Til hovedinnhold
salat

Klassisk Cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

Cæsarsalaten har med all sin enkelhet begeistret verden. Hemmeligheten ligger i dressingen, og når den først er laget ordentlig er veien kort til en historisk salatopplevelse.

Klassisk Cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

15min / 15min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til hjemmelagde krutonger:

lyst brød (gjerne noen dager gammelt)

revet hvitløk

flaksalt (smak til)

Extra virgin olivenolje

Dette trenger du til cæsardressing:

egg

hvitvinseddik

sitronsaft

Worcestersauce

dijonsennep

ansjosfileter

hvitløk

nøytral olje

salt

pepper

Dette trenger du til salaten:

romanosalat (eller hjertesalat)

parmesan (høvlet eller revet)

Fremgangsmetode

Start med krutongene: Sett ovnen på 180˚C. Skjær brødet i terninger og ha i en blandebolle. Tilsett revet hvitløk, salt og olivenolje og bland godt.
Fordel brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt ovnen i 10-15 minutter til krutongene er fine og sprø. Vend om halvveis for at de skal bli jevnt stekt. Avkjøl på brettet og sett til side.
Forbered salatbladene: Riv salatbladene fra hverandre og skyll forsiktig. Tørk dem lett med kjøkkenpapir og la dem ligge i kjøleskapet til servering. Salatbladene kan serveres hele eller revet i grove biter.
Lag dressingen: Kok opp vann i en kasserolle. Slipp egget ned i vannet i det det begynner å boble forsiktig. Kok nøyaktig i 3 minutter før egget skylles godt i iskaldt vann. Dette heter «coddled egg».
Kakk egget over i en sylinderformet beholder og pass på å få med alt. Tilsett hvitvinseddik, sitronsaft, worcestershiresaus, sennep, ansjos og hvitløk.
Bruk stavmikser til å kjøre alt på høy hastighet og spe på med oljen i en tynn stråle. Dressingen blir luftig og får en tykk og god konsistens. Smak til med salt og pepper.
Vend salatbladene i dressingen og dryss over parmesanost og krutonger rett før servering.
Tips! Blir dressingen for tykk kan du spe forsiktig med litt kaldt vann og rør inn for hånd.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆