Asparges anses som en av våre mest eksklusive råvarer, en skikkelig delikatesse. Den skjøre grønnsaken popper opp av jorda som tynne eller tykke, hvite, grønne eller lilla stilker. Grønn asparges er den vanligste sorten, og fås også som tynne miniasparges.

Lilla asparges er ikke så vanlig, og blir dessuten grønn ved varmebehandling. Derfor egner den seg aller best som rå. Grønn asparges kommer også virkelig til sin rett i naturlig, rå form. Da er den knasende, sprø og smakfull.

Aspargessalat er perfekt tilbehør til det aller meste av grillmat, både kjøtt og fisk. Hvis du vil spise denne aspargessalaten som hovedrett kan du legge til noen posjerte egg, eller litt sprøstekt spekeskinke og krutonger strødd på toppen.

<<LES OGSÅ: Her får du verdens beste triks for å lage porsjerte egg. Perfekt hver gang!>>

Oppskrift på salat med asparges, fetaost og pinjekjerner.

Asparges må ikke varmebehandles for lenge. De kan senkes kjapt i kokende vann, kun et par minutter, avhengig av tykkelsen. Asparges kan dampes, grilles, smørstekes i stekepanne eller bakes raskt i stekeovnen med litt olivenolje og sitronsaft.

Pass på dette når du kjøper asparges

Når du kjøper asparges, er det et par ting du bør passe på. Asparges skal være rette og helt faste i konsistensen. Stilken skal være sprø, og toppene tette og hele. Dette gjelder både grønn og hvit asparges.

Den hvite aspargesen er gjerne tykkere enn den grønne, og kan ha et lilla skjær. Dette er helt normalt. Sjekk også bunnen av aspargesstilkene, de skal ikke være for tørre.

<<LES MER: Asparges kan bruke stil veldig mye godt. Lær mer om asparges og få oppskrift på grillet laks med asparges og spinat.>>

Oppbevaring av asparges

Asparges skal oppbevares uten emballasje i kjøleskapet. Pakk den nederste delen i vått kjøkkenpapir, og la aspargesen gjerne stå i et glass. Asparges er en skjør ferskvare som bør brukes så raskt som mulig etter innkjøp.

Før tilberedning knekker du av den nederste delen av aspargesstilkene, og sett dem gjerne i vann et par minutter. Da suger aspargesene til seg vann og blir ekstra fine og saftige.

Kilde: Frukt.no

Oppskrift på salat med asparges, fetaost og pinjekjerner.

Her har vi laget en lett og frisk salat hvor aspargesen spiller hovedrollen. Rå asparges skjæres i tynne strimler og får følge av frisk agurk, kraftig pepperaktig ruccola og salt fetaost. Salaten toppes med en syrlig sennepsdressing med finhakket sjalottløk.

 

Salat med asparges, fetaost og pinjekjerner

 • 1 bunt asparges
 • 1 agurk
 • 200 g ruccolasalat
 • 50 g fetaost
 • 20 g pinjekjerner
 • 1 håndfull basilikumblader

 

Dressing:

 • ½ sitron
 • 1 ½ dl olivenolje
 • 2 ts dijonsennep
 • 2 ts flytende honning
 • ½ ts havsalt
 • ¼ ts pepper
 • 1 sjalottløk

 

Slik gjør du:

 1. Knekk av den nederste, trevlete delen av aspargesene. Legg en og en asparges flatt på en fjøl og skjær tynne bånd med en grønnsaksskreller.
 2. Gjør det samme med agurken. Bland sammen ruccola, asparges- og agurkbånd i en stor salatbolle. Smuldre over fetaosten.
 3. Rist pinjekjernene i en varm, tørr panne i et par minutter til pinjekjernene har fått en gyllen farge og lukter godt. Rist litt på pannen underveis slik at det ikke svir seg. Strø over salaten.
 4. Skjær basilikumblader i tynne strimler og strø over salaten.
 5. Lag dressingen ved å piske sammen sitronsaft, olivenolje, sennep og honning. Smak til med salt og pepper. Finhakk sjalottløk og bland sammen med dressingen. Hell dressingen over salaten og bland godt sammen.
 6. Rasp gjerne litt sitronskall over salaten for en ekstra aromatisk avslutning.

SE FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNSAKER