Matåret 2017 bringer med seg nye trender. En av dem er Brunchfast – som er en kombinasjon av frokost, brunsj og lunsj. Amerikanske pannekaker er en slik Brunchfast-rett. De er både mettende og snaddergode -  og kan fungere som frokost og lunsj på en gang.

Hva er amerikanske pannekaker?

Den største forskjellen på amerikanske pannekaker og vanlige "norske"pannekaker er tykkelsen. De amerikanske pannekakene er luftige og tykke fordi man bruker godt med bakepulver i røren. Dessuten er konsistensen på røren mindre rennende enn de klassiske pannekakene.

Oppskrift på amerikanske pannekaker med lønnesirup og blåbær-

Amerikanske pannekaker er den perfekte helgefrokosten. Spis dem med lønnesirup og blåbær, eller bacon hvis du ønsker noe salt til.

Hemmelighetene bak luftige pannekaker

Du skal helst arbeide minst mulig med røren. Jo mer du rører, desto mer gluten frigjøres, og seigere blir pannekakene. Bruk derfor minst mulig tid og kraft på å samle røren.

Amerikanerne bruker gjerne buttermilk i røren. Dette er et produkt som ikke finnes i norske butikker, men kefir gjør samme nytten. Kombinasjonen av bakepulver og kefir gir en ekstra luftig røre. 

Røren må brukes med én gang den er laget. Det er da røren er luftig. Oppbevarer du røren i kjøleskapet, vil den falle sammen. Men dette er jo som regel ikke noe problem: disse amerikanske pannekakene er så gode og det vil ikke bli noe røre å spare på!

Tilbehør til pannekakene

Uten tvil; lønnesirup og blåbær er det ultimate tilbehøret til amerikanske pannekaker, men det er ikke noe i veien for å toppe pannekakelykken med et par baconskiver heller.

Prøv også amerikanske pannekaker med topping av andre bær og frukter, et dryss melis og kanel, yoghurt eller pisket krem, sjokoladesaus eller salt karamell.

Du kan også ha salt tilbehør til. Prøv med avokadoskiver og røkelaks eller hva med egg og bacon? Her er det bare å la fantasien bestemme.

Slik steker du amerikanske pannekaker

Det er lurt å bruke en blanding av smør og nøytral olje når du steker amerikanske pannekaker. Smør for smak, olje for at smøret ikke skal brenne pannekakene. Pannekakene må nemlig ligge i pannen i 1-2 minutter før de flippes over.

Oppskrift på amerikanske pannekaker med lønnesirup og blåbær.

Amerikanske pannekaker er mindre enn vanlige pannekaker. Pannekakerøren er fastere, så det er ikke vanskelig å lage flere små pannekaker om gangen.

Amerikanske pannekaker med lønnesirup og blåbær

Dette trenger du til 12 pannekaker:

 • 300 g hvetemel
 • ½ ts salt
 • 1 ts bakepulver
 • 2 ss sukker
 • 300 ml kefir
 • 2 egg
 • 30 g smeltet smør
 • Smør og nøytral olje til steking

 

Topping:

 • lønnesirup
 • melis
 • blåbær

 

Slik gjør du:

 1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
 2. Bland inn kefir og smør.
 3. Tilsett siktet hvetemel, salt og bakepulver. Rør forsiktig.
 4. Varm en panne med litt smør og nøytral olje. Stek pannekakene ca. 1-2 minutter på hver side. Har du en stor panne steker du tre pannekaker om gangen.
 5. Server med en gang. Tre pannekaker per person i stabel. Sikt litt melis og hell litt deilig lønnesirup over. Ikke vær gjerrig her. Server med deilige blåbær til.

FLERE OPPSKRIFTER MED EGG