De er saftige, søte, fargerike og fristende. Mange vil si det er på høy tid at amerikanernes favorittsøtsak donuts inntar norske kaffebord. 

Coop Mega har fire ulike donuts fra Goman Bakeriet i sine butikker. Nå slipper du med andre ord å reise over Atlanteren når donut-suget melder seg.

<<LES OGSÅ: Lyst på kake, men har skikkelig dårlig tid? Da skal du prøve disse herlige eplekakefristelsene.>>

10 milliarder donuts i året

Donuts er den amerikanske favoritten som stadig flere nordmenn får sansen for. Bruk donuts som utgangspunkt til deilige desserter.

Donuts smaker utrolig godt alene, gjerne med litt sukker på.

Akkurat hvor og når den amerikanske donuten oppstod strides de lærde om, men mye tyder på at de ble introdusert av nederlandske immigranter på 1900-tallet under navnet ”oliekoek”, som direkte oversatt betyr oljekake.

At nederlandske oljekaker siden skulle bli amerikanernes yndlingsgodbit var nok ikke navnets fortjeneste, men heller den herlige og høyst avhengighetsskapende kombinasjonen av søtt og saftig. I dag selges det overveldende 10 milliarder donuts i USA hvert eneste år.

<<PRØV OGSÅ: Det er særlig en ingrediens som gjør disse muffinsene så saftige og gode.>>

Donuts i slekt med smultringen

Donuts minner om norske smultringer, men noen forskjeller er det. Donuts lages blant annet med gjær i stedet for hornsalt, og melk i stedet for surmelk. Mens smultringen alltid frityrstekes, er det mer vanlig å bake donuts på brett i ovnen. Donuten er også litt større og kraftigere, som alt annet amerikansk. 

Det er likevel mye som tyder på at smultringen kom til Norge via USA. I Henriette Schønberg Erkens kokebok fra 1929 presenterte hun et lignende bakverk med navnet ”donasser ”som sannsynligvis stammer fra ordet donut.

Selv om donuts smaker fortreffelig som de er, er det ingenting i veien for å leke litt med maten. Disse herlige oppskriftene med donuts er farlig gode!

1. DEILIG DONUT-MISU MED MASCARPONEKREM

En variant av den italienske klassikeren tiramisu, hvor du bytter ut den tradisjonelle fingerkjeksen med donuts. Resultatet er en nydelig kremet fristelse som smelter i munnen. Desserten skal hvile i kjøleskapet i minst to timer, så lag den gjerne før du begynner på middagen.

Donuts er den amerikanske favoritten som stadig flere nordmenn får sansen for. Bruk donuts som utgangspunkt til deilige desserter.

Brukk donuts i en saftig og god tiramisu.

Du trenger (4 porsjoner):

  • 3 eggeplommer
  • 80 g sukker
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl kald, sterk kaffe
  • 4 ss amaretto
  • 16 donuts fra Goman Bakeriet, eller andre gode donuts
  • Kakao eller mørk sjokolade til servering

Slik gjør du:

  1. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis, og vend inn mascarpone.
  2. Pisk fløten og vend sammen med eggedosis.
  3. Rør sammen kaffe og amaretto i en skål.
  4. Dypp donuts i blandingen lenge nok til at de får suge til seg godt med væske.
  5. Legg dem lagvis med krem i fire coctailglass. Begynn med donuts, avslutt med krem.
  6. Sett kaldt i minst to timer før servering.
  7. Dryss over kakaopulver eller finrevet mørk sjokolade rett før servering.  

2. VARME DONUTS MED BANAN OG KRYDRET KARAMELLSAUS 

Donuts er den amerikanske favoritten som stadig flere nordmenn får sansen for. Bruk donuts som utgangspunkt til deilige desserter.

Prøv varme donuts med banan og karamellsaus.

Denne superenkle desserten vil imponere både deg selv og gjestene dine. Hemmeligheten er muskat, kanel og mørk rom, som gir den hjemmelagde karamellsausen en herlig varm og krydret smak.

Bruker du donuts med sukkerstrø vil de få en herlig sprø overflate når de grilles på høy varme i ovnen. I mellomtiden kan du kutte moden banan i skiver og varme dem raskt i karamellsausen. Anrett varme donuts på en tallerken med vaniljeis, og hell rikelig med banan og karamellsaus over. Topp det hele med pekannøtter og nyt!

>> Se hele oppskriften på varme donuts med karamellsaus her.

3. ISKREMSANDWICH MED SMELTET SJOKOLADE

Passer perfekt til alt fra barneselskapet til ettermiddagskaffen. Alt du trenger å gjøre er å dele din favorittdonut i to, fylle den med valgfri iskrem og dyppe den i smeltet sjokolade. Nytes mens isen er myk og sjokoladen fortsatt er lunken. Husk servietter!

Donuts er den amerikanske favoritten som stadig flere nordmenn får sansen for. Bruk donuts som utgangspunkt til deilige desserter.

Lag iskremsandwich med donuts og smeltet sjokolade; perfekt til barneselskapet.

Du trenger (4 porsjoner): 

  • 4 donuts fra Goman Bakeriet, eller andre gode donuts
  • 4 store kuler fløteis
  • 1 plate mørk sjokolade
  • Strøssel til pynt (hakkede nøtter eller kokos er nydelig) 

Slik gjør du:

  1. Del donuten i to med en brødkniv.
  2. Legg en generøs kule is på en tallerken og bruk en stekespade til å trykke den flat, slik at den får samme omkrets som donuten.
  3. Legg isen i midten av den delte donuten.
  4. Putt sandwichen i fryseren mens du smelter sjokoladen i vannbad.
    Goman Bakeriet leverer ferske varer til alle Coop Mega-butikker i hele Norge.

    Goman Bakeriet leverer ferske varer til alle Coop Mega-butikker i hele Norge.

  5. Dypp sandwichen i rikelig med sjokolade.
  6. Dryss over valgfritt strøssel og server med en gang.

 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE DESSERTER