For mange er makrell sommermat nummer 1. Enten du fisker den selv eller kjøper hel makrell i butikken, er det noen triks som kan være lurt å kunne; som hvordan sløye og rense makrell, og hvordan tilberedede den optimalt.

Og har du først sløyet makrellen, kan du unne deg et skikkelig festmåltid! Prøv stekt makrell med sprø sommercoleslaw og soyadressing. Du vil ikke bli skuffet!

Jan Fredrik Braathen jobber hos Fiskeriet i Oslo og har renset noen makrell gjennom livet.  Her er hans tips til sommermakrellen, enten om den går i stekepanna, på grillen eller på bålet.

Slik sløyer du makrell:

For å håndtere en hel makrell trenger du først og fremst en skarp og god fiskekniv og et godt underlag.

 1. Løft opp gjellene, gi et lite snitt i halsen, så et lite snitt videre i hodet.
 2. Sett kniven inn ved rompa (sitter midt under fisken) og dra kniven opp mot hodet.
 3. Skrap ut innvollene og ta så tak inn ved hodet og dra ut at som sitter der også. Skyll godt.

Har du hatt fiskelykke, kan du prøve dette grilltrikset. Barna kommer til å spise opp alt!

Steke makrell i panne

Legg makrellen på skjærefjøla, med halen mot høyre. Snitt forsiktig inn rett under finnen bak hodet, litt på skrå med knivseggen mot venstre.

Snu kniven litt andre veien og la kniven følge beinet helt ned til halen. Se! Der har du en filet. Gjør det samme med den andre siden.

Nå kan du rense begge filetene for bein. Dette gjør du ved å la kniven ligge skrått fra deg mens du kutter vekk den delen med bein nedover langs fisken.

Begge filetene har en side med bein som du kan skjære vekk. Nå har du 2 fileter som du kan legge i stekepanna sammen med godt smør. Stek dem 2-3 minutter på hver side.

Makrell på grillen:

Sløy makrellen. Fjern hodet på makrellen ved å snitte lett under finnen bak hodet, snu fisken og løft på finnen på andre siden og kutt gjennom fisken.

Makrell er tykk i den ene enden og smal i den andre, og dette gjør at fisken blir fortere ferdig ved halen enn lenger opp. Den smale delen blir ferdig på tre minutter mens den tykke delen trenger kanskje sju minutter.

Her har Jan Fredrik et supert grilltriks:

- Lag to snitt inn i den tykkeste delen av kjøttet på hver side av fisken. Ikke helt ned til beinet, men gjennom skinnet og litt inn i kjøttet. Da blir nemlig kjøttet ferdiggrillet på samme tid.

HAR DU LYST TIL Å GJØRE EN SPENNENDE VRI PÅ FISKEMIDDAGEN? Da skal du prøve disse eksotiske krydderblandingene.

Makrell på bålet

Sløy og fjern hodet på makrellen. Stikk en pinne inn der hvor hodet satt, og opp i fisken og ut av det øverste ”snittet”. Grill fisken med halen opp. Når ”snittene” har åpnet seg slik at du kan se beinet inni, er fisken ferdigstekt.

Tips!

Jan Fredrik Braathen pleier ikke å krydre makrellen før fisken har ”åpnet” seg.

Hans triks er å varme opp olivenolje, hvitløk og chili. La det putre en liten stund slik at smakene får satt seg. Pensle makrellen når snittene i fisken har åpnet seg.

Vet du hvordan du sløyer og renser makrell? Her får du eksperttipsene som gir deg knallgod makrell i stekepanna, på grillen eller på bålet.

Grillet makrell med sitron og rosmarin

Dette trenger du til 4 personer:

 • 4 små makrell
 • 2 sitroner
 • 1-2 kvister rosmarin
 • salt og pepper
 • 4 bakepoteter

 

Slik gjør du:

 1. Rens og vask fisken.
 2. Skjær pene snitt i makrellskinnet på begge sider.
 3. Salte og pepre godt og fyll buken med skiver av sitron og finhakket rosmarin.
 4. Fest fisken med grillpinner (husk å legge dem i vann en god stund i forveien). Du kan også surre fisken med hyssing.
 5. Gni inn fisken med en nøytral olje og grill makrellene på høy varme på begge sider til fisken har fått en fin og gyllen stekeskorpe. La makrellene grille ferdig på indirekte varme. 

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK

210302-u00-mega-grill-banner-850x450-2.jpg