Av og til er dagen fullbooket med alt mulig annet enn middagslaging. Det er ofte de dagene man trenger en sunn og god middag mest.

Fisk og sjømat er både næringsrikt og smakfullt – og trenger ikke ta lang tid å tilberede.

Enten du velger fersk eller frossen fisk, er mulighetene mange og varierte.

Tips til tining

Fiskemat er velegnet til frysing. Mager fisk har en holdbarhet på seks måneder, mens fet fisk tåler tre måneder i fryseboksen. Det kan være en god investering å fylle opp fryseboksen med sunne middager som kan tines når du trenger det mest.

Den beste måten å gjøre det på, er å tine fisken langsomt i kjøleskap. Da beholder den det meste av væsken og du får et saftig og godt produkt. Fisken kan godt tilberedes halvtint når den skal brukes i gryte eller suppe.
Skal fisken stekes, bør den være mest mulig tint for å få et fint og godt resultat

Dersom du har det travelt, kan tining i kaldt vann være en god metode. Legg fiskefileten i tett plastpose, fyll opp en kum eller bolle med kaldt vann og legg posen i vannet. Etter 10 – 15 minutter kan du plukke is fra yttersiden av posen og så legge den tilbake for videre tining. Er det snakk om litt større mengder, vil fisken etter 15 minutter være såpass tint at den kan deles litt opp for videre tining.

Litt raskere…

Fisk skal ikke kokes, den skal bare trekke. Og det kun i noen minutter. Torsken trenger 8-10 minutter, avhengig av filetstykkene, mens laksen er ferdig på bare 5-6 minutter.

Denne måten å tilberede fisk på er tradisjonell og utrolig enkel. Likevel er den nok ikke like vanlig i dag som for noen generasjoner siden. Steking i panne og ovn har i stor grad overtatt som den foretrukne metoden å tilberede fiskemiddagen.

Likevel er den vel verdt å prøve. Det eneste du trenger er ei stor kjele med lettsaltet vann. To teskjeer per liter vann, er huskeregelen. Stort enklere blir det ikke.

Prøv noe nytt

De fleste av oss har et begrenset repertoar av middagsretter som vi gjentar med jevne mellomrom. Det kan være godt å lære seg noen nye oppskrifter og tilberedningsmetoder som man kan legge til repertoaret sitt.

Ikke bare gjør det middagslagingen mer spennende, men nye smaker vil også kunne gi nye matopplevelser for hele familien.

STEINBIT I TANDOORISAUS MED STEKT RIS

Har du kun smakt kylling tandoori? Da har du mye godt i vente. Prøv steinbit i tandoorisaus med rispilaff!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g steinbitfilet
  • 2 dl tyrkisk yoghurt
  • 1 ss tandooripasta
  • 5 g fersk ingefær
  • 0.5 stk lime
  • 1 stk løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 0.5 ts gurkemeie
  • 2 dl hurtigris
  • 4 dl hønsebuljong
  • 2 stk gulrot
  • 200 g frosne erter
  • litt tandoorikrydder

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 220 grader.
  2. Del fisken i biter og legg i en ildfast form. Bland yoghurt, tandooripasta, finrevet ingefær og limesaft, hell over og vend godt. Stek i ovnen i ca. 8 minutter.
  3. Grovhakk løk og fres med ris og gurkemeie i olje i varm gryte i 2 minutter. Ha i kokende hønsebuljong og sett på lokk. Småkok i 5 minutter. Rør av og til.
  4. Riv gulrøtter og vend inn i risen sammen med de tinte ertene. Varm et par minutter.
  5. Server fisken med et dryss tandoorikrydder og pilaff til.

Tips: Jo mindre biter, desto raskere går det. Både rivjern og mandolin er lure redskaper når maten skal lages raskt.


TORSK MED SALVIEBAKTE GULRØTTER, HONNING OG PASTINAKK

Prøv en herlig torsk med honning og salviebakte gulrøtter og pastinakk!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 800 g torskefilet
  • 4 stk gulrot
  • 4 stk pastinakk
  • 2 ss honning
  • 1 neve frisk salvie
  • 2 ss olivenolje
  • 1 klype salt
  • 1 stk sitron
  • 100 g smør
  • litt salt
  • litt sort pepper

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 grader. Rens grønnsakene, og kutt i tynne lange skiver, gjerne med en mandolin.
  2. Rør sammen honning, olivenolje, salt og salvie.
  3. Del fiskefiletene i 4 stykker à 200 gram. Smør 4 ark bakepapir og fordel grønnsakene over, og legg fisken på toppen. Pensle med honningblandingen. Pakk papiret rundt som en matpakke, og bak i ovn i en ildfast form i ca. 20 min.
  4. Servér gjerne med papiret under slik at du beholder den gode kraften.

 

OVNSBAKT LAKS MED CHEVRE, NØTTER OG SOLBÆR

Ovnsbakt laks med chevre, hasselnøtter, solbærsyltetøy, honning og rosmarin er en ny smaksopplevelse på under 500 kalorier som er ferdig på en halvtime.

Dette trenger du (4 porsjoner): 

  • 800 g salmalaks
  • 1 ss olje
  • 50 g chèvre
  • 10 g hasselnøtter
  • 10 g mandler
  • 3 ss solbærsyltetøy
  • 2 ss honning
  • litt frisk rosmarin

Slik gjør du:

  1. Legg laksen i en smurt ildfast form. Ha over biter av chevre, nøtter og solbærsyltetøy. Hell over honning og biter av rosmarin.
  2. Stek fisken i ca. 15–20 minutter på 200 grader.
  3. Serveres gjerne med en god, grønn salat og brød.

 

Pannestekt skrei med chorizopølse og potetpuré

Salt pølse i kombinasjon med søtt granateple tar fisken til nye høyder. Og så ser det jo ganske lekker ut!

Dette trenger du (4 porsjoner):

  •     800 g skrei- eller torskfilet
  •    1 l vann
  •    0,5 dl salt
  •    solsikkeolje
  •    chorizopølse (eller bacon)
  •     1 granateple
  •     1 ss bladpersille
  •     1 sitron 

Slik gjør du:

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Legg fiskestykkene i vann tilsatt salt og la de ligge i 15 minutter.
  2. Brun fisken i olje. Legg stykkene deretter over på stekebrett og etterstek i ovn i ca. 4 minutter til de er gjennomstekt.
  3. Skjær pølsen i små terninger og stek dem gylne og sprø i stekepanne. Ta kjernene ut av granateplet og rør dem inn sammen med finhakket persille og revet sitronskall.

Mandelpotetpuré:

  1. Skrell poter og skjær dem i skiver eller terninger. Kok dem møre i usaltet vann.
  2. Hell kokevannet av og damp potetene til de er helt tørre, for å få en lett, fin puré.
  3. Mos dem og spe på med varm melk. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper.

 

Kilder: Godfisk.no

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK