Vi skal ikke ha for mye salt i maten, sies det. Det er korrekt hvis man regner saltforbruket som inntas. Men det er ingen som har sagt noe om hvor mye salt man kan ha utenpå maten!

Saltbaking er en herlig teknikk som du like gjerne kan lære deg først som sist. Når en råvare pakkes inn i salt, vil det dannes en hard skorpe rundt råvaren og maten vil dampe inne i kokongen. Dermed får du den saftigste og deiligste maten du kan tenke deg.

 Oppskrift på saltbakte rødbeter med ristede hasselnøtter, salviesmør, bacon og høvlet parmesan.

Bruk havsalt, og helst grovt salt når du skal saltbake rødbeter.

Med skinnet på

En ting du må huske på når du bruker denne teknikken er at råvaren må være intakt. Altså ingen sår i skinnet/skallet. Er det hull i skinnet/skallet vil kjøttet suge til seg salt og maten vil bli altfor salt.

Slik saltbaker du mat:

Du kan bake hele grønnsaker eller hel fisk med samme teknikk. Resultatet blir mat som er saftig, fast og utrolig smakfull.

 1. Finn frem en ildfast form og fyll bunnen med et lag grovt havsalt. Stikk hele råvaren med skallet/skinnet på ned i saltet. 
 2. Hell masse grovt salt over slik at du dekker råvaren helt. Det er viktig at det ikke er store hull i saltlaget, da dette skal fungere som en dampovn. Er den ikke tett, vil dampen og fuktigheten forsvinne ut.
  Oppskrift på saltbakte rødbeter med ristede hasselnøtter, salviesmør, bacon og høvlet parmesan.

  Saltbakte rødbeter med nøtter, bacon og parmesan er nydelig som en egen rett, på et tapasbord eller som tilbehør til hvit fisk.

 3. La råvaren kose seg i ovnen. Avhengig av størrelse trenger grønnsaker cirka en time, kylling cirka 80 minutter, fisk mellom 30-45 minutter.
 4. Kakk av saltlokket og ta råvaren ut av saltet.
 5. Nå kan du enkelt skrelle av skallet/skinnet og servere med godt tilbehør
Oppskrift på saltbakte rødbeter med ristede hasselnøtter, salviesmør, bacon og høvlet parmesan.

Kos deg med høstens ferske grønnsaker! Du kan også saltbake andre rotgrønnsaker, løk, hel kylling og fisk. Du får den samme saftige kvaliteten hver gang.

SALTBAKTE RØDBETER MED RISTEDE HASSELNØTTER, BACON, PARMESAN OG SALVIESMØR 

Dette trenger du til fire personer:

 • 4 rødbeter
 • 1 kg grovt havsalt
 • 6 salvieblader
 • 100 g smør
 • 200 g godt bacon i terninger
 • 1 dl hasselnøtter, grovhakket
 • ca 100 g Parmigiano-Reggiano

 

Slik gjør du:

 1. Vask rødbetene forsiktig. Det er viktig at rødbetene ikke får riper eller hull i skallet.
 2. Forvarm ovnen til 200 grader
 3. Fyll en ildfast form med halvparten av saltet. Stikk rødbetene ned i saltet. Legg et salvieblad på hver rødbete. Hell resten av saltet over slik at rødbetene dekkes av salt. La stå i ovnen i 1 ½ time. 
 4. Ta rødbetene ut av saltet, og børst av dem. Skrell dem uten å få salt på dem. Del dem i fire-seks båter.
 5. Smelt smøret til det er nøttebrunt. Bruk en finmasket sil til å sile smøret for å få bort urenhetene. Du skal stå igjen med en klar, nøttebrun væske. Legg 2 salvieblader i smøret for å parfymere det.
 6. Stek baconbiter i en panne.
 7. Rist nøtter i en tørr panne til de er gylne.
 8. Legg rødbetebåtene på et fat. Hell over smør. Dryss nøtter og bacon over retten. Rett før servering høvler du noen skiver Parmigiano-Reggiano over.

SE FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNSAKER