Det finnes ca 150 bønnearter, og alle er utviklet fra den samme planten i erteblomstfamilien. 

Vi skiller mellom frøbønner (tørre bønner, brune, røde og hvite bønner) og skolmbønner, alt etter hvilket stadium i modningen de er høstet på. På noen varianter spiser vi skolmen (belgen), og på andre er det bare frøet som er spiselig.

Alle bønner er sunne fordi de er proppfulle av  protein- og kostfiber.

I Norge dyrkes det mest skolmbønner, som går til hermetikk, men i sesongen selges også ferske bønner.

De mest kjente variantene er aspargesbønner, brekkbønner, snittebønner og voksbønner.

Aspargesbønner, brekkbønner og haricots verts er artene du finner ferske i butikken i Norge.

<<Har du dårlig tid til å lage middag, kan du la maten lage (nesten) seg selv. One pot med aspargesbønner, cherrytomater og pasta er en nydelig vegetarrett som gir bortimot null oppvask.>>

Haricots verts kalles også delikatessebønner eller Kenyabønner, og er en variant av brekkbønner.

Slik bruker du aspargesbønner

  • Aspargesbønner - og alle andre typer bønner -  er fantastisk gode som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter. De kan kokes, smørdampes, stues og tilsettes i gryteretter.
  • Husk at alle ferske bønner må varmebehandles  - før de puttes rett i woken, salaten, i stekepannen, eller spises som de er.
  • I Frankrike er det vanlig å severe kalde aspargesbønner sammen med hvitløk og noen dråper olivenolje.
  • Ferske aspargesbønner oppbevares best i plastpose i kjøleskap, og spises kort tid etter innkjøp.

 

Næringsinnhold i aspargesbønner

Aspargesbønner og andre bønner hører hjemme i et sunt kosthold, og inneholder lite fett, mye protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern.

For vegetarianere er alle typer bønner en like god proteinkilde som kjøtt og fisk, særlig hvis det spises sammen med brød, korn eller pasta.

Aspargesbønner i sesong

Norsk sesong: august - september.

(Kilder: frukt.no, wikipedia)

Oksekjøttspyd med salat av aspargesbønner

Dette trenger du til 4 porsjoner:  

Kjøttspyd:

  • 500 g hakket oksekjøtt eller kjøttdeig
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts knust spisskummen (kan utelates)
  • 2 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • olje til steking
  • 8 trespyd

 

Salat av aspargesbønner:

  • 200 g aspargesbønner
  • 1 boks røde bønner
  • 1 boks hvite bønner
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 håndfull persille, grovhakket (kruspersille eller tørket persille kan også benyttes)
  • 4 ss mandler, hakkede

 

Dressing:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss sennep
  • 1 ss eplesidereddik
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Rør kjøttet sammen med krydderet, og form 8 avlange kjøttkaker av farsen, som deretter settes på trespyd.
  2. Grill eller stek spydene i litt olje – cirka 5 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte.
  3. Vend bønner sammen med røde og hvite bønner, og tilsett hakket rødløk, persille og mandler.
  4. Rør ingrediensene til dressingen sammen og smak den til. Vend dressingen godt rundt i salaten, og server den til de stekte kjøttspydene.

SE FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNSAKER