Selv om det er mulig å få tak i klementiner året rundt, er det på senhøsten og før jul vi har klementinsesong.

Faktisk spiser vi rundt seks kilo hver i året av denne lille sitrusfrukten – og aller mest i førjulstida. Vi nordmenn er så glad i klementiner at vi i 2013 importerte over 27.000 tonn!

Mandarin eller klementin?

Klementiner sies å være en tilfeldig krysning mellom mandarin og bitter appelsin (pomerans), og er det vi spiser mest av i Norge. Mandarinen har et tykt skall og inneholder mye steiner, mens klementiner har et tynt skall og er stort sett steinfri.

Bakt ostekake med klementiner. Tips til hvordan du bruker klementiner i matlaging.

Klementiner er mye søtere enn appelsiner og tilfører masse sødme til bakverk og kaker.

Saftsmaken er søt og rund, og ikke like syrlig som fetteren appelsin kan være. Derfor er det ikke rart vi har trykket klementinen til vårt bryst. Det finnes flere klementinsorter, og den vanligste vi har heter Clemenules.

Klementiner i matlaging

Klementiner er en god frukt å spise som den er. Den er enkel å skrelle med sitt tynne skall. Har du juicepresse kan du presse juice av klementiner, da får du en skikkelig søt og god juice. Klementiner passer også i matlaging. Klementinbåter er selvskreven i koldbordfavoritten Waldorfsalat, og i skalldyrsrøren Hvalersalat.

Lag en enkel fruktsalat av klementinbåter, druer, eple og annen frukt for en lett og frisk dessert. Klementiner passer godt til lyst kjøtt som svin og kylling, enten det er hele båter i en salat eller kokt ned til en saus.

I de fleste retter med sitrus kan du gjerne prøve å bytte til klementin mens vi har denne godsaken i sesong. Hva med å lage en lemoncurd med klementiner?

<<LES OGSÅ: Sjekk ut denne oppskriften på lemon curd - som er vanvittig godt i en pavlova.>>

Bakt ostekaker med klementiner. Tips til hvordan du kan bruke klementiner i matlaging.

Søte klementiner er en perfekt match med syrlig ostekake. Nyt dem mens det er sesong!

Her har vi laget en frisk og syrlig bakt ostekake med klementin.

Bakt ostekake med klementiner

Bunn:

 • 250 g havrekjeks, feks Digestive eller Kornmo
 • 1/2 dl mandler, ristede
 • 150 g smør

Fyll:

 • 450 g naturell kremost, romtemperatur
 • 4 ss flytende honning
 • 2 klementiner, skall og juice
 • 60 g gresk yoghurt
 • 2 store egg

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 175 grader.
 2. Rist mandlene i en varm, tørr stekepanne. Rist litt rundt på pannen så de ikke blir svidd. Ha mandlene over i en foodprocessor og kjør til de er grovhakkede. Tilsett kjeksen og puls til du har en jevn, men litt grov masse. Smelt smøret og bland inn.
 3. Fordel kjeksbunnen i en 20 cm-springform. Klem massen litt oppover sidene. Forstek bunnen i 10 minutter.
 4. Lag fyllet ved å piske sammen kremost og honning. Rasp skallet av to klementiner og skvis juicen over. Rør inn gresk yoghurt og et egg av gangen. Pisk til du har en jevn masse. Hell fyllet over kjeksbunnen og bak i 50 minutter.
 5. Massen skal ikke være helt fast når den er klar, men litt dissete. La kaken avkjøles minst 20 minutter før du løsner ringer i springformen. La ringen henge løst rundt kaken i 10 minutter til før du fjerner den helt.

Kilde: frukt.no (opplysningskontoret for frukt og grønt) 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER