Rakfisk er en av våre aller kjæreste nasjonale matskatter, og noe vi koser oss med spesielt i førjulstiden. Rakfisk er både høyt elsket og hatet. Men hvis du ikke liker rakfisk, kan det være du ikke har funnet din favoritt ennå.

Rakfisk fås nemlig i forskjellige modningsgrader, fra mild til vellagret. Så her kan du velge hvor mye rakfisksmak du ønsker. Noen kan også være skeptiske til den sterke lukten av rakfisk, men det er litt som med moden ost; lukten kan være sterkere enn smaken.

Rakfisk med ulikt tilbehør

I rakfisklag med de mest hardbarka rakfiskelskerne serveres ofte rakfisken så ”ren” som mulig. rakfisken serveres ofte kun med godt smør på flatbrød eller i potetlefse, for å virkelig smake rakfisken.

Mange har også kokte poteter, løk og rømme til. Hardkokt egg og sylta rødbeter er også tradisjonelt tilbehør til rakfisk. Men det er så mange andre måter man kan spise rakfisk på! En litt mer utradisjonell råvare som er god til rakfisk er avokado!

<<LES OGSÅ: Slik lager ekspertene klassisk rakfisk: Få den beste rakfisk-oppskriften fra ærverdige Café Engebret i Oslo.>>

Raking av laks

Raking og graving av fisk er to gamle metoder for å tilberede og konservere fisk på. Raking er en mer tidkrevende prosess enn graving som bare tar et par dager. Rakfisk lages ofte av ørret, laks, røye, harr og sik.

Prosessen starter ved at fisken blir sløyet, renset og lagt ned i lukkede butter med salt på høsten. Her ligger fisken og godgjør seg i ukene frem mot jul. Sluttresultatet og smaken avhenger av hvor lenge fisken har fått ligge og fermentere.

<<LES OGSÅ: Økologisk røkelaks smaker nydelig både til lunsj og midag? Har du smakt røkelaks på pannekaken dutch baby? Nydelig! >>

Rakfisk i en røre av rømme, dill og rødløk på blinis

Rakfisktartar på blinis er fantastisk godt, og egner seg godt som både forrett og snacks.

Disse bør unngå rakfisk

Industriell rakfiskproduksjon er underlagt strenge regler for hygiene og temperatur og anses som helt trygt å spise.

I sjeldne tilfeller kan det dog gå galt, så det anbefales at gravide og personer med svekket immunforsvar ikke spiser rakfisk.

Rakfisk som alle liker

Her har vi laget en oppskrift på rakfisk som passer perfekt som en forrett eller smårett i rakfisklaget! Vi har laget en rakfisk ”tartar” på små, russiske blinis.

Blinis er en russisk pannekake som lages med gjær i steden for bakepulver. Originalt lages blinis med bokhvetemel, men vi har byttet det ut med speltmel som er litt lettere tilgjengelig i denne oppskriften.

Rakfisk som "tartar"

Rakfisk er fermentert og dermed ikke rå, derfor er betegnelsen tartar ikke helt korrekt. Likevel tar vi sjansen, fordi rakfisk minner om tartar i konsistens, og rakfisk i små biter blandet med deilig, syrlig Rørosrømme, dill, sitron og rødløk, er helt uslåelig!

(Kilder: Wikipedia og nhi.no)

Rakfisk på blinis med Rørosrømme, dill og rødløk.

Her har vi laget en oppskrift som passer perfekt som en forrett eller smårett i rakfisklaget! Som ”tartar” på små, russiske blinis.

Rakfisktartar på blinis 

Blinis:

 • 2 egg
 • 3 dl melk
 • 15 g fersk gjær
 • 1 ½ dl sammalt spelt
 • 1 ½ dl hvetemel
 • 1 klype salt
 • 50 g smør (smeltet og avkjølt) + smør til steking

 

Slik gjør du det:

 1. Skill eggeplommer og eggehviter og sett til side. Varm melken forsiktig til det er fingervarmt, ca. 37 grader. Rør ut gjæren i melken.
 2. Tilsett spelt, hvetemel og salt i melken og rør sammen til en jevn deig.
 3. Visp sammen eggeplommene og rør inn i deigen. Dekk til bakebollen og la deigen heve i romtemperatur i 45 minutter.
 4. Smelt smøret og avkjøl det helt. Rør smøret inn i deigen. Stivpisk eggehvitene og vend inn i deigen til slutt.
 5. Stek små pannekaker i smør. Snu når pannekakene begynner å boble og har blitt gylne på undersiden.

 

Rakfisktartar:

 • 500 g rakfisk
 • 1 håndfull dill
 • ½ rødløk
 • 1 boks Rørosrømme
 • ½ sitron, skall og saft
 • en klype nykvernet pepper (og evt. en klype salt)

 

Slik gjør du det:

 1. Kutt rakfisken i små terninger. Finhakk dill og rødløk, og bland sammen med rakfisken. Spar et par skiver løk og litt dill til garnityr!
 2. Ha i rømme til du har en passelig konsistens. Rasp sitronskall og press sitronsaften over. Smak til med pepper. Eventuelt litt salt om fisken ikke er salt nok i seg selv.
 3. Server blinis med en klatt rømme i bunn, en klatt rakfisktartar og topp med en skive rødløk og litt dill.

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK