Asparges
- Latin: Asparagus officinalis
- Engelsk: Asparagus
- Fransk: Asperges
Kokkenes favoritt!
Asparges er alle kokkers favoritt og en etterlengtet råvare på våren. Heldigvis kan du nyte både hvit og grønn asparges hele året!
Alle kokker elsker asparges, og det har de sannsynligvis alltid gjort. Asparges har nemlig vært dyrket i uminnelige tider, og du finner til og med oppskrift med asparges i verdens eldste bevarte kokebok fra cirka år 200 e.kr.
Før var det den hvite aspargesen som var mest populær, mye fordi den var lettest å koke. Nå er tilgangen på friske, grønne asparges god hele året.
Den grønne aspargesen har både et høyere vitamininnhold, er enklere å fryse enn den hvite. Den største forskjellen mellom dem er vekstforholdene; den hvite vokser under bakken og den grønne over.
Hvit asparges er en nydelig delikatesse, og smaker litt søtere og rundere enn den grønne aspargesen.
Asparges har et vidt bruksområde. Den er nydelig til fersk fisk, grillet, eller kokt et par minutter i lettsaltet vann.
Asparges egner seg til frysing, og den holder seg fastere og finere om du fryser den fersk uten behandling.
Står den på benken i bunt, kan den godt få stå i et glass vann, som en blomsterbukett, så holder den seg sprø og fin.
Asparges er perfekt sommermat og smaker kjempegodt til grillmat. Prøv hvit asparges til grillet laks!
Grillet laks med asparges og spinat
Slik gjør du:
Kilder: frukt.no, aperitif.no, wikipedia