Julen er kort og intens, og av og til kan det virke umulig å rekke over alle godsakene som hører høytiden til. Heldigvis har ikke all julemat like kort sesong. Lutefisken gjør sitt inntog allerede i oktober og ihuga lutefiskentusiaster holder koken til langt ut i januar.

Lutefisk nytes overalt i Norge, og lokale tradisjoner er med på å bestemme hva slags tilbehør som følger fisken til bordet. Det kan være alt fra potetlefser med smør, bacon og ertestuing, til brunost og sviskesuppe.

<<PRØV DETTE: Bacon, ertestuing og sennepssaus til lutefisken!>> 

Fast eller løs lutefisk?

Liker du at lutefisken er fast og fin? Eller synes du den er best når den ”disser” litt på tallerkenen? Her er det mange meninger.

Det viktigste er å vite hva som skal til for å oppnå ønsket resultat, og svaret her er SALT.

Ved å tilføre rikelige mengder med salt minimum en time før lutefisken skal i ovnen, frigjøres mye av den ekstra væsken som er i ferdig utvannet lutefiskfileter. Det er denne væsken som gir den geleéaktige konsistensen som mange er skeptiske til.

Jo mer væske som forsvinner før fisken settes inn i ovnen, desto fastere blir resultatet. Enkelt og greit.

Lutefisk i ovnen – trinn for trinn

Det er vanlig å ha to serveringer med lutefisk. Beregn 0,8-1 kilo lutefisk per person og 2-4 ss salt per kilo fisk.

hel lutefiskfilet, klar for rens og oppstykking

Rens lutefiskfileten for nakkebein, finner og bukhinne. Del i stykker på 350-400 gram.

Trinn 1: Har du kjøpt en hel filet er det viktig å rense fisken først. Fjern nakkebein og eventuelle finner og mørk bukhinne. Skinnet skal være på. Skjær i stykker på 350-400 gram.

I fiskedisken hos Coop Mega får du kjøpt lutefisk klar til bruk. Be om å få fileten ferdig renset og delt i porsjonsstykker dersom du vil slippe å gjøre dette selv.

lutefisk med salt

Ikke vær redd for å salte rikelig. Jo mer salt, jo fastere sluttresultat.

Trinn 2: Legg lutefiskstykkene med skinnsiden ned på rist over en langpanne. Dryss på rikelig med salt, 0,5-1 spiseskje med salt pr stykke, jevnt fordelt. Dekk til og sett fisken kaldt i minimum en time, gjerne lenger.

lutefisk klar for ovnen under aluminiumsfolie

Lutefisken dampes til et perfekt resultat under den tette aluminiumsfolien.

Steg 3: Skyll/tørk bort overflødig salt. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en tørr langpanne. Det er viktig at pannen har litt høye kanter, siden lutefisken vil frigi enda mer væske mens den er i ovnen.

Dekk langpannen med aluminiumsfolie, men pass på at folien ikke kommer i kontakt med fisken. Det kan føre til misfarging og at lutefisken henger fast i folien.

Sett langpannen midt i ovnen på 200 grader i ca 40-50 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på stykkene, og om det er ben eller ikke.

perfekt ovnsbakt lutefisk klar til servering med ertestuing og baconterninger

Et godt tilberedt lutefiskmåltid er julelykke for mange!

Steg 4: Sjekk fisken når det nærmer seg slutten av dampingen slik at du får den konsistensen du ønsker. En fast, serveringsklar lutefisk er hvit og lite gjennomsiktig, og flaker seg i flotte medaljonger.

Sørg for at gjestene sitter ved bordet og at alt tilbehøret er klart før lutefisken kommer ut av ovnen. Det er lutefisken som er hedersgjesten og den skal ikke behøve å vente på noe eller noen!

 

Se flere oppskrifter med fisk