Sashimi er rå fisk skåret i tynne skiver og gjerne servert med wasabi, syltet ingefær og eventuelt japansk tangsalat. De fleste forbinder sashimi med det japanske kjøkken, men visste du at det var kineserne som først introduserte sashimi som rett? 

Ifølge nettstedet Aperitif var det allerede under Tang-dynastiet (fra 5. til 9. århundre) at sashimi første gang ble beskrevet. Og det i svært poetiske ordelag i en kokebok: ”Fisken skal kuttes så tynt som sikadens vinge, så lett som snøfnugg i vinden”.

Denne kokeboken er visstnok fortsatt høyt ansett blant sashimikokker.

Så hvorfor kjenner vi sashimi som japansk rett og ikke kinesisk? Sannsynligvis er svaret at tilgangen på fersk fisk ble vanskelig en lang periode i Kina, og dermed forsvant denne mattradisjonen fra det kinesiske kjøkken.

<<DETTE MÅ DU PRØVE: Sashimi-laks med eksotisk harissa, kapers og sitron er så godt at du nesten ikke klarer å slutte å spise. >>

Hjemmelagd sashimi

Nå er det japanerne som har foredlet sushi og sashimi til perfeksjon, men du trenger faktisk ikke svinedyre kniver og mange år på skolebenken for å lage deilig sashimi hjemme.

Alt du trenger er fersk fisk av god kvalitet. Velg gjerne laks eller ørret. Ørret er litt rødere i kjøttet og har en litt annen fordeling av fett, slik at det er lettere å skjære vekk unødig fett.

Laks har en stor fordel ved at man kan finne ferskpakket laks, som blant annet Salma, i de fleste butikker. Salma holder så høy kvalitet at den gjerne kan brukes til sashimi. Bare husk at den skal være kjøleskapskald når du tilbereder sashimi.

Ønsker du å prøve annen fisk, bør du forhøre deg i fiskedisken i din Coop Mega-butikk; fersk tunfisk av såkalt sushi-kvalitet og fersk kveite egner seg veldig godt som sashimi.

Viktig kjøkkenhygiene når du lager sashimi

Når du skal tilberede sashimi, er god kjøkkenhygiene superviktig. Ifølge Mattilsynet bør all fisk fryses minst tre timer for å drepe alle parasitter. Dette gjelder all fisk bortsett fra oppdrettsfisk, som ikke har parasitter.

Det kan være lurt å tine fisken litt – men ikke helt, det er lettere å jobbe med fisken hvis den fortsatt er litt frossen, på kjøkkenbenken før du skjærer den i tynne skiver.

Lyst på en frisk og deilig fiskerett, er sashimi tingen. Her får du oppskriften på sashimi med wasabimajones og speltbrød.

Sashimi med laks på speltbrød med wasabimajones

Anrett fiskeskivene pent på et fat sammen med tilbehøret, og dere får en frisk og nydelig kveld med deilige smaker.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 400 gram lakseloin
 • 75 g reddiker
 • 1/2 agurk
 • 3 vårløk
 • 4 skiver speltbrød

 

Wasabimajones:

 • 2 ss wasabi eller pepperrot
 • 1 dl majones
 • 2 ss rømme
 • salt
 • pepper
 • sitron

 

Slik gjør du:

 1. Lag wasabimajones: Bland sammen alle ingrediensene, smak til med sitron, salt og pepper.
 2. Skjær fisken i tynne skiver. Del agurken på langs og skjær vekk kjernen. Hakk i lange skiver.
 3. Del reddikene i tynne, runde skiver. Vask vårløken godt, og grovhakk eller del i lange staver.
 4. Smør rugbrødskiver med wasabimajones, og topp med fisk og grønnsaker. Dette smaker godt som lunsj, tapas eller forrett.

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK