salat
Klassisk Cæsarsalat med hjemmelagde krutonger
Cæsarsalaten har med all sin enkelhet begeistret verden. Hemmeligheten ligger i dressingen, og når den først er laget ordentlig er veien kort til en historisk salatopplevelse.
15min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du til hjemmelagde krutonger:
200 glyst brød (gjerne noen dager gammelt)
2 feddrevet hvitløk
1 tsflaksalt (smak til)
4 ssExtra virgin olivenolje
Dette trenger du til cæsardressing:
1 stkegg
2 tshvitvinseddik
1 tssitronsaft
en halv tsWorcestersauce
1 tsdijonsennep
3 stkansjosfileter
1 feddhvitløk
2 dlnøytral olje
en halv tssalt
en halv tspepper
Dette trenger du til salaten:
600 gromanosalat (eller hjertesalat)
50 gparmesan (høvlet eller revet)
Fremgangsmetode
Start med krutongene: Sett ovnen på 180˚C. Skjær brødet i terninger og ha i en blandebolle. Tilsett revet hvitløk, salt og olivenolje og bland godt.
Fordel brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek midt ovnen i 10-15 minutter til krutongene er fine og sprø. Vend om halvveis for at de skal bli jevnt stekt. Avkjøl på brettet og sett til side.
Forbered salatbladene: Riv salatbladene fra hverandre og skyll forsiktig. Tørk dem lett med kjøkkenpapir og la dem ligge i kjøleskapet til servering. Salatbladene kan serveres hele eller revet i grove biter.
Lag dressingen: Kok opp vann i en kasserolle. Slipp egget ned i vannet i det det begynner å boble forsiktig. Kok nøyaktig i 3 minutter før egget skylles godt i iskaldt vann. Dette heter «coddled egg».
Kakk egget over i en sylinderformet beholder og pass på å få med alt. Tilsett hvitvinseddik, sitronsaft, worcestershiresaus, sennep, ansjos og hvitløk.
Bruk stavmikser til å kjøre alt på høy hastighet og spe på med oljen i en tynn stråle. Dressingen blir luftig og får en tykk og god konsistens. Smak til med salt og pepper.
Vend salatbladene i dressingen og dryss over parmesanost og krutonger rett før servering.
Tips! Blir dressingen for tykk kan du spe forsiktig med litt kaldt vann og rør inn for hånd.