Rødspette er en fisk i flyndrefamilien. Den er grå med rødoransje spetter på oversiden, derav navnet. På undersiden er den helt hvit. Skinnet er mykt og kan fint spises om du har lyst.
Du får fire flate fileter av én rødspette, og litt avhengig av størrelsen på fisken anbefaler vi å beregne to fileter per person.

Rødspette trives godt på grunt vann og trives derfor godt på kysten av Danmark.
Smuk som et stjerneskudd
Panert rødspette er en dansk klassiker. Du får rødspette enten servert som en middagsrett, som her, eller i det tradisjonelle smørbrødet stjerneskudd.
Stjerneskudd består av ristet brød som toppes med én panert og én hvitvinsdampet rødspettefilet. Smørbrødet toppes med reker og limfjordskaviar. Her får du virkelig en smak av danske hav.

Denne hjemmelagede remuladen er noe helt annet enn den du kanskje har fått på ferga over til Danmark. Vi har laget majonesen også fra bunnen av, men du kan fint bruke ferdiglaget majones om du vil.
Rødspette er dansk sommerklassiker
Vi har valgt å panere rødspettefiletene i knust cornflakes istedenfor i brødsmuler eller griljermel, som ofte blir brukt. Dette er en litt mer spennende og knasende variant. Har du ikke cornflakes tilgjengelig kan du selvsagt lage brødsmuler av en gammel skalk eller bruke ferdig griljermel.
Det som gjør denne remuladen så god er den deilige strukturen fra finhakkede sjalottløk, sylteagurk og kapers. Kokt egg gir remuladen litt ekstra god smak sammen med urtene persille, kjørvel og estragon. Kjørvel og estragon er ikke de vanligste urtene i krydderhylla, så om du ikke finner det kan du bruke tørkede krydderurter istedenfor.

Vi har laget en variant av den danske sommerklassikeren hvor vi serverer de panerte rødspettefiletene sammen med dillpoteter, stekt asparges og en hjemmelaget remulade. Dette er mat som vil vekke gode minner for de som elsker sommerferie i Danmark.
PANERT DANSK RØDSPETTE MED DILLPOTETER OG HJEMMELAGET REMULADE
Dette trenger du til 4 personer:
Remulade
- 2 egg
- 1 ts dijonsennep
- 1 ½ dl nøytral olje
- saften av ½ sitron
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- 1 sjalottløk
- 1 hel sylteagurk
- 2 ss kapers
- 2 ss finhakket persille
- 1 ss finhakket kjørvel (kan erstattes med 1 ts tørket)
- 1 ss finhakket estragon (kan erstattes med 1 ts tørket)
Dillpoteter:
- 500 g småpoteter
- 50 g smør
- 1 potte dill
Panert rødspette
- 8 store rødspettefileter
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 dl cornflakes
- 1 egg
- 2 ss smør til steking
- 2 ss nøytral olje til steking
- 1 bunt asparges
- sitronbåter + dill til servering
Slik gjør du:
- Start med å lage remuladen. Den har godt av å stå litt slik at smakene får satt seg før servering. Hardkok det ene egget, og bruk det andre til å lage majones av.
- Majones lager du enkelt ved å ha et helt egg i en smal og høy beholder sammen med dijonsennep. Sett en stavmikser helt ned i bunn av beholderen og hell på oljen. Skru på stavmikseren og dra den langsomt oppover til du har en tykk majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
- Finhakk sjalottløk, sylteagurk og kapers. Bland sammen med majonesen. Hakk urtene og rør inn. Skrell og del egget i små terninger. Smak til remuladen med mer sitronsaft, salt og pepper til slutt. La remuladen stå kjølig mens du tilbereder resten.
- Lag dillpoteter: Dampkok potetene over rist i 10-15 minutter, eller til de er møre. Bland potetene sammen med smør og finhakket dill.
- Lag panert rødspette: Skyll rødspettefiletene i iskaldt vann og tørk dem med kjøkkenpapir. Krydre filetene med salt og pepper. Knus cornflakes i en foodprocessor. Pisk et egg i en stor, dyp asjett.
- Dypp rødspettefiletene først i egg på begge sider og så i knust cornflakes. Stek de panerte rødspettefiletene i smør og olje i et par minutter på hver side, til paneringen er gyllen. Rødspettefiletene må ikke varmebehandles for lenge, da kan de bli tørre.
- Til slut knekker du av nederste bit av aspargesen og steker i panna 1-2 minutter etter at rødspettefiletene er stekt.
- Server rødspettefiletene med dillpoteter, asparges og remulade. Server med en sitronbåt og topp med litt frisk dill.