Pasjonsfrukt

  • Latin: Passiflora edulis
  • Engelsk: Passion fruit
  • Fransk: Fruit de la passion

La deg ikke lure av det litt kraftige, bulkete skallet på en fullmoden pasjonsfrukt. Det er når du skjærer den i to at det saftige fruktkjøttet med frø kommer til syne, og du kan slurpe godsakene i deg med teskje.

Pasjonsfrukt i mange varianter

Her i landet er den lilla varianten mest vanlig, men det finnes også i gul, oval og oransje.  Pasjonsfrukten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men i dag dyrkes den i mange frostfrie områder i verden, som India, Sør-Afrika og Israel.

Til Norge importeres den fra Sør-Amerika og Zimbabwe.

<<LES OGSÅ: Visste du at importert frukt, grønnsaker og bær kan inneholde bakterier som kan gjøre oss syke? Her får du tipsene som gjør at du trygt kan spise alt av frukt og grønnsaker.>>

Forbruket av pasjonsfrukt er relativt beskjedent i Norge, og det er ikke mange år siden den var totalt ukjent her i landet. Godsaken kom først til Norge på 80-tallet, sammen med mange andre eksotiske frukter.

Slik bruker du pasjonsfrukt

Pasjonsfrukten nytes gjerne naturell med skje rett ut av skallet.  Den kan også med hell brukes på is, i fruktsalat, sorbeter, fromasjer, syltetøy, terter, drinker, juice og sauser. Den kan dominere i kombinasjon med andre smaker, og må brukes med en viss varsomhet.

<<LES OGSÅ: Rubmarinert kveite smaker sykt godt sammen med en salsa av ananas og pasjonsfrukt.>>

Oppbevaring

Aller helst bør pasjonsfrukt  oppbevares ved 8 –12 grader, men det kan være vanskelig å få til. Den er kuldeømfintlig, og trives bedre i romtemperatur enn i kjøleskap.

Næringsinnhold i pasjonsfrukt

Pasjonsfrukten er ikke bare deilig, den inneholder også mye verdifullt for kroppen. Den er rik på kostfiber og protein, og inneholder også en del vitamin C og det fettløselige vitamin E. Det store næringsinnholdet sitter først og fremst i frøene. 75 prosent av frukten er vann, og 100 gram inneholder 44 kalorier – litt mindre enn eple, litt mer enn appelsin. Kanskje familiens nye lørdagsgodteri?

Sesong: Tilgjengelig hele året, men dyrkes ikke i Norge

(Kilder: frukt.no, Wikipedia)

Lag verdens kjappeste dessert med pasjonsfruktsaus:

Is med pasjonsfruktsaus

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 liter god vaniljeis eller mangois
  • 4 pasjonsfrukter
  • 1 -2 ts melis

 

Slik gjør du:

  1. Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholdet. Bland med melis.
  2. Lag kuler av vaniljeisen og fordel pasjonsfruktsausen over. Pynt gjerne med sitronmelisse og server.

FLERE FRISKE OPPSKRIFTER MED FRUKT OG BÆR