Rakfisk er tradisjon og en viktig del julematen vår. Og selv om råvarene er enkle, mangler det ikke på kreativitet og variasjoner når den særnorske fisken skal serveres.

Noen eksperimenterer med rakfisktartar eller rakfisksushi som småsnacks til juleselskapet, mens ekte rakfiskentusiaster gjerne inviterer til flere rendyrkede rakfisklag i løpet av en lang og velsmakende julesesong. 

På Engebret Café i Oslo serverer de rakfisk på den tradisjonelle måten, slik de har gjort i over 150 år: God rakfisk, Ringerikspoteter, lefse, flatbrød, finhakket rødløk og rødbeter, seterrømme, godt smør og nykvernet pepper. Enkelt og godt.

Kjøkkensjef Knut Solberg med rakfisk slik de serverer den på Engebret Café

Kjøkkensjef på Engebret Café, Knut Solberg, serverer nærmere 1 tonn rakfisk før jul. Foto: Per Heimly

Tradisjonsrik rakfisk

Ærverdige Engebret Café på Bankplassen i Oslo har servert tradisjonsmat siden 1857 og er dermed den restauranten med lengst kontinuerlig drift i Norge. Her ligger det mye historie, både i veggene og på tallerkenene.

For kjøkkensjef og medeier Knut Solberg er det viktig å holde på den tradisjonelle rakfiskoppskriften. 

- Jobben vår er å bevare den opprinnelige tradisjonsmaten, hvor alt ble laget fra bunnen av. På den måten holder vi i hevd arven for de kommende generasjoner slik at de unge ikke glemmer klassikerne, forteller Solberg.

Tradisjonell rakfisk på Engebret Café serveres med poteter, løk, rødbeter, rømme, lefse og flatbrød

Rakfisken kan legges på tallerken sammen med alt tilbehøret, eller på fat som gjestene forsyner seg av selv. Foto: Per Heimly

Kjøkkensjefens 3 enkle rakfisktips

Det er rift om bordene på Engebret Café før jul og for de som står uten bordreservasjon, eller befinner seg langt unna hovedstaden, anbefaler kjøkkensjef Solberg å invitere til festlig rakfisklag hjemme.

Rakfisk er nemlig festmat det er enkelt å servere til mange, selv for de som ikke er så trygge på kjøkkenet. 

Her er kjøkkensjefens 3 enkle tips for å lykkes med tradisjonell rakfisk:

 1. Benytt gode råvarer. Kjøp inn god rakfisk, fine melne poteter, ekte smør og gode lefser. Råvarene er byggeklossene som sammen skaper den gode rakfiskopplevelsen.
 2. Forbered alt i forkant – gjerne dagen før. Potetene kan kokes i forveien og bare dampes lune med vann og smør rett før servering. Løk og rødbeter kuttes opp i terninger og settes klart.
 3. Særpreget i rakfisken kan fremheves eller dempes med tilbehøret. Mye løk, smør og seterrømme kan dempe fiskesmaken for de som ønsker det. Mild smøreost som Snøfrisk og dill kan også være med på å gi en god smaksopplevelse.

- Det aller viktigste er uansett å benytte ”ekte” råvarer, som ren fløte og smør, god rakfisk og godt flatbrød. Da er du garantert et godt resultat, slår Solberg fast.

Rakfisk på tradisjonelt vis, slik det serveres på Engebret Café

Gjør det enkelt! La de gode råvarene snakke for seg selv og pynt med litt friske urter. Foto: Per Heimly

Rakfiskfileten alle kan like

Rakfisken Solberg serverer på Engebret Café er Rakfisk Premium Filet, levert av Slidre Ørretsenter. Det er den samme rakfisken som selges eksklusivt hos Coop Mega. Fileten er uten skinn og bein og har en moderat modningsgrad – altså uten altfor sterk smak.

- Det at fileten er renset for skinn og ben gjør dette til et lettvint ”lavterskelprodukt” som kan settes rett på bordet. Smaken er ikke for mild og ikke for sterk, og det treffer de aller fleste på et greit nivå, forklarer Mads Kjernsholen, daglig leder i Slidre Ørretsenter. 

<<Hva med å prøve rakfisktartar på russiske blinis? Det er både godt og spennende!>>

Rakfisk for nybegynnere

Dersom du skal servere rakfisk til nybegynnere, enten det er deg selv eller andre, har Solberg et ekstra triks:

- Kjøp en mild rakfiskfilet som er renset for skinn og bein. Ta den ut av pakningen og skyll og tørk godt. Da forsvinner den innestengte vakuumsmaken og lukten blir mindre fremtredende.

- Legg opp biter med rakfisk, hakket løk og rødbeter og rømme i en lefse. Rull sammen til en wrap og del i passe store biter. På den måten får du hele smaksbildet samlet i hver bit og rakfisken blir mindre framtredende, avslutter Solberg og ønsker alle en riktig god rakfisksesong! 

Rakfisk med poteter, rødbeter, løk, rømme, flatbrød og rømme på Engebret Café

”Hemmeligheten” bak et vellykket rakfisklag er å benytte gode råvarer med rene smaker. Foto: Per Heimly

TRADISJONELL RAKFISK À LA ENGEBRET CAFÉ

Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 minutter

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 12 stk mandel- eller ringerikspotet
 • 8-12 skiver syltet rødbete
 • 1 rødløk, finhakket
 • 800 g rakfiskfilet uten skinn og bein (mild, lagret eller vellagret)
 • 8 stk potetlefse
 • 3 dl seterrømme
  Flatbrød
 • Meierismør/setersmør
 • Nykvernet pepper

Slik gjør du:

 1. Kok forsiktig potetene med skallet på i 10-12 minutter. Hell av vannet og la potetene dampes tørre.
 2. Finhakk syltede rødbeter og rå rødløk. Ha i hver sine serveringsskåler.
 3. Skyll og tørk rakfiskfileten godt dersom du ønsker mindre lukt.
 4. Skjær rakfiskfileten i ca 2 cm tykke skiver og legg på fat eller fjøl.
 5. Sett alt på bordet eller på kjøkkenbenken og la gjestene forsyne seg selv. 

Ønsker du å servere tradisjonell rakfisk som forrett kan mengdene over halveres.

Tips!

Forbered så mye som mulig på forhånd, så slipper du å stå på kjøkkenet når gjestene kommer. Finhakk løk og rødbete og sett kjølig. Kok potetene ferdig med skallet på. Gjerne dagen før. De avkjølte potetene skrelles før de dampes lune i en kasserolle rett før servering.

FLERE GODE OPPSKRIFTER MED FISK