Bjørnebær

  • Latin: Rubus fruticosus
  • Engelsk: Blackberries
  • Fransk: Mûre

Av utseende ligner bjørnebær på bringebær, men i motsetning til bringebæret blir ikke bjørnebær hult når du plukker det. Bærtappen blir sittende fast inni bjørnebæret og skal også spises.

Egentlig er bjørnebær et samlenavn på mange forskjellige arter, og bare her til lands kjenner man til 36 ulike småarter som varierer i farge, form og størrelse. Bjørnebær vokser vilt i Nord-Europa, Asia og Amerika, og I Norge finner du dem på Østlandet samt i et bredt belte langs kysten opp til Nordmøre.

I naturen har bjørnebærbusker store torner, som kan gjøre bjørnebærplukkingen ganske smertefull. Mange hagebjørnebærbusker er derimot tornefrie.

Selv om bringebær og bjørnebær er like av utseende, og også er i slekt, smaker de ganske forskjellig. Et modent bjørnebær har en sterk og aromatisk smak, men også dette kan variere fra art til art. Det er derfor ikke alltid et bjørnebær du finner i naturen smaker så søtt og godt som de du kjøper i butikken.

Medisinplante

Gjennom historien er bjørnebær blitt brukt som medisin mot en rekke helseplager og sykdommer. Rot, blad og røtter har vært brukt mot blant annet fordøyelsesplager, sår, feber og blærekatarr. Selve bæret har derimot først og fremst blitt brukt som mat.

Mye vitamin C

Bjørnebær har mer å by på enn god smak. Det er en god kilde til vitamin C, som styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Bjørnebær inneholder også mye kostfiber og har et svært høyt antioksidantinnhold.

Slik bruker du bjørnebær

Bjørnebær smaker godt alene eller i en skål med litt melk og sukker, men ha dem også gjerne i fruktsalat eller bruk dem som tilbehør til is og yoghurt. Bjørnebær passer godt i kaker, terter og paier.

Bjørnebær smaker også godt som tilbehør til viltkjøtt og andebryst. 

Bæret kan altså gjerne spises naturell, men du kan også koke det eller bruke det i saft eller syltetøy. Det er også mulig å lage vin og likør av bjørnebær.

Friske bær har kort holdbarhet og bør derfor fryses ned dersom du ikke får brukt dem i løpet av få dager. Her i landet kan du høste bjørnebær i september og oktober, men du får tak i dem hos Coop Mega hele året.

Kilder: Frukt.no, Wikipedia, forskning.no, Urtekildens planteleksikon

Oppskrift på bjørnebærsyltetøy.

Har du masse bjørnebær i hagen kan du lage dette gode bjørnebærsyltetøyet.

 

Bjørnebærsyltetøy

  • 2 l godt modne bjørnebær
  • 1/2 kg Sukker
Slik gjør du:
  1. Rens bærene og skyll dem godt. Ha dem i en kjele sammen med sukkeret og varm opp.
  2. La blandingen småkoke i cirka 10 minutter. Rør forsiktig innimellom og fjern skummet som danner seg på toppen.
  3. Hell syltetøyet over på varme, godt rengjorte glass. Lukk tett og oppbevar syltetøyet kjølig. 

FLERE FRISKE OPPSKRIFTER MED FRUKT OG BÆR