Til hovedinnhold
vegetar

Lag fantastisk falafel som ikke smuldrer

Falafel er vegetarutgaven av «mors kjøttkaker» og en av de absolutt største stjernene på vegetarhimmelen. Lær hvordan du enkelt lager den eksotiske klassikeren – uten at falaflene smuldrer!

Lag fantastisk falafel som ikke smuldrer

20min / 2t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

tørkede røde linser

rødløk

hvitløk

salt

frisk bladpersille ( finhakket)

fersk koriander ( finhakket)

sriracha saus (eller chilipulver)

paprikapulver

malt spisskummen

sort pepper

malt kardemomme

Extra virgin olivenolje

nøytral olje til steking (se hvor mye du trenger)

Dette trenger du til tahinidressing:

tahini (økologisk)

hvitløk

vann (evt. 1 dl)

sitronsaft

flaksalt

Dette trenger du til urtesaus:

friske mynteblader (finhakket)

finhakket dill

Extra virgin olivenolje

sitronsaft

salt

ristede sesamfrø

Dette trenger du til servering:

pitabrød

baby leaf salat

Fremgangsmetode

Lag falafler: Bløtlegg linsene i 30-40 minutter, maks 1 time. Hell av vannet og skyll godt. La linsene renne godt av før neste steg.
Ha linser, løk, hvitløk, salt, urter, saus og krydder i en food processor og kjør sammen til en grov mos. Konsistensen skal være relativt grov og tørr, men samtidig lett å forme til kuler.
Spe på med litt olje eller maisenna dersom det er behov for å endre konsistensen. La blandingen få «sette seg» i kjøleskapet i ca. 1 time.
Lag dressing: Bruk stavmikser og kjør sammen tahini og hvitløk. Spe på med romtemperert vann til en tyktflytende konsistens før sitronsaften røres inn. Smak til med salt.
Lag urtesaus: Rør finhakkede mynteblader og dill, olje, sitronsaft, salt og sesamfrø til en frisk urtesaus.
Sett ovnen på 200˚C og ha godt med olje i en ildfast form. Form små, runde boller av falafeldeigen og press bollene lett ned med håndbaken. Stek midt i ovnen i 10 minutter, snu bollene og stek videre i 10 minutter til.
Server nystekte falafler i pitabrød med salat, tahinidressing og urtesaus.
Falafel-farsen kan oppbevares 1 døgn i kjøleskapet før bruk. Ferdigstekte falafler kan også fryses.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆