Vaffelens dag
25. mars kan du spise så mange vafler du bare orker, det er nemlig vaffelens dag. Vaffeldagen kommer opprinnelig fra den svenske vårfruedagen, noe som med svensk uttale ligner på våffeldagen. Vaffeldagen feires samme dag flere steder i Europa.
Kilde: Wikipedia
I sjømannskirken er det vaffeldag året rundt. De berømte vaflene stagger hjemlengselen til nordmenn som er på reise eller bosatt i utlandet.
– Hva er grunnen til at Sjømannskirkens vafler er blitt så populære?
– Det er nok flere grunner til det. Hos oss er vafler mer enn mat.
Vaffelen er en samtaleåpner, og smaken av Norge når man er langt hjemmefra.
De symboliserer også den hjertevarmen vi ønsker å møte mennesker med, sier kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim.
Tårevått vaffelmøte
Mevold Skogheim kan fortelle at det er sterke følelser knyttet til vaffelen.
– Jeg har hørt flere historier om folk som har tatt til tårene når de får kjenne lukten og smaken av vafler etter lang tid i utlandet. Mange forbinder nok vaflene med hjemme og morsk kjøkken, sier hun.
Og det er kanskje ikke så rart, vaffelen er nemlig den kaketypen vi spiser mest av i Norge. Vaffelens historie er lang, og strekker seg helt tilbake til middelalderen.
– Ifølge forfatteren Kristin Solli Schøien ble det i klostrene laget usyret brød til bruk under nattverden. Oblatene var så velsmakende at de begynte å lage kakene til bruk under spesielle høytider. Disse kan være forløpere for Sjømannskirkens vafler, sier Skogheim.
Har stekt vafler i 150 år
Sjømannskirken har servert vafler i over 150 år, siden den første åpnet i Skottland i 1864. Nå finnes det 31 sjømannskirker over hele verden, fra Sydney i Australia til Okpo i Korea. Og alle lager vafler på sin egen måte med lokale spesialingredienser. Her er oppskriftene til fem av dem:
1. VERDENS BESTE VAFLER FRA BELGIA
Disse vaflene vant tittelen ”Verdens beste vafler” i fjor. De skal serveres på belgisk vis med is og sjokoladesaus.
Mange mener at belgisk vaffel med sjokolade er verdens beste vaffel.
Du trenger:
- 4 egg
- 1 boks rømme
- 1 l helmelk
- 4 ss smeltet smør
- 3 ss sukker
- 1 ss vaniljesukker
- 2 ts natron
- 4 dl havregryn
- 10 dl hvetemel (eller til passe røre)
Slik gjør du:
- Visp egg og sukker lett og bland vekselvis inn det tørre og våte.
- Rør til du får en jevn røre.
- La gjerne røren svelle litt før du begynner å steke vaflene!
2. VAFLER MED LABANMELK FRA DUBAI
Hos sjømannskirken i Dubai er den hemmelige ingrediensen labanmelk. Det høres kanskje skummelt ut, men laban er noe så ufarlig som en arabisk form for surmelk. Du kan fint benytte kefir eller kulturmelk i stedet.
Du trenger:
- 3 egg
- 3 ss sukker
- 3 dl laban eller annen surmelk
- 1/2 ts natron
- 2 dl fløte (eller andre gode rester i kjøleskapet som pisket krem, rømme osv.)
- 4 dl hvetemel
- ½ ts bakepulver
- 1 dl vann
- 50 g smeltet meierismør
Slik gjør du:
- Visp egg og sukker lett og ha i 2 1/2 dl laban.
- Bland inn vekselvis det tørre, vann, fløte og smeltet smør.
- I den siste halve desiliteren med laban blander du inn natron.
- La natron bruse ferdig i labanmelken før den tilsettes. Ikke rør mye etter natron er tilsatt, da blir vaflene seige!
- La røren svelle litt før steking.
3. SAMBAVAFLER FRA RIO DE JANEIRO
Denne oppskriften er laget av konditor Elin Vatnar Nilsen, som står bak bloggen krem.no. Hun vant konkurransen om å lage den offisielle vaffeloppskriften til sjømannskirken i Rio da den åpnet i 2014. Tvisten på røra ble muskat og kanel. Ikke mye, men nok til å kjenne et herlig hint av sol og samba.
Du trenger (gir 15 plater):
- 4 egg
- 60 g sukker
- 120 g smeltet smør
- 1 liter melk
- 7 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts revet muskatnøtt
- 1 ts kanel
Slik gjør du:
- Visp sammen egg og sukker og tilsett smeltet smør.
- Bland inn melk.
- Rør inn det tørre.
- La røra svelle en halv time.
4. SKIPSVAFLER FRA ABERDEEN
Sjømannskirken i Aberdeen åpnet i 2012 og går på flest skipsbesøk av alle. Disse vaflene ligger ofte i sekken når de går ombord. Skottene elsker havregryn, derfor er det også å finne i vaffeloppskriften.
Du trenger:
- 4 egg
- 1,5 dl sukker
- 5 dl melk
- 5 dl yoghurt
- 150 smør
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- 1 dl havregryn
- Hvetemel til passe røre
Slik gjør du:
- Visp egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
- Ha i melk og yoghurt, kardemomme, bakepulver og havregryn.
- Bland inn mel til røren er passe tykk.
- Smelt og avkjøl smøret, før du har det i røren til sist.
5. SUNNE HOLLYWOODVAFLER FRA LOS ANGELES
I hollywoodstjernenes by er de fleste opptatt av trening og sunn livsstil, og det bærer denne oppskriften preg av. Vaffelrøren er spekket med sunne ingredienser som yoghurt naturell, olivenolje, havregryn og grovt hvetemel. Smaken er det likevel ingenting å si på!
Du trenger:
- 3 dl havregryn
- 7,5 dl melk
- 3 dl yoghurt naturell
- 3 egg
- 3 ss olivenolje
- 2 ss sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ½ bakepulver
- 4 dl hvetemel
- 3 dl grovt hvetemel
Slik gjør du:
- Rør sammen havregryn sammen med melk, yoghurt, olivenolje og egg.
- Bruk gjerne miksmaster.
- Tilsett så vaniljesukker, bakepulver og mel.
- La røren stå og svelle i kjøleskapet i 30 min, før du steker vaflene.
VAFFEL-SMOOTHIE
Vil du gjøre det på Hollywood-fruers vis kan du ifølge Sjømannskirken i Los Angeles lage grønn smoothie av vaffelen.
Du trenger:
- ½ ferdigstekt vaffelplate
- En håndfull spinatblader
- 2 ts hvetegresspulver
- 2 dl appelsinjuice
- En håndfull isbiter
Slik gjør du:
- Kjør blenderen til du har en jevn smoothie.
- Tilsett mer vann dersom du vil ha tynnere konsistens.
FLERE OPPSKRIFTER PÅ FRISTENDE DESSERTER