Til hovedinnhold
helgemat

Festlig fingermat til festen

Fingermat og tapas er herlige småretter du kan servere samlet - eller hver for seg til velkomstdrinken. Her er våre 8 beste fingermat-oppskrifter

Festlig fingermat til festen

1t / 2t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til klippfiskkroketter:

klippfisk (kokt)

poteter (kokt)

olivenolje

revet sitronskall

hakket persille

finhakket hvitløk

salt og pepper (etter smak)

frityrolje

Dette trenger du til panering av krokettene:

hvetemel

egg

tørt brød (revet)

Dette trenger du til patatas bravas:

poteter

hvetemel

paprikapulver

kjøttkraft

hvitvinseddik

chili

tomatpuré

olivenolje (til steking)

olivenolje (til sausen)

Dette trenger du til bruschetta med tomater og oliven:

ciabatta

frisk basilikum

tomater

hvitløk

kapers

sorte oliven (uten stein)

olivenolje

balsamicoeddik

Dette trenger du til friterte løkringer med chilisaus:

store løk

egg

iskaldt vann

hvetemel

salt

nykvernet pepper

frityrolje (eller maisolje)

maldonsalt

Dette trenger du til kjøttboller i tomatsaus:

lammekjøttdeig (kvernet)

strøkavring

salt

pepper

hvitløk

malt muskatnøtt

egg

hvetemel

olivenolje

løk

Grønn paprika

tomater

tomatpuré

hvitvin

buljong

persille (hakket)

sukker

Dette trenger du til grillede scampi med mangosalat :

mango (i terninger)

rødløk (hakket)

hakket rød chili

sesamolje

limesaft

flytende honning

hakket koriander

maldonsalt (etter smak)

pepper (etter smak)

scampi (renset)

nøytral olje

sweet chilisaus

Dette trenger du til aspargesbønner med bacon :

aspargesbønner

salt

bacon

vann

Dette trenger du til dadler med bacon:

dadler (eller svisker)

bacon

Fremgangsmetode

Slik lager du fiskekroketter
Bland fisk, poteter, olje, sitronskall, persille og hvitløk godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Lag brødrasp ved å rive tørt brød på rivjern, eller kjør brød i kjøkkenmaskin til det blir små smuler.
Fordel brødrasp, mel og vispet egg i tre skåler.
Form deigen til kroketter og panér først i mel, deretter i egg og til slutt i brød.
Varm opp oljen til ca. 180 grader og fritér krokettene i noen minutter til de er ferdige.

Slik lager du patatas bravas

Skrell og del potetene i båter, ha oljen i en dyp stekepanne, og stek potetene på middels varme i 20 minutter.
Varm 1 ss olivenolje i en kjele, rør i paprika og mel, spe med kraften, ha i eddik og hele chilipepperen, kok i 10 minutter.
Ta opp chilien, tilsett tomatpuré og smak til med salt og mer eddik om nødvendig.
Sett opp varmen på stekepannen, la potetene få en pen brun farge og server med litt av sausen over.

Slik lager du bruschetta med tomater og oliven

Rist ciabattaskivene lett i ovnen på 200 grader. Drypp med olivenolje. Ha tomatene i kokende vann i noen sekunder. Skrell dem, del dem i to, fjern kjernene og finhakk dem.
Press hvitløksfeddet lett, del det i to og gni det på brødet.
Kutt opp basilikum, oliven og kapers og bland det med tomatene. Krydre med salt og pepper, resten av oljen og litt eddik.
Anrett på brødene og servér.

Slik lager du friterte løkringer med chilisaus

Pisk egget lett, tilsett vann og bland inn mel og krydder til en glatt røre.
Del løken i tynne ringer, dypp dem i røren og friter dem i varm olje (180 grader), til ringene er gylne og sprø.
La ringene renne av litt på et kjøkken­papir. Dryss over litt maldonsalt.
Serveres varme med chilisaus, hot salsa eller en hvitløkdipp.

Slik lager du kjøttboller i tomatsaus

Jobb sammen lammekjøtt og strøkavring i en bolle, og tilsett salt og pepper. Knus halvparten av hvitløken og tilsett også den sammen med revet muskat og egg.
Form massen til små kjøttboller og rull dem i det krydrede melet.
Varm olje i en jernpanne og brun kjøttbollene sammen med hakket løk og strimlet paprika.
Hakk resten av hvitløken og tilsett pannen sammen med tomat, tomatpuré, vin og buljong. Rør om.
Legg over lokk og la retten småkoke i 30 minutter.
Smak til og rør inn hakket persille. Sausen kan evt «rundes av» med litt sukker.

Slik lager du grillede scampi med mangosalat

Bland ingrediensene til salaten i en bolle. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
Krydre scampi med salt og pepper og vend dem i oljen. Grill dem på høy varme i ca. 30 sekunder på hver side.
Ha scampi i en bolle og tilsett sweet chilisaus. Vend godt rundt og servér med salaten.

Slik lager du aspargesbønner med bacon

Skjær endene av bønnene og kok dem i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl dem i kaldt vann. Del dem i 8 buketter.
Rull en baconskive rundt hver bunt med aspargesbønner og stek dem i litt smør i 2-3 minutter.

Slik lager du dadler med bacon

Skjær bacon i tynne striper og snurr bitene rundt dadlene.
Stek dem i 2-3 minutter.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆