De smaker like søtt og godt som godteri, men inneholder ikke raffinert sukker. Kos deg med disse energikulene til dessert eller som et mellommåltid.

Nøtter, tørkede dadler og fiken er populært i julen, og kanskje du har noen rester igjen? Frukt som tørkes smaker ekstra søtt, og det skyldes at når vannet forsvinner, så blir fruktsukkeret mye mer konsentrert.

Selv om både dadler og fiken inneholder mye fruktsukker, får du likevel i deg mye sunne næringsstoffer og fiber.

<<LES OGSÅ: Fiken er supergodt sammen med ost. Lag denne deilige ostefonduen med blåmuggost, fiken og mørke bær neste gang du vil kose deg litt ekstra!>>

Spis tørket frukt

Spiser du tre dadler eller fiken har du fått i deg ¼ av dagsbehovet for fiber, ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh hos Bramat.no.

Både dadler og fiken er rike på kalium, som er blodtrykkssenkende. Helsedirektoratet anbefaler å spise 500 gram frukt og grønt om dagen, og hva er vel bedre enn å få i seg noe av dette ved å spise sunn og søt snacks? 

Bare husk at tørket frukt inneholder mer sukker, derfor bør porsjonene nedjusteres litt.

Oppskrift på energikuler med dadler, fiken og nøtter. Sunn snacks.

Lag gjerne en ekstra porsjon når du er i gang! Disse energikulene er supre å ta med i nistepakken på tur, når du trenger litt påfyll av god energi.

Sunne nøtter 

Nøtter, og spesielt mandler, er sunnest når du beholder skinnet på og ikke skålder dem, ifølge Bramat.no. Det brune skinnet inneholder fiber, og mesteparten av antioksidantene sitter i skinnet. Mandler med skinn har også mer vitamin E, riboflavin (vitamin B2) og kalsium. Derfor bruker vi mandler med skinnet på i denne oppskriften på energikuler.

<<LES OGSÅ: Visste du at mandler smaker kjempegodt i middagsretter også? Oppskrift på svinenakke med coleslaw og ristede mandler.>>

Energikuler med deilig krydder

Vi har tilsatt kanel, vanilje og kakao for å få en ekstra god smak på kulene. Prøv deg gjerne frem med ditt favorittkrydder! Chili, kardemomme eller hva med litt lakrispulver? Kokosoljen gjør at kulene holder formen bedre, og stivner når de er kalde. Dessuten bidrar det til den gode kokossmaken. Lag gjerne dobbel porsjon og frys ned energikulene.

Tips!

Fryste energikuler er perfekt i matpakken! Kulene tiner til lunsj og hjelper å holde matpakken kald og fresh

Oppskrift på energikuler med dadler, fiken og nøtter. Sunn snacks.

Bruk opp restene av tørket frukt og nøtter, tilsett deilige krydder og rull sammen til herlige energikuler

Energikuler med dadler, fiken og nøtter

Til ca 20 energikuler trenger du:

 • 300 g dadler eller tørket fiken
 • 150 g mandler eller andre nøtter
 • 2 ss kokosolje
 • 1 ts vaniljepulver
 • 1 ts kanel, gjerne økologisk ceylonkanel
 • 1 klype salt
 • 3-4 ss kakaopulver
 • 1 dl revet kokos + ekstra til å rulle i
 • 1 ss flytende honning, kan utelates

 

Slik gjør du:

 1. Del dadlene i to og fjern steinen. Legg dem i varmt vann i 20-30 minutter før bruk for å gjøre dem mykere. Sil av vannet.
 2. Start med å knuse nøttene i en foodprocessor. De trenger ikke å være helt finmalte. Litt tekstur er fint! Legg nøttene til side.
 3. Ha dadlene og kokosolje over i foodprocessoren og kjør til det er helt finmalt. Dette tar et par minutter. Tilsett vanilje, kanel, salt og kakaopulver og bland til det er jevnt.
 4. Ha nøttene tilbake i foodprocessoren og tilsett kokos. Smak på røren og tilsett eventuelt litt flytende honning om du ønsker dem litt søtere.
 5. Trill små kuler (1 ss per kule) og rull dem i ekstra kokos.
 6. Kulene oppbevares i kjøleskap eller fryseren.

FLERE FRISKE OPPSKRIFTER MED FRUKT OG BÆR