Posjert egg med flytende plomme, luftig og sprø toast, salt og sprøtt bacon og en fet, syrlig hollandaisesaus; egg benedict er den perfekte helgefrokosten!

Dessverre er det mange som kvier seg for å lage egg benedict. Kanskje har man forsøkt å posjere egg en gang uten å få det til, eller så har hollandaisesausen sprukket. Og hvordan får man alle elementene klare samtidig? Frykt ikke, det finnes nemlig en superenkel måte å lage denne frokostklassikeren på!

To geniale egg benedict-triks

Vi har to geniale triks for deg som ønsker å lage eggs benedict uten mye styr og stress.

Glem alle smarte knep du har lært om posjering av egg tidligere. Det skal ikke være hverken eddik eller salt i vannet. Og du skal heller ikke røre i vannet for å skape en tornadoeffekt før du slipper egget oppi.

Det aller, aller viktigste for å få et vellykket resultat når du posjerer egg er at egget er så ferskt som mulig. Da er eggehviten fastere enn når eggene begynner å bli et par uker gamle. Det betyr ikke at eldre egg ikke er fullt spiselige, de egner seg bare ikke like godt for posjering.

Oppskrift på egg benedict.

Slik danderer du egg benedict: Legg litt ruccola eller babyspinat på briochebrød eller toast. Legg på baconskiver og egg, og topp med rikelig hollandaisesaus. Dryss litt finhakket gressløk på toppen. Krydre med litt pepper og server.

Bruk silen

Det aller beste trikset for å få et perfekt posjert egg uten en tynn sky av eggehvite rundt er å knekke egget over i en finmasket sil, slik at det mest rennende av eggehviten siles bort.

Vannet skal bare så vidt småboble, og ikke koke, når egget slippes forsiktig oppi vannet fra silen. Perfekt, rundt og samlet posjert egg hver eneste gang. Dette er den eneste posjeringsteknikken du trenger!

Superenkel hollandaisesaus

Så er det hollandaisesausen. Det er helt vanlig å mislykkes en gang eller to når man prøver seg på dette, men det er ingen grunn til å stå og svette over vannbad og vispe til du tror armen faller av.

For hollandaisesaus kan nemlig lages i en blender! Enklere blir det faktisk ikke. Først har du egg og sitronsaft i blenderen for seg, før smeltet smør helles forsiktig i blenderen. Smak eventuelt til med mer salt og sitronsaft til slutt. Denne metoden gir en tykk og jevn hollandaisesause som garantert ikke sprekker, og det tar maksimalt sju minutter å lage! 

Lyst på en ny vri?

Mange liker røkt skinke istedenfor bacon, da slipper du også et steg og potensielt stressmoment underveis. Eller hva med fetteren Eggs Royale, som har røkelaks istedenfor skinke eller bacon? Topp da gjerne med litt lakserogn og dill. For en vegetarisk variant er det mange som liker sautert spinat eller stekt sopp.

Oppskrift på egg benedict

Fremgangsmåten for å lykkes med eggs benedict er å starte med sprøsteking av bacon. Dette gjøres enklest i stekeovnen. Fortsett med å posjere egg. Disse kan eventuelt holdes varme i restvarmen i stekeovnen mens du lager sausen, men det er ikke nødvendig. Så lager du hollandaisesaus i blender til slutt før du danderer det hele på ristet briochebrød eller toast sammen med ruccola eller babyspinat og røkt skinke. Voila – du har lagt verdens beste frokost!

Egg benedict

Dette trenger du til fire porsjoner:

 • 8 skiver bacon
 • 4 egg (eller 8 hvis man er skikkelig sulten!)
 • 4 briochebrød eller brødskiver
 • 100 g ruccola eller babyspinat
 • 1 ss finhakket gressløk
 • ½ ts pepper

 

Hollandaise:

 • 3 eggeplommer
 • 1 ss sitronsaft
 • 10 ss / 140 g smør

 

OBS!

Bruker du usaltet smør tilsetter du ½ ts salt sammen med eggene.

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovnen til 225 grader. Legg baconskiver utover et stekebrett kledd med bakepapir. Stek baconet i 10-15 minutter, eller til det er helt sprøstekt. Følg med, tykkelsen på skivene og fettmengden gjør at steketiden varierer noe.
 2. Fyll ca 10 cm vann i en medium stor kasserolle og varm det opp til vannet starter  så vidt å boble. Det er viktig at vannet ikke koker, man skal kun se små luftbobler i bunnen. Da har vannet perfekt temperatur å posjere i.
 3. Legg en finmasket sil over en bolle og knekk egget over silen. Slik vil den mest rennende delen av egget bli silt bort, og det er enklere å posjere egget.
 4. Vipp egget forsiktig ut av silen og over i vannet. La egget ligge i vannet i ca 4 minutter. Da er plommene rennende. La egget ligge 5 minutter for en fastere plomme. Ta egget ut av vannet med en hullsleiv og legg det på tørkepapir for å renne av seg mens du posjerer resten av eggene. Eggene kan holdes varme i restvarmen fra stekeovnen ved ca 50 grader mens du lager sausen.

Hollandaisesaus:

 1. Smelt smøret forsiktig i en liten kjele. Ikke la det koke, men varm til rett under kokepunktet.
 2. Separer eggeplommene fra eggehvitene og ha plommene over i en blender sammen sitronsaft. Kjør på høy hastighet i 20-30 sekunder til blandingen endrer farge og blir lysere. 
 3. Bruk laveste blenderhastighet og hell det varme smøret sakte i eggeplommene. Kjør et par sekunder etter at alt er blandet godt sammen. Tilsett litt salt om du bruker usaltet smør.
 4. Smak eventuelt til med salt og mer sitronsaft. Ønsker du en tynnere variant kan du tilsette 1 ss varmt vann og kjøre blandingen et par sekunder ekstra til det er helt blandet.

FLERE OPPSKRIFTER MED EGG