Ekte lykke er å åpne et glass hjemmelaget plommesyltetøy når vinterstormen snor seg rundt hushjørnet. Et par ristede skiver toast med et tynt lag smør som smelter ned i det varme brødet. Så et par skjeer deilig plommesyltetøy. En kopp te, kanskje? Da klarer man seg gjennom både vintermørke og snø.

Det er nå du bør tenke på dette, for det er nå plommene er på sitt ypperste. Å lage noen glass plommesyltetøy, som du senere vil sette enormt stor pris på, er en investering for månedene som kommer. Ikke er det vanskelig heller.

Fargefest

Plommer kommer i mange farger: Blå, gule og røde. De har syrlig skall og er deilig, myke og søte i kjøttet. Plommer egner seg godt til varmebehandling.

Velg den plommetypen du liker best å lag deilige glass med plommesyltetøy.

<<HAR DU MYE RIPS I HAGEN ELLER I FRYSEREN? Her er 5 nye måter å bruke rips på.>>

Smak av Asia

Stjerneanis er ikke bare vakker å se på, men krydderet smaker fantastisk sammen med plommer. Stjerneanis brukes mye i asiatisk mat og er en av de fem krydderne som brukes i den kinesiske blandingen ”Five Spice”.

<<LIKER DU ASIATISK MAT, MÅ DU PRØVE VIETNAMESISK BUN CHA- asiatisk street food på sitt aller beste!>>

Sterile glass 

Lager du syltetøy hjemme må du huske å steriliserer glassene og lokkene før bruk. Dette må du gjøre for at det ikke skal dannes bakterier og dermed dannes mugg i plommesyltetøyet.

En enkel måte er å koke glass og lokk (evt også strikk hvis du bruker norgesglass) i en kjele vann i 10 minutter. Så setter du disse inn i stekeovn på 100 grader i 10 minutter for å tørke dem. Hell plommesyltetøyet over på varme glass og skru igjen lokket med en gang, slik at det dannes vakuum. Dette er bra for holdbarheten.

Tips:

Bruk litt av dette plommesyltetøyet til neste gang du skal ha and til middag. Bland noen skjeer plommesyltetøy i pannen etter at du har stekt andebryst. Både stjerneanis og plommer er perfekt tilbehør til and.

Plommesyltetøy med stjerneanis. Med hjemmelaget plommesyltetøy har du alltid en smak av sommer på lur. 15 minutters arbeid nå, har du plommesyltetøy hele vinteren.

Du kan også bake plommene i ovn ved 200 grader i cirka 30 minutter, eller til plommene faller litt sammen og safter seg.

 Plommesyltetøy med stjerneanis

Dette trenger du:

  • 1 kg plommer, skåret i biter. Steinen fjernet.
  • 1 dl vann
  • 500 g sukker
  • 3 hele stjerneanis
  • 1 ss sitronsaft

 

Slik gjør du:

  1. Kok opp plommer og vann.
  2. Tilsett stjerneanis og sukker. La dette småkoke i ca 10 minutter.
  3. Tilsett sitronsaft.
  4. Hell over på sterile glass og fyll opp så mye om mulig i hvert glass. Stjerneanisen kan fjernes eller være med i glasset. Sett på lokk og avkjøl.

FLERE FRISKE OPPSKRIFTER MED FRUKT OG BÆR