Nå er de norske eplene modne og saftige. Mange av dem havner i deilige eplekaker og paier. Noen spises slik de er og noen kokes til deilig eplemos som fylles på glass. Hos Coop Mega får du nå kjøpt norske økologiske epler fra Telemark.

Har du prøvd å bake epler i ovnen? Denne prosessen gir en deilig, søt og fyldig smak på eplene.  De blir godt hjulpet av honning, smør og ikke minst rosmarin.

 Oppskrift på bakte epler med rosmarin, eplegelé, pisket rømme og havreknas.

Et overraskende element som vil gi en deilig syrlighet til retten er små terninger av eplegelé. Vi har brukt den supergode økologiske eplemosten fra Änglamark. Eplemosten er presset fra økologiske epler i Telemark.

Høsturt til bakte epler

Rosmarin er selve høsturten som de fleste forbinder med lam. Men visste du at rosmarin også passer godt til frukt? Fersken, aprikos, eple og pære kler den lette smaken av granskog. Ja, for rosmarin har litt smak av nåletre i seg.

Det er ikke mye rosmarin som skal til, så et par små kvister gir nok aroma og smak til eplene som skal inn i ovnen.

<<LES OGSÅ: Liker du rosmarin, åpner det seg uendelige muligheter. Se alt du kan lage med denne aromatiske urten her.>>

Oppskrift på bakte epler med rosmarin, eplegelé, pisket rømme og havreknas.

En enkel havreknas laget i panne smaker godt til bakte epler. Ha alle ingrediensene i pannen og la dette smelte sammen og så brunes til alt tørt og det dufter deilig. Her er det viktig å holde temperaturen på medium eller litt under.

Pisket rømmekrem

Rømme kan piskes til krem, men da må du bruke ekte seterrømme. Det høye fettinnholdet er avgjørende for at rømmen skal kunne piskes stiv. Rømmekrem smaker fantastisk godt på vafler også, så prøv det neste gang du steker en plate eller to.

Overraskende epledessert

Når du legger opp retten til servering er det smart å legge de små epleterningene på toppen slik at de ikke knuses. Når gjesten tar en bit av alle lag av desserten vil den syrlige geléen poppe i munnen som en spennende og deilig overraskelse.

 Oppskrift på bakte epler med rosmarin, eplegelé, pisket rømme og havreknas.

Bakte epler med rosmarin og eplegelé er hjempegod høstdessert. Den er både søt og syrlig, og knaser godt. Perfekt avslutning på et høstmåltid med lam.

BAKTE EPLER MED ROSMARIN, EPLEGELÉ, PISKET RØMME OG HAVREKNAS

Dette trenger du til fire personer:

Bakte epler:

 • 4 røde, faste epler, gjerne økologiske
 • 2 kvister rosmarin
 • 4 ss flytende honning
 • 4 ss smør

 

Eplegelé:

 • 7 gelatinblader 
 • 4 ss kokt vann
 • 1/2 liter økologisk eplemost

 

Pisket rømme:

 • 1 boks seterrømme

 

Havreknas:

 • 2 ss sukker
 • 2 ss smør
 • 2 dl havregryn
 • 1 dl hasselnøtter, grovhakket 

 

Slik gjør du:

 1. Bak eplene: Del eplene i to og fjern kjernehuset. Del dem i fire båter. Legg dem i en ildfast form og legg rosmarin rundt. Tilsett honning slik at alle båtene får litt hver. Legg klatter av smør i formen. Sett i ovnen på 150 grader til eplene er møre.
 2. Eplegelé: Legg gelatinplater i bløt og rør dem ut i kokt vann slik at platene løser seg opp. Bland i eplemosten. Ha blandingen over i en avlang form slik at eplemosten måler ca 2 cm i høyden. Sett kjølig til geléen er stivnet, det tar noen timer. Du kan gjerne lage denne dagen før. Skjær så 2x2 cm terninger av geléen.
 3. Rømmekrem: Pisk seterrømmen til krem.
 4. Havreknas: Varm en panne. Tilsett sukker, smør, havregryn og hakkede nøtter. La blandingen brunes på medium varme. Ta av platen og avkjør til romtemperatur.
 5. Server bakte eplebåter med eplegeléterninger, pisket rømmekrem og havreknas på toppen.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE DESSERTER