Har du noen gang laget en klassisk sitronterte med marengslokk før? Det er en tidkrevende prosess. Først skal tertedeigen knas sammen for hånd, og gjerne avkjøles i kjøleskap over natten. Sitronfyllet skal kokes sammen, og marengsen gjerne vispes over vannbad før det hele monteres. En klassisk sitronterte med marengslokk er helt nydelig, men det er også denne forenklede utgaven hvor vi har jukset litt.

Dekonstruert sitronterte

For å lage en rask og enkel utgave av denne desserten har vi brukt knuste havrekjeks blandet med smeltet smør som bunn, ferdiglaget lemon curd som sitronfyll og pisket opp en enkel marengs for å toppe det hele.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på hjemmelaget lemon curd i sitronterten, har vi en super oppskrift på enkel lemon curd her.>>

For å gjøre det enda enklere har vi dekonstruert sitronterten, det vil si at vi har tatt fra hverandre alle elementene i sitronterten; sitronkremen, tertebunnen og marengsen, og satt dem sammen på en ny måte. I porsjonsglass, så får alle gjestene en søt, liten dessert hver. Bruk gjerne klart glass, så blir dessertens tre lag synlige.

Oppskrift på sitronterte i porsjonsglass.

Dette er en såkalt dekonstruert sitronterte. Det betyr at vi har tatt alle sitronterte-elementene fra hverandre og satt dem sammen på ny måte.

Perfekt til påske

Denne jukseutgaven av sitronterte med marengslokk er en super dessert etter et tyngre måltid, for eksempel lammelår. Da passer det jo fint at desserten er påskegul. Blandingen av sprø kjeksbunn, frisk og syrlig sitronfyll og fløyelsmyk, søt marengs på toppen er ikke like mektig som mange andre desserter kan være. 

Slik griller du marengslokket

Desserten lages i en fei, og rett før servering svir du marengslokket litt med en Crème brûlée-brenner eller en skibrenner, om du har det tilgjengelig. Dette gir marengsen det karakteristiske brente utseende. Du kan også servere denne sitronterten uten brenningen også.

Du kan også dandere desserten i små, ildfaste former og sette desserten under grillelementet i ovnen i 1-2 minutter. Ikke lenger, for da vil desserten flyte utover.

Oppskrift på sitronterte i porsjonsglass

Lemon curd er en britisk sitronkrem som er laget av egg, sukker, smør og sitron. Lemon curd egner seg godt som kakefyll og som pålegg på toast. Du får kjøpt ferdig lemon curd hos Coop Mega.

Sitronterte med marengslokk i glass

Dette trenger du til 6 porsjoner:

 • 150 g havrekjeks
 • 80 g smør
 • 4 eggehviter
 • 180 g sukker
 • 2 glass lemon curd

 

Slik gjør du:

 1. Start med å knuse kjeksene, enten ved å banke på dem for en grov variant eller i en food processor for en mer finmalt variant.
 2. Smelt smøret og bland sammen med kjekssmulene. Finn frem 6 egnede porsjonsformer eller glass og fordel kjekssmulene utover bunnen. Sett kjølig mens du lager marengsen.
 3. Skill eggehviten fra eggeplommene. Pass på så det ikke kommer noe eggeplomme med. Finn frem en stor bolle og pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin eller med en elektrisk håndvisp sammen med 40 gram av sukkeret til det er halvstivt.
 4. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til marengsen er helt stiv og blank. Ha over i en sprøytepose.
 5. Fordel lemon curd i glassene over kjeksen. Sprøyt marengstopper på hvert glass.
 6. Svi toppene med en Crème brûlée-brenner til marengsen blir litt gyllen.

 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE DESSERTER