

Rips er syrlige, små smaksbomber som egner seg godt naturell i en salat, dessert eller til et lekkert kjøttstykke. Men har du mer enn en neve til overs kan du prøve en av disse spennende oppskriftene der ripsen virkelig får den oppmerksomheten den fortjener.
<<LYST PÅ EN LYNRASK DESSERT? Denne sorbeten med bær tar bare et par minutter å lage. >>
1.Ripsgranité
Granité er en blanding av slush og sorbet og er perfekt å servere som en hvilerett hvis du har middagsselskap. Server den gjerne i cocktailglass med stett med en ripsranke på toppen.
Dette trenger du til fire personer:
- 500 g rips
- 1 dl vann
- 200 g melis
Slik gjør du:
- Kjør rips og vann i en kjøkkenmaskin.
- Sil så puréen for å bli kvitt stenene.
- Bland melis med puré og smør utover en avlang form.
- Putt den i fryseren og skrap med en gaffel etter noen timer for å lage selve granitéen. Ta ut formen i god tid før servering og skrap fine iskrystaller. Server med en gang.
<<Liker du å lage is selv, bør du sjekke disse gøye istipsene! Disse ispinnene kan du faktisk unne deg uten dårlig samvittighet.>>

Ripsgelé med chili smaker kjempegodt sammen med ost, som chevre, Snøfrisk eller naturell kremost.
2.Ripsgelé med chili
Ripsgelé med et lite chilisting er deilig til stek, lapskaus eller til ost.
Dette trenger du:
- 1 kg rips
- 1 kg sukker
- 1-2 chili, i tykke strimler
Slik gjør du:
- Ha rips i en kjele og sett temperaturen på platen til medium. Bryt langsomt ned bærene og etter 10 minutter tilsetter du sukker og chili.
- La dette stå å småkoke i 10 minutter.
- Ta gelétesten ved å legge en skje med gelé på en tallerken. Dra baksiden på skjeen på midten av geléen. Bruker geléklatten tid på å samle ”sprekken”, er geléen ferdig til å helles over på sterile glass. Hvis sprekken samler seg med en gang trengs det litt mer koketid.
<<Har du lyst til å trappe ned på søtsakene? Denne frukten stanser faktisk søtsuget!>>
3.Ripskrem (til pannekaker)

Du kjenner vel til tradisjonsdesserten Trollkrem? Kremen som er laget på eggehviter lages originalt med tyttebær. Du kan trygt bytte ut tyttebærene med andre syrlige bær, som for eksempel rips.
<<Dette er en super dessert servert i skål eller til deilige, tynne pannekaker. Prøv disse supergode pannekakene, som du kan fylle med mye godt.>>
Dette trenger du til 4 personer:
- 250 g rips
- 110 g sukker
- 1 eggehvite
Slik gjør du:
- Bruk en miksmaster eller kjøkkenmaskin til å piske alt dette til en fast krem. Server med en gang før skummet faller sammen.

Prøv relish med rips og rødløk neste gang du skal servere vilt til middag - den syrlig-søte smaken passer veldig godt til viltkjøtt.
4.Ripsrelish
En god relish er deilig tilbehør til høstens vilt. Relish med rips og rødløk smaker også fantastisk til ost.
Dette trenger du til fire personer:
- 2 rødløk, delt i to og skåret i tynne skiver
- ½ rød paprika, gjerne de lange. Finstrimlet.
- 1 rød chili, finhakket
- 1 dl eplecidereddik
- ½ ts salt
- 2 ss olivenolje
- ½ kanelstang
- 150 g sukker
- 300 g rips
<<Har du rester av lam eller vilt, kan du lage supergod taco i pitabrød.>>
Slik gjør du:
- Skjær rødløk og paprika i strimler. Surr dem i olje på medium varme til løken er myk.
- Tilsett sukker, salt, kanelstang, chili og eddik. La dette så småkoke i 15 minutter. Ta ut kanelstangen og tilsett rips. Rør forsiktig og la stå et par minutter før du slår av platen. Ripsen skal være så hele som mulig. Ha dette over i et sterilt glass eller server avkjølt til dagens middag.
5.Yoghurtis med rips
Denne isen lager du med frosne bær og yoghurt. Den kan nytes som et mellommåltid eller i en isvaffel. Da rips er syrlige bær, anbefaler vi deg å søte med melis.
<<Liker du Ben& Jerry´s Strawberry Cheesecake, vil du elske denne isen. Enkel å lage er den også!>>
Dette trenger du til 4 personer:
- 4 dl tyrkisk yoghurt
- 8 dl frosne rips
- 6 ss melis (evt mer).
Slik gjør du:
Ha alt i en blender og kjør i et par minutter. Nå har du deilig softis.