
Gul og rød kepaløk kan du bruke til det meste, og de kan også brukes om hverandre. Muligens kan den røde være noe mildere og litt søtere, men ikke alltid. Den røde vil selvfølgelig sette mer farge på maten så lenge den ikke er kokt over lenger tid, mens den gule er mer beskjeden på dette området.
Løken setter god smak på maten og er absolutt en fantastisk smaksforsterker og et godt krydder til maten. Den rå og ubehandlede løken er som sagt en sinna fyr, men legger du den i kaldt vann i 15 minutter, blir den mer grei å ha med å gjøre.
Varmebehandler du den derimot, og særlig over lenger tid, blir den virkelig myk som smør på alle plan og kan overraske med en deilig sødme.

Sjalottløk
er en lillebror og er elsket av kokker og av sauser. Den har mindre syre og mindre bitterhet enn kepaløk og har aromaer som er mildere og søtere enn vanlig løk, noe kommer best frem under varmebehandling. Du kan gjerne bruke den rå på burgeren eller i salater.
Hvitløk
er løken som en gang delte landet i 2. Enten så spiste man hvitløk, eller så spiste man det virkelig ikke! Heldigvis har dette forandret seg. Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden, og en skikkelig smaksetter. Det er den rå hvitløken som vil sette mest preg på pusten din. Som all annen løk blir den mild og skjønn etter at den har fått en lengre varmebehandling. For eksempel kan hele hvitløk bli en nydelig forrett hvis man kutter av toppene, legger på urter og smør og så baker dem i ovnen på 170C i en liten time.
Bli kvitt lukt fra hendene? Gni inn salt og sitron. Fra munnen? Spis et eple, fennikelfrø eller persille. Fra skjærefjøla? Bakepulver og vann før du vasker bort med såpevann.
<<GÅ IKKE GLIPP AV: Eddik er en genial luktfjerner. Sjekk så mye du kan bruke eddik til - som løser mange av dine små og store rengjøringsproblemer hjemme.>>

Delikatesseløk/ stjerneløk
er ganske lik i smaken som kepaløk. Løkene er små og derfor perfekte å bruke hele i for eksempel gryter. Bakte småløk sammen med andre grønnsaker og urter i stekeovnen, setter mye deilig smak på maten. Løken er ikke så lett å skrelle men hvis du koker den i ett minutt og så legger den i iskaldt vann, kan du klemme den ut av skallet.
Salatløk
Dette er løken du fint kan spise rå. Den er faktisk ikke så bra til steking og grilling fordi den inneholder så mye mer vann enn andre løktyper. Løken er stor og hvit med et grønnskjær og er super til alt du kan tenke deg å spise rå løk til.
Purre
Purren er mild og har en god aroma. Du kan spise hele purren, bare husk på å skylle den godt først. En fin måte å gjøre det på er å snitte hele purren i to på langs og så holde den under rennende vann før du snitter den opp. Den lyse delen av purren er den møreste og blir sett på som den beste, mens den grønne delen er nydelig i supper, gryter og er super til kraftkoking.

Vårløk
Visste du at vårløk er små løk som er plukket før løkdannelsen er markert? Vårløk er mildere enn purre og er god til det meste, både som rå og varmebehandlet. Vårløk er nydelig som pynt og kan også erstatte gressløk.
Borretaneløk eller flatløk
er en slags flat og liten kapaløk. De er best å bruke hele, på grillen, som bakt eller i gryter. Løken har den samme utfordringen som delikatesseløken, at den ikke er så lett å skrelle. Kok dem derfor i ett minutt og avkjøl i iskaldt vann. Super som ”pynt” på fat med andre grønnsaker.
Oppbevaring:
Løken trives både varmt og kaldt. Men ikke midt i mellom. For ved 10-12 grader tror nemlig løken at det er tid for å blomstre så da begynner det å gro inne i seg selv.
Vil du ha løken til å vare lenge, skal den ligge kaldt, som i kjøleskapet. La løken ligge i papirpose, i nett eller løst. Men du kan også la løken pynte opp på et fat på kjøkkenbenken. Der klarer den seg fint i 1-2 uker.

Her får du fire gode måter å bruke løk på:
Syltet rødløk
Syltet rødløk er veldig godt til mange ting. På burgere, i sandwicher, i tacos, på fisk, på kjøtt. You name it!
For det første blir løken mild av å ligge i en marinade. For det andre ser den så utrolig god ut!
- ½ dl hvitvin- eller eplecidereddik
- 2 dl vann
- ½ dl sukker
- 1 laurbærblad
- 4 hele pepperkorn
- litt salt
- 1 stor rødløk, delt i ringer
Slik gjør du:
- Kok opp eddik, sukker, laurbærblad, pepperkorn og ½ ts salt i en stor kjele, til sukkeret er løst opp.
- Ha i løk og la den ligge rett under kokepunktet, til den blir lysere i fargen, i ca. 1 minutt.
- Ta kjelen vekk fra platen og avkjøl helt.
- Server romtemperert.
Karamellisert løk
Den eneste utfordringen du har her er tålmodighet. Og varme. Du må nemlig ha mye av det første og mindre av det andre. Her er det den sinna fyren som skal ut av sitt gode skinn. Sukkeret, som løken merkelig nok er full av, skal karamellisere, uten å bli brent. Så sett stekepanna på middels til lav varme.
Bruk gjerne litt vin, kraft, eddik eller vann underveis hvis det passer til maten du skal spise.
Karamellisert løk er så godt at den burde raskt legges til side når den er klar. Kjempegod til supper, som tilbehør, til dipp, til pizza og pai.
- 1 ss meierismør
- 1 ss olivenolje
- 2 store løk, delt i 2, så i skiver (ikke for tynne)
Slik gjør du:
- Smelt smør og olje og ha i løk. Etter 10 minutter kan du drysse på litt salt.
- La løken steke, du kan røre litt hvert 5 minutt.
- Snart har du deilig, søt løk – klar til å spises.
Du kan også karamellisere halve kepaløk i stekeovnen.
- 4 store løk, delt i 2 (du trenger ikke ta av skallet).
- 2 ss smør
- 1 ss olje
- litt salt
Slik gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 180C.
- Ha smør og olje i en kjele og smelt smøret.
- Legg i løk med den flate delen ned og hell over smør og olje.
- Dryss på med litt salt og stek i ovnen i 40-50 minutter, til løken er myk og gyllen.
Bakt, karamellisert løk kan gjerne få på urter underveis, som rosmarin eller timian. Litt lønnesirup og balsamico gjør det til en fest!
Glasert løk
Glasert løk er perfekt som tilbehør til det meste av stekt mat.
- 30 småløk
- 3 ss meierismør
- ½ dl kyllingbuljong eller vann
- 1 ss sukker eller honning
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 220C.
- La løken få et oppkok i ett minutt eller to. Sil av og skrell når de er håndterbare.
- Smelt smør i en kjele, ha i løken og dryss på med litt sukker – la det surre i 10-12 minutter. Hell i buljong eller vann.
- Ha alt over i en ildfast form og bak i ovnen i ca. 10 minutter. Rør gjerne litt innimellom.
Puré av løk
Bruk den som dipp, som dressing eller som en saus.
Bruk den karamelliserte løkoppskriften slik den er for så å kjøre den i en blender med litt kyllingbuljong og litt Crème Fraîche til ønsket konsistens. Smak til med sitron, salt og pepper.
Vil du lage dipp til chips, kan du kan tilsette:
- 1 dl rømme
- 1 ts Worcestershire sauce
- en liten håndfull parmesan
Slik gjør du:
- smak til med salt, nykvernet pepper og litt sitron
- pynt med litt gressløk