Dorade

Latin: Sparus Autarus / Sparus Aurata
Engelsk: Gilthead Seabream
Fransk navn: Daurade/Dorade Royale

Dorade er en sølvgrå, oval og flattrykt liten fisk som tilhører havkaruss-familien. Den lever ikke i norske farvann, men trives i Atlanterhavet fra Storbritannia til Kapp Verden.

Doraden liker seg på grunt vann og sandbunn, hvor den spiser krepsdyr, bløtdyr og annen fisk. Endelig er fisken kommet til norske butikker, som oppdrettsfisk fra Middelhavslandene. Gjennomsnittsfisken er bare 35 centimeter lang, men den kan bli opptil 70 centimeter.

Bruk

Mange stifter bekjentskap med denne på ferietur til Middelhavet, hvor den gjerne serveres grillet eller sprøstekt i pannen. I Italia er klassikeren pannestekt med sitronsaft, rosmarin og olivenolje. Det smakfulle, milde kjøttet er fast i konsistensen, og passer derfor også godt i fiskesuppe eller gryter. Husk å skrape av skjellene, og skjære tre små snitt i skinnet før steking og grilling.  

Tips: Beregn en fisk per person, eller to fileter.

Sesong

Dorade er i sesong hele året fordi den er en oppdrettsfisk.  

 

Kilder: snl.no, wikipedia.no, aperitif.no

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK