Inne i det varme og lyse gartneriet lukter det friskt og godt av tomater. På hver side av en bred midtgang er det 35 rader med piccolotomater, 5 planter per kvadratmeter. Noen av tomatene er røde og plukkemodne, og mange er fortsatt grønne og må stå en stund til før de er spiseklare.

Rundt de høye tomatplantene surrer det hundrevis av humler, som bor i gule kasser langs tomatradene. Humlene sørger for pollinering av tomatplantene, og er derfor en viktig del av arbeidsstokken. I tillegg jobber det over 80 arbeidere her, inkludert Kåre Wiig, datteren Anne Wiig og svigersønn Frode Ringsevjen. Det er de som viser oss rundt i det imponerende store drivhusanlegget. Frode peker på en høy tomatplante:

- Her har vi snylteveps, som tar knekken på bladlus, og teger som er et biologisk nyttedyr som spiser alt av insekter. Disse insektene gjør at vi nesten ikke trenger sprøytemidler, forklarer han.

Familien som dyrker tomater på Wiig gartneri.

Kåre Wiig (i midten), datteren Anne Wiig og svigersønn Frode Ringsevjen driver Wiig gartneri.

Medlem av eksklusiv tomatklubb

Wiig Gartneri er en familiebedrift som har spesialisert seg på tomater, og særlig den søte og runde piccolotomaten.

Det er ikke hvem som helst som får lov til å dyrke piccolo. Det er faktisk bare 18 produsenter i Europa som får lov til å dyrke den lille, franske piccolotomaten på lisens.

Og det var medlemmene i den eksklusive klubben – piccoloklubben – som for ti år siden ga tillatelse til at Wiig Gartneri fikk dyrke tomater på den gang 2000 kvadratmeter drivhus. Som Norges eneste.

I dag har gartneriet utvidet dyrkingen av piccolotomater til ca. 25 000 kvadratmeter høyteknologisk drivhus med optimale forhold for tomater; mye lys, stabil varme og godt med næring. Da vokser tomatplantene kjapt, og kan bli opptil 20 meter høye.

- Piccolotomatene trenger 18 timer lys og må hvile seks timer for å trives, forklarer Frode.

Går egne veier

Det var ikke gitt at Anne Wiig skulle ta over driften av gartneriet. Som barn pleide hun og søsteren Hege å dytte odelsretten over på hverandre hele tiden.

Som ung voksen reiste Anne til Oslo for å studere hagebruk og økonomi på det som nå heter Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, og internasjonal markedsføring og strategi på BI.

Da hun kom tilbake til familiebedriften på Jæren hadde hun både med seg mye relevant kunnskap, motivasjon og en samboer med bakgrunn fra Bioforsk.

- Dette er ikke en vanlig ni til fire-jobb, men en livsstil. Derfor er det en fordel at vi jobber her, begge to, forteller Anne.

Hun er nå daglig leder og tar over mer og mer av driften etter som Kåre planlegger å trekke seg mer tilbake.

Tomatplanter i drivhus.

Du finner tomatplanter i alle størrelser i gartneriet. Disse er fortsatt for små til å bære fram piccolotomater .

Familiehistorie i veggene

På kontorveggen til Kåre Wiig kan du følge utviklingen av gartneriet, fra det første gartneriet faren hans bygde i 1937 til dagens topp moderne gartneridrift med rundt 50 000 kvadratmeter drivhus i tillegg til uteområder for sommerproduksjon av grønnsaker.

Wiig Gartneri dyrker et mangfold av grønnsaker; alt av tomater, fra store bifftomater til bittesmå perletomater, agurk, snackspaprika, rotgrønnsaker, brokkoli og ulike kålsorter. Alle grønnsakene selges hos Coop.

Anne liker å eksperimentere med piccolo-tomatene, her har hun tørket dem i ovnen. Kjempegod snacks!

- Hver uke plukker vi 10 tonn piccolotomater, som kun selges hos Coop. Vår styrke er at vi ikke er redde for å prøve ut nye produkter og produksjonsmetoder. Heldigvis har vi med oss Coop, som er åpne for å prøve ut nye sorter med oss, sier Kåre Wiig.

Blir dere noen gang lei av tomater?

Svarer kommer kjapt og spontant fra alle tre:

-  Nei, aldri! 

Coop Mega elsker norsk mat!

Coop Mega har mange, flinke produsenter av norske matvarer. Bli med på besøk:

SE FLERE OPPSKRIFTER MED GRØNNSAKER