Til hovedinnhold

Et økologisk eple-eventyr i telemark

Matreisen

I solfylte skråninger ned mot Heddalsvannet i Telemark, gror det rundt 20 sorter økologiske epler. Disse eplene er nå søte og spisemodne, og kan nytes på flaske hele året.

Det økologiske epleeventyret i Telemark startet for alvor for 17 år siden. Olav Jønsi hadde drevet økologisk og biodynamisk epleproduksjon siden 1991, og satt høsten 2000 igjen med et stort lager av epler. Hva skulle han gjøre med alle disse eplene?

Venn og kollega Alf Kigen foreslo at de kunne ringe rundt til Samvirkelagene for å selge eplene. De økologiske eplene ble så stor suksess at Coop allerede året etter tok inn flere epler.

Nå har de to eplebøndene gått sammen under navnet Økofrukt AS. Jønsi gård og Kigen gård er eneleverandører av økologiske epler til Coop. I år startet de også produksjon av økologisk eplemost under Coops egen merkevare Änglamark.

Disse eplene får du bare kjøpt hos Coop. Økofrukt AS er eneleverandør av økologiske epler og økologisk eplemost under Coops egen merkevare Änglamark.

Økologi skaper liv i naturen

-  Det var helt fantastisk å se endringene etter at vi la om til økologisk produksjon. Plutselig begynte det å leve rundt oss; meitemark kom tilbake i jorda og det ble mer insekter og småfugl.

Vi er opptatt av å drive forsvarlig økologisk godt innenfor rammene, og mener at det gagner både folk og natur, forklarer Alf Kigen. Han la om til økologisk drift i 2001.

Bruker naturen aktivt

Vi besøker Jønsi gård på Hjuksebø i Telemark på forsommeren, og Olav Jønsi tar runden for å sjekke at trærne har det bra, og at det ikke har kommet skurv, som er en soppsykdom som kan ramme noen eplesorter hardt.

I økologisk produksjon er det ikke tillatt med kjemisk fremstilte sprøytemidler, så Olav Jønsi beskytter epletrærne med naturens egne våpen.

Mot frostmåleren, et skadedyr som kan spise alle blomstene og dermed ødelegge epleknoppene, har Jønsi alliert seg med småfuglene. Han har satt opp fuglekasser og mater dem hele vinteren, til gjengjeld spiser småfuglene frostmålerlarvene og holder bestanden nede på et akseptabelt nivå.

Frostmåleren er et skadedyr som kan ødelegge epleavlingen. Etter at Olav Jønsi satte opp fuglekasser, slik at fuglene spiser larvene, er ikke dette et stort problem lenger.

- Vi har hatt år hvor frostmåleren ødela nesten hele produksjonen. Det er heldigvis lenge siden, forteller Olav Jønsi.

Mot skurv går han enda hardere til verks; nå planter han ut skurvresistente eplesorter, som er foredlet fram ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap på Ås.

- På disse trærne ser vi ikke skurv, selv om det regner aldri så mye, forklarer Jønsi.

Jønsi Gård har vært i familiens eie siden 1600-tallet. Sannsynligvis har det vært gårdsdrift her helt tilbake til vikingtiden. Olav Jønsi (t.v.) og Alf Kigen produserer nå økologiske epler for Coop.

Mange økologiske eplesorter

Epletrærne er plantet i sirlige rader nedover skråningen. Det er god plass mellom trærne, og gress og kløver fungerer som gjødsel. Langs en av radene står det bare trestammer igjen.

- Man blir aldri utlært i dette faget. Vi eksperimenterer mye med ulike eplesorter, for å finne dem som både gir god frukt, lang holdbarhet og som er robuste, forklarer Jønsi.

 - Vi merker at interessen for økologiske matvarer er økende. Ikke bare i Oslo, men i hele landet. Folk er opptatt av helse og at maten skal smake godt. Et økologisk eple er en helt annen smaksopplevelse; disse eplene har ikke vokslag utenpå og smaker søtt og friskt, forteller Alf Kigen.