Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Kveite har aldri smakt bedre

Kveite er en fantastisk råvare fra havet. Og når du griller den hel, kan det godt være dette måltidet du vil huske best denne sommeren.

Kveite har aldri smakt bedre

20min / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til helgrillet kveite :

kveite (hel fisk)

grovt havsalt

meierismør

sitron

timian

små poteter

brokkoli

Dette trenger du til smørsaus med eple:

sjalottløk (små)

hvitløk (lite)

hvitvin

eplejuice

fløte

meierismør

sitron

eple

Fremgangsmetode

Man beregner 500 g kveite pr person når man kjøper hel fisk. Kjøper du skivet fisk/ kotelett, beregner du 200 g kveite pr person.
Tørk av fisken med et papir og fjern gjellene. Behold gjerne hodet og halen.
Ha grovt salt på et stykke aluminiumsfolie og legg på fisken.
Lag et snitt langs ryggbeinet og kryss over på midten.
Smelt smøret og hell over fisken.
Del sitronen i skiver og stikk dem i snittet. Dryss over med havsalt.
Ha grillen på høy varme. Legg folie med fisk på grillen (den skal ikke pakkes inn). Sett et steketermometer i fisken et sted hvor kjøttet har middels tykkelse. Lukk igjen lokket.
La den stå et par minutter. Skru ned varmen til medium.
Kveite er ikke glad i for mye varme og det faste og spenstige kjøttet til kveita blir fort tørt hvis man ikke passer på temperaturen.
Ta ut fisken når kjernetemperaturen når 48-50 C. La den hvile i 10 minutter. Det er viktig – da vil temperaturen stige et par grader til.
Hell kraften i sausen hvis du vil.
Kok potetene kort i lettsaltet vann, ca. 5-10 minutter, til «al dente». Stek gylne i en stekepanne med olivenolje og et dryss av timianblader.
Damp brokkoli i små buketter i lettsaltet vann i 2-3 minutter. Ha i en bolle og drypp over god olivenolje og litt flaksalt.
Pynt fisken med timian og server med saus, poteter og dampet brokkoli

Slik lager du smørsaus med eple

Finhakk løk og hvitløk og stek i litt olivenolje til det blir mykt og blankt.
Ha i eplejuice og hvitvin. Kok opp og reduser til halvparten.
Hell i fløte, kok opp og reduser igjen til halvparten.
Pisk inn smør.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Finhakk eplet i bittesmå biter og rør inn i sausen.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆