
Hvis du er sugen på noe søtt, bør du prøve å nyte et granateple. Under den litt kjedelige overflaten skjuler det seg små smaksbomber av steiner som nærmest popper i munnen når du spiser dem.

Granateple kan spises naturell og er enkel å frakte med seg. På den måten kan du alltid ha en godbit tilgengelig hvis søtsuget skulle melde seg.
Ofte skyldes søtsug mangel på energi. Hvis det er lenge siden du har spist, synker nivåene av serotonin, et stoff som får oss til å føle oss vel. Samtidig kan man oppleve et psykisk begjær etter noe godt. Følelsen av noe mykt i munnen, søte lukter eller noe som smelter på tunga.
Granateplet tilbyr nettopp dette, med både geleaktig fruktkjøtt og den litt sprø følelsen når stenene tygges.
Granateple er supersunt

Den vakre og velsmakende frukten har i tillegg et meget høyt innhold av antioksidanter. Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot frie radikaler, som er reaktive stoffer som dannes naturlig i kroppen.
Det inneholder mye mer enn for eksempel blåbær, rødvin og grønn te, og det er bare nyper og valnøtter som inneholder mer.
Granateplet begynner å bli godt kjent her til lands, selv om den fortsatt er ganske ny i det norske kjøkkenet. I middelhavsområdene, derimot, har det blitt spist til alle tider. I det iranske kjøkkenet har granateplet en sentral rolle, siden saften brukes i gryteretten fesenjaan som ofte serveres i bryllup og fest.
Fantastisk frø
Frukten har også blitt benyttet til medisinske formål i tusener av år, og man vet at den er rik på polyfenoler. Studier har vist at frukten styrker immunforsvaret og kan beskytte mot blant annet prostatakreft.
Skallet er rødt til dyprødt, og hardt. Inni er det kamre med røde frø.

Det er bare frøene som kan spises. De har en aromatisk og syrlig smak som kan minne litt om rips.
Disse kan spises rett fra skallet med gaffel eller skje.
Granateple egner seg godt både i fruktsalater og til desserter. Frøene er også gode i middagssalater, spesielt sammen couscous og salte oster som feta, chèvre og ulike blåmuggoster. Et tips er å tilsette granateple i sauser, woker og gryter – det gir nemlig både syre og sødme til retten.
Granateple har lang holdbarhet
Når du er i butikken bør du se etter granatepler med stor størrelse, da de inneholder mer fruktsaft. Skallet skal være hardt og ha en frisk rød rød farge. Brune rustflekker på skallet er bare et tegn på at frukten er moden.
Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den kan gjerne oppbevares i romtemperatur noen uker og enda lenger i kjølerom.
Velsignet frukt
For buddhistene er granateple en av de velsignede frukterne. De spilte en rolle ved oldtidens fruktbarhetskultus, men ble overtatt av kristen kunst som tegn på evig liv.
Jøder og egyptere regnet granateplet som hellig fordi frukten inneholdt det samme antall frø som lover i Det gamle testamentet.
Juice med granateple, brokkoli og appelsin

Prøv en vitaminbombe av en juice! Denne er søt og god, og vil garantert også falle i smak hos de yngste.
Dette trenger du (1 porsjon):
- 1 stk appelsin
- 250 g brokkoli
- 250 g granateplekjerner
Slik gjør du:
- Skrell appelsinen. Legg alle ingrediensene i juicemaskinen.
- Kjør sentrifugen.
Slik deler du opp et granateple:
- Skjær et lokk under stilken. Du vil da kunne se skilleveggene i frukten.
- Snitt med en kniv gjennom skallet langs hver skillevegg, på samme måte som du snitter en appelsin før du skreller den.
- Brekk opp frukten med tommelfingrene eller riv av skallet.
- Fjern skilleveggene.
Kilde: snl.no