Rømme: Skiller seg når den koker

Rømme er syrnet H-melk og/eller fløte tilsatt melkesyrekultur. Seterrømme fremstilles fra kremfløte mens lettrømme og ekstra lettrømme kommer fra en blanding av H-melk og fløte.

Smak: Rømme er tykk, fyldig og rik og har en deilig, frisk og syrlig smak. Seterrømmen skiller ut fettet når man koker den, og slik lager man nemlig rømmegrøt. Seterrømmen tåler et raskt oppkok men ikke noe mer en det. Et unntak er økologisk Rørosrømme fra Rørosmeieriet, som er kokestabil.

Bruk: Seterrømme kan piskes til stiv krem og serveres til små pannekaker med løyrom, i kaker, lefser og rakfisk, fruktsupper og desserter. Prøv pisket Seterrømme i stedet for kremfløte. Eller hvorfor ikke lage hjemmelaget setersmør!

Lettrømme er perfekt til dipper, dressinger, kalde sauser, sammen med desserter, i paier og gratenger. Skal du ha den i en varm rett, bør den inn rett før servering.

<<LIKER DU RØMMEGRØT? Her får du to deilige varianter av rømmegrøt, en klassisk og en lettere variant med Tjukkmjølk. Supergodt!>>

Fettinnhold i ulike varianter av rømme:

 • Setterømme har fettinnhold på 35-40%
 • Lettrømme har fettinnhold på mellom 18-20%.
 • Ekstra Lettrømme (Rømmekolle) har et fettinnhold på 10%.
Her får du den optimale guiden til bruk av Kesam, Crème Fraîche og rømme. Så får du perfekt resultat hver gang! Oppskrift på laks med Crème Fraîche.

Til en kald dipp er rømme helt suverent å bruke. Miks gjerne i krydderurter som dill og litt agurk for en spennende smak, som passer veldig bra til laks.

Crème Fraîche: Tåler det meste

Crème Fraîche er høypasteurisert syrnet kremfløte og er homogenisert under høyt trykk slik at den ikke skal slippe ut fett når man bruker den i varme retter.

Smak: Crème Fraîche er kremet og har en frisk og deilig smak.

Bruk: Den er super både i kalde og varme retter og er altså kokestabil. Ha den i sauser, supper, bakverk, dressinger, grøt, gratenger, gryter og desserter.

Pisk den og tilsett smak, som f. eks lime og ha den som en krem ved siden av fruktsalaten. Ha den på pizza i stedet for tomatsaus og lag en ”hvit pizza”.  Kanskje med kantarell og salvie?

<<SÅ GOD PIZZA HAR DU ALDRI SMAKT! Lag glutenfri pizza med digg topping med Crème Fraîche, hvitløksboller, blåmuggost og granateplekjerner. >>

Fettinnhold i ulike varianter av Crème Fraîche:

 • Crème Fraîche Original har fettinnhold på 35%.
 • Lett Crème Fraîche 18% har fettinnhold på 18%
 • Lett Crème Fraîche 10% har fettinnhold på 10%

LES OGSÅ: Mac and cheese med fisk og bacon

Kesam: Mager ferskost med mange smaker

Kesam/kvarg blir laget av melk og syrnet med én eller flere melkesyrekulturer. Dette er rett og slett en mager ferskost

Smak: Rund og fyldig i smaken. Kesam kommer også smaksatt med vanilje, bringebær og lime, som er perfekt til desserter hvor du ville ha brukt pisket kremfløte.

Bruk: Kesam er proteinrik og inneholder lite fett, og kan gjerne kan erstatte smør i mange oppskrifter. For eksempel kan man erstatte smør med like deler Kesam i en paibunn.  Kesam skal ikke kokes, da blir den kornete og skiller seg.  

Du kan også bruke kesam slik du bruker rømme til dipper og dressinger. Eventuelt bytt ut noe av rømmen til kesam.

<<SJEKK DETTE! Kesam er en super måte å få mer protein i smoothien. Se våre tre mettende og sunne smoothier - med noen skikkelige gode ingredienser du kanskje ikke har tenkt på før. >>

Fettinnhold i ulike typer Kesam:

 • Kesam Original har fettinnhold på 8%.
 • Kesam Mager har fettinnhold på 1%.

 LES OGSÅ: 3 enkle fiskesupper du kan invitere gjester på

Hva skal du velge: lett eller original?

Meieriproduktene kommer i både magre og fetere varianter. Som regel inneholder de det samme av karbohydrater og proteiner. Så det er fettet som avgjør hvor ”sunne” de er. Mange vil velge de lettere variantene i hverdagen og heller gå for de ”tyngre ”til helg og festligere anledninger. De lette produktene kan også være litt tynnere i konsistensen.

Her får du den optimale guiden til bruk av Kesam, Crème Fraîche og rømme. Så får du perfekt resultat hver gang! Oppskrift på laks med Crème Fraîche.

Laks smaker kjempegodt med kremet ostelokk av blåmuggost og Crème Fraîche. Velg gjerne økologisk laks, som du finner hos Coop Mega.

Laks med Crème Fraîche, blåmuggost og valnøtter

Til 4 personer trenger du:

 • 600 g laks eller ørret, velg gjerne økologisk
 • 125 g blåmuggost
 • 2 ss Crème Fraîche
 • 2 ss hakket persille
 • I pk aspargestopper
 • 1 pk sukkererter
 • 1 håndfull valnøtter

 

Slik gjør du

 1. Sett ovnen på 160 grader og legg fiskestykkene på stekeplate eller i en ildfast form.
 2. Mos osten med en gaffel og rør inn Crème Fraîche til en jevn blanding. Hakk persillen og rør inn i osteblandingen.
 3. Fordel osteblandingen over fiskestykkene. Smak til med pepper.
 4. Mens fisken baker i ovnen, skyller du grønnsakene og woker dem raskt i en panne. Rist valnøttene. Fisken er ferdig etter cirka 10 minutter.

 

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK