Pannekaken okonomiyaki er en stor del av Japans matkulturelle sjel. Like dypt stikker den som sushi, ramen og udon. Mange kaller den en pannekake. Men man kan like gjerne kalle den en omelett. En Crêpe? Pizza? En god blanding av disse, kan vi kanskje si.

Japanerne spiser pannekaken okonomiyaki med kål. Gjerne med svinekjøtt, reker, blekksprut eller biff.  Andre grønnsaker som blant annet vårløk, blir også bruk.

Okonomiyaki blir ofte tilberedt på egne restauranter hvor folk selv får være med på å lage den, over en egen ”teppan” stekeplate. Okonomiyaki betyr nemlig, fritt oversatt, ”Du får den akkurat som du liker den”.

<<Lyst på luftig pannekake som lager seg selv i ovnen? Prøv supergode Dutch baby med røkelaks og asparges.>>

Okonomiyaki med krønsj

Hos Hitchhiker på Mathallen i Oslo finner man innimellom okonomiyaki på menyen. Restauranten er kjent for Street Food fra hele verden -  og de karakteriserer okonomiyaki som den ”innholdsrike pannekaka”.  Den inneholder alt du kan ønske deg: umami og spice, krønsj og chunk.

Når kjøkkensjefen Jan Robin Ektvedt fra Hitchhiker har okonomiyaki på menyen, småspiser de ansatte hele tiden.

- Det er helt umulig å stoppe, sier han.

Hitchhiker lager sin egen majones og okonomiyakisaus. En variant av pannekaka som de serverer er med reker som er lettere marinert i ingefær, lime og grønn chili. Ristede sesamfrø eller tempura crumble, gir et deilig, sprøtt kick til den ellers myke retten. Hitchhiker har gitt ut en egen bok, ”Gatemat fra hele verden”, som er full av snadder.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Vietnamesisk street food bun cha er så godt at du kan spise det hele året!>>

Lange tradisjoner med okonomiyaki

Opprinnelsen til okonomiyaki kan spores tilbake til Azuchi-Momoyama-perioden i Japan, som varte fra 1573-1603. I løpet av denne korte perioden, gikk det japanske kultursamfunnet fra middelalder til tidlig moderne tid. En mann, Sen no Rikyu, også bare kjent som Rikyu, og er den personen som satte den japanske te-seremonien på kartet. Men også forløperen til okonomiyakien, en slags hvetedeig som ble servert ved te-seremonier. Denne ble kalt Fuyaki, en slags pannekake som er fylt og brettet.

Det var først etter 2.verdenskrig at okonomiyaki begynte å likne på det den er i dag. Og det skal sies, okonomiyaki er stort i japan. Dette er Japans ”soul food” på sitt beste – med over 30.000 restauranter som har spesialisert seg på denne pannekake-retten.

To okonomiyaki-varianter

Du finner hovedsakelig to forskjellige typer av okonomiyaki ; Osaka og Hiroshima.

Osaka er den man finner flest steder. Her blander man alle ingrediensene i en bolle og steker hele pannekaken på platen. I etterkant av stekingen på begge sider, tar man på en majonesbasert og andre toppinger som f. eks veldig tynne skiver av tørket fisk og tørket tang, som er med på å sette mer smak.

Hvis man bestiller en Hiroshima-variant, er pannekaken stekt som en tynn pannekake, hvor så alle de andre ingrediensene, som er stekt separat, blir lagt på toppen av pannekaken til helt til slutt. Hiroshima-varianten blir gjerne servert på nudler, som yakisoba-eller udon. Med et stekt egg på toppen

Her får du oppskriften på Osaka-varianten av okonomiyaki:

Okonomiyaki

  • 400 g valgfritt kjøtt (både storfe, svin og kylling smaker godt)

Røren

  • 4 dl hvetemel
  • 2 egg
  • 4 dl finsnittet hodekål
  • 2-3 dl vann

 

Okonomiyakisaus

  • 5 ss HP-saus
  • 4 ss ketsjup
  • 2 ts honning
  • 2 ss soyasaus
  • ev. litt oystersauce

Majonessaus

  • 3 ss majones
  • 2-3 ss sterk sennep

 

Slik gjør du:

  1. Bland sausene og ha dem i hver sin serveringsskål.
  2. Bland alle ingrediensene til røren.
  3. Skjær kjøttet i tynne strimle og brun det i stekepannen. Smak til med salt og pepper. Hell på røren til en pannekake, ca. 1,5 dl. Snu pannekaken når den er ferdig stekt på den ene siden. Når den er gjennomstekt, legges den på en tallerken.
  4. Serveres med syltet ingefær, okonomiyakisaus og majonessaus.

 

FLERE OPPSKRIFTER MED EGG