Rotgrønnsaker har alltid vært en viktig del av kostholdet vårt. Nå på høsten bugner butikkene av rotgrønnsaker i alle mulige farger og fasonger, og du kan lage alt fra klassiske retter ti å prøve noe nytt. Som å tilsette deilig, myk chevre og knasende gode valnøtter.

Allsidige rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er en fellesbetegnelse på grønnsaker som potet, gulrot, beter, nepe, sellerirot pastinakk og persillerot. Rotgrønnsaker vokser under jorda, og ofte kan selve bladverket også spises.

Felles for rotgrønnsaker er at de er rike på kostfiber og kalium, og de fleste inneholder både vitamin A og C. Ikke bare er det sunt, rotgrønnsaker har mange bruksområder. Med en søt, jordlig og nøtteaktig smak passer disse røttene til det meste!

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Lag supergode chips av søtpoteter, både crispy og søte på en gang!>>

Ovnsbakte rotgrønnsaker til middag

Ovnsbakte rotgrønnsaker er utmerket tilbehør til høstmaten. Rotmos og puréer er også godt. Ingenting sier høst mer enn rotgrønnsaker i supper og gryter.

De fleste rotgrønnsaker smaker utmerket også rå. Riv gulrot og beter i en råkostsalat (prøv en asiatisk nudelsalat med rotgrønnsaker), eller ha det i en kake. For å bevare rotgrønnsakene utover vinteren kan de syltes og hermetiseres. Gulrot kan også bli en spennende marmelade til ost.

Selv om rotgrønnsaker er selvskrevet som tilbehør er de også gode som en egen rett. Den søte jordaktige smaken av rotgrønnsaker kommer virkelig til sin rett når de blir ovnsbakt med honning, chèvre og timian.

Toppet med noen ristede, sprø nøtter kan det være et fullverdig måltid eller en perfekt forrett til høstmaten.

Du kan variere rotgrønnsaker på uendelig mange gode måter. Hvorfor ikke satse på en vegetarmiddag med ovnsbakte rotgrønnsaker i dag?

Du kan ovnsbake alle typer rotgrønnsaker. Prøv en fargerik blanding av rotgrønnsaker, så får du litt fest i hverdagen!

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER MED CHÈVRE OG VALNØTTER

Dette trenger du til 4 personer:

 • 1 bunt gulrøtter
 • 2 stk persillerot
 • 2 stk gulbete
 • 200 g chèvre
 • 4 ss flytende honning
 • 4 ss nøytral olje
 • 100 g valnøtter
 • 1 bunt timian
 • Havsalt og nykvernet pepper

 Slik gjør du:

 1. Del rotgrønnsakene i omtrent like store staver eller båter. Fordel dem utover et stekebrett kledd med bakepapir.
 2. Hell olivenolje og honning over grønnsakene. Ha raust med havsalt og nykvernet pepper over og bland det godt sammen. Topp med et par timiankvaster.
 3. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er møre. Vend rundt på grønnsakene underveis.
 4. Helt mot slutten av steketiden legger du på chèvre i biter. Stek videre i et par minutter, eller til osten er gyllen.
 5. Rist valnøtter i en tørr og varm panne til de er gylne. Strø over rotgrønnsakene og server. 

Tips!

For å redusere steketiden kan du dampe grønnsakene i ti minutter på forhånd! Da kan du bare grille grønnsakene og osten et par minutter i stekeovn.

SE FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNSAKER