Importerte grønnsaker, bær og frukt kan inneholde bakterier, parasitter og virus som kan gi oppkast og diaré.

Risikoen er størst med varer fra utlandet, men vær oppmerksom på at dette også kan gjelde norske bær, frukt og grønnsaker.

Det er derfor viktig å vaske frukt og grønnsaker godt, og i noen tilfeller må råvarene kokes.

<<UNNGÅ SMITTE: Er du usikker på hvordan du skal behandle rå kylling? Her er tipsene for optimal kjøkkenhygiene med rå kylling. >>

Ifølge Matportalen.no er det spesielt bladgrønnsaker (salat og urter) som kan inneholde bakterier og smittestoffer.

Som oftest holder det å legge frukt og grønt i rent vann i 10 minutter. Men vær litt ekstra oppmerksom på importerte varer.

Vasker du grønnsaker, frukt og bær før du spiser dem? Det bør du gjøre for å unngå  bakterier og skitt. Tips til hvordan du vasker grønnsaker.

Importerte sukkererter, bønner og mais bør gis et kort oppkok før man spiser dem rå.

Slik vasker du frukt og grønt

  • Matportalen anbefaler å vaske bladgrønnsaker med eddik: Bruk om lag en halv desiliter 7 % husholdningseddik per liter vann og la bladene ligge i vannet i 10 minutter. De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling.
  • Importerte sukkererter, bønner og mais bør gis et lite oppkok før man serverer dem rå. Dette er en enkel måte å fjerne bakterier på.
  • Kjøper du krydderurter er det smart å la dem ligge i vannbad i noen minutter for å få bort sand og insekter som kan ha blitt med i bladene.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Eddik er et naturlig vidundermiddel! Her får du 10 smarte måter å bruke eddik på hjemme.>>

Slik vasker du bær

Funn av norovirus og hepatitt A i frosne, importerte bær har vært et problem her i Norden. For å være helt sikker på ikke å få i seg denne type smitte anbefaler matportalen.no å koke bærene i et minutt.

Denne sommeren har harepest vært et tema. Ifølge Mattilsynet er ikke dette et stort problem. Problemet oppstår som oftest hvis man plukker bær fra tuer med dyreavføring eller i nærheten av døde dyr. 

Vasker du grønnsaker, frukt og bær før du spiser dem? Det bør du gjøre for å unngå  bakterier og skitt. Tips til hvordan du vasker grønnsaker.

Amerikanske forskerne anbefaler at man skyller jordbær, frukt og grønt med en eddikløsning først, for så å skylle i rent vann og gni forsiktig på råvaren.

Økologiske bær, frukt og grønnsaker kan også inneholde bakterier og skitt. Skyll derfor disse på vanlig måte.

<<VELG ØKOLOGISK: Det er mange grunner til å velge økologiske varer - her er de viktigste.>>

(Kilde: matportalen.no og Mattilsynet)

FLERE FRISKE OPPSKRIFTER MED FRUKT OG BÆR