Vi elsker laks her i landet, men har vi glemt ørreten litt? Oppdrettsørret har en fettprosent på 10 prosent og er dermed magrere enn oppdrettslaks. Innholdet av omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod ligger litt lavere enn hos oppdrettslaks, men den er fremdeles et godt valg når det gjelder fet fisk.

Godt tilbehør til ørret

Alle vet at dill og ørret er en god match. Hvis du legger til chevre, sitron  og rødbeter, får du en perfekt smakskombinasjon. Salt chevre, søte rødbeter, fet fisk, syrlig sitron; vi sier ikke mer. Det må oppleves. Denne retten kan fort bli en gjenganger på middagsbordet ditt.

Søtt trenger salt

Varmebehandlete rødbeter har en deilig søt og jordaktig smak som kler denne fiskeretten godt. Men man trenger noe salt for å balansere smakene. Chevre gir akkurat den saltsmaken som både fisken og rødbetene trenger.
Du er sikkert ikke helt fremmed for å bruke rødbeter til ørret. Tenk bare på tilbehøret til rakfisken. Der bruker man blant annet syltede rødbeter, og retten ville ikke vært det samme uten.

Fiskeurten dill

Dill er en yndet urt i Norden. Vi bruker den mest til fisk og skalldyr, mens den i andre land brukes til lam, kalv, kylling, og i potet- og eggeretter.

For oss nordmenn ville det være helt utenkelig med reker eller gravlaks uten dill. Den er også fantastisk sammen med rødbetene i denne retten.

Slik tilbereder du ørret

Fibrene i ørretkjøttet er kortere enn hos laksen. Skånsom varmebehandling er da ekstra viktig. Langtidsbakt ørret må gjerne ha en kjernetemperatur på 50 grader når den er ferdig. Det er bedre å steke den for lite enn for mye. For mye varme vil tørke ut fisken.

Ved å legge ørretsiden på en seng av sitronskiver vil fisken få en deilig smak av sitrus. Den syrlige sitronsaften vil balansere de søte rødbetene og den salte chevren. Sørg for å servere fisken med den deilige sjyen som ligger i bunnen av formen.

Langtidsbakt ørret med rødbeter og chevre

Dette trenger du til 4 personer:

 • 1 økologisk sitron
 • 1 hel ørretside, ca 800 g
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 1 klype salt og pepper
 • 4-6 rødbeter
 • 1 liten chevre 
 • 1 potte dill

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 130 grader. Skjær sitron i tynne skiver. Dekk en ildfast form som rommer fisken med sitronskivene. Legg fisken med skinnsiden ned oppå sitronen. Pensle med olivenolje og krydre med litt salt og pepper.
 2. Sett fisken inn i stekeovnen, og bruk gjerne et steketermometer! Fisken skal ha en kjernetemperatur på 50 grader. Dette tar ca 30-45 minutter.
 3. Forbered rødbetene mens fisken står i ovnen. Kok, eller dampkok, rødbetene i ca 20 minutter. La dem avkjøles litt før du deler dem i båter. Fordel i en liten ildfast form. Drypp litt olivenolje over og krydre med et lite dryss salt og pepper. Del chévre i skiver og fordel utover rødbetene.
 4. Når fisken er klar tar du den ut av ovnen og dekker den med aluminiumsfolie. Skru på grillfunksjon og temperaturen på maks. Sett inn formen med rødbetene. Rødbetene er klare når osten er gyllen. Dette tar ca 5-10 minutter.
 5. Server med frisk dill.

 

Kilde: Bramat.no

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK