Vi har brukt malt krydder i vår charmoula, men det er selvsagt mulig å bruke hele korianderfrø og spisskummenfrø også . Da anbefaler vi å riste disse i en tørr stekepanne før du knuser dem i en mortel.

Nord-afrikanske smaker

Charmoula er en aromatisk nord-afrikansk saus eller dipp som ofte brukes som marinade til fisk eller grønnsaker, men det smaker også utmerket sammen med lyst kjøtt som svin og kylling.

Det finnes utallige varianter av charmoula, vi har laget en enkel utgave. For en mer chunky konsistens er det vanlig å tilsette friske eller grillede hakkede tomater eller paprika. Det finnes også varianter hvor det brukes flere typer urter og grønn chili.

Deilig tilbehør til tomahawk på grillen

Du kan ha mye deilig tilbehør til tomahawk på grillen. Sjekk ut disse deilige potetene: 

 

Oppskrift på tomahawk på grillen.

Tomahawk av storfe er en av årets mest spennende nyheter hos Coop Mega. Kjøttet er mørt og saftig og kler mange typer tilbehør.

TOMAHAWK PÅ GRILLEN MED SPRØSTEKTE SMÅPOTETER OG CHARMOULA 

 • 2 tomahawk av svin
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper

 

Charmoula:

 • 1 håndfull fersk koriander
 • 4 hvitløksfedd
 • 1 rød chili
 • 1 stor sjalottløk
 • 1 ½ dl extra virgin olivenolje
 • 1 ss sitronjuice
 • 1 ss limejuice
 • 1 ts malt koriander
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • ½-1 ts salt

 

Poteter:

 • 500 g småpoteter
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1 ts havsalt

 

Topping:

 • finhakket koriander 

 

Slik gjør du:

 1. Legg kjøttet i romtemperatur, gjerne 1-2 timer før det skal grilles. Gni det inn med salt og pepper.
 2. Start med å lage charmoulaen. Finhakk koriander, hvitløksfedd og chili. Fjern frøene fra chilien om du ønsker en mild variant. Kutt sjalottløk i små biter.
 3. Bland sammen med olivenolje, sitron- og limejuice og krydderne. Rør godt og la sausen stå og sette seg minst en halvtime før bruk.
 4. Gjør klar grillen. Lag gjerne en direkte og en indirekte varmesone på grillen.
 5. Damp eller kok potetene til de er nesten helt møre. Koketid avhenger litt av størrelsen på potetene, ca 10-15 minutter.
 6. Legg potetene over i en ildfast form og vend dem i olivenolje og røkt paprikapulver. Stek potetene under grillelementet i ovnen ved 200 grader i 5-10 minutter, til de har fått en gyllen stekeskorpe. Vend litt på potetene underveis så de blir jevnt stekt.
 7. Mens potetene blir ferdige griller du kjøttet. Grill kjøttstykkene først på direkte varme i 3-4 minutter på hver side. Legg deretter over på indirekte varme og grill videre i 12-15 minutter med lokket nede. Bruk gjerne et steketermometer for å være helt sikker på at kjøttet er ferdig stekt. Stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 65-70 grader.
 8. La kjøttet hvile noen minutter før du pensler det med charmoula på begge sider. Server med småpotetene og ekstra charmoula. Dryss gjerne litt ekstra finhakket koriander på toppen. 

FLERE OPPSKRIFTER MED BIFF OG STORFEKJØTT