Kaken Brownie med bringebærmousse danket ut 1508 konkurrenter i TINEs store Instagram-konkurranse #tinebaker 

-Da jeg våknet i går og så meldingen fra TINE på Instagram trodde jeg først det var en feil. Jeg ble kjempeglad! Jeg elsker å bake, og liker å prøve ut nye ting, sier den glade vinneren, Kaja Sæther Aarhus (26) fra Oppegård.

For tiden bor Kaja i Stockholm med sin svenske samboer. Der studerer hun til å bli siviløkonom. På fritiden baker hun tre-fire ganger i uken, og legger ut bildene på Instagram. Hun har også sin egen blogg.

    – Da jeg begynte å studere økonomi, fikk jeg behov for å gjøre noe kreativt på fritiden. Når man studerer ser man resultater bare en gang i halvåret - når det er eksamen. Det synes jeg er litt kjedelig.

Med baking ser man resultatet med en gang. Det er ikke alltid det blir vellykket, men det gjør ikke noe. Jeg prøver hele tiden å utfordre meg selv, sier Kaja.  

<<BAK OGSÅ: Sjokoladecupcakes med herlig topping>>

Vinnerkaken ble en favoritt

Hun startet med å ta bilder av baksten og legge bildene ut på Instagram, på #kajabaker. Etter hvert begynte folk å etterlyse oppskriften på de fristende kakene, og hun startet blogg.

Bloggen har hun hatt i cirka et år. Noen av leserne hennes tipset henne om instagram-konkurransen til TINE.

– Jeg håpet på å bli ukesvinner da jeg meldte meg på, men å vinne hele konkurransen hadde jeg aldri turt å håpe på, sier Kaja.

I løpet av sin bakekarriere har hun forsket seg frem til over 50 nye oppskrifter. Vinnerkaken ble til på en studiedag.

–  Jeg hadde besøk av en venninne, og så fikk vi lyst på noe godt. Jeg har tidligere prøvd meg fram til en oppskrift på en veldig god brownie, men den var litt for søt. Jeg justerte derfor oppskriften litt, og fant frem til en god bringebærmousse vi kunne ha på toppen.

Da samboeren min smakte den for første gang sa han: Det her er en av mine favoritter! Venninnen min var enig. De elsket kaken, forteller Kaja. 

<<LES OGSÅ: Har du dårlig tid, kan du lage disse herlige browniespydene til dessert. Perfekt på koldtbordet er de også.>>

Vant privatkurs med konditor

TINEs egen konditor og bakeekspert Bernhard Azinger

TINEs egen konditor og bakeekspert Bernhard Azinger var med å kåre vinnerkaka i konkurransen «Norges beste kake». I juryen satt også Liv-Anette Valaker Røren, konditor og daglig leder i Goman og Valaker Bakeri og Konditori, og Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig i TINE.

Førstepremien er et privat bakekurs med TINEs egen konditor og bakeekspert Bernhard Azinger. Han er OL-gullvinner i konditorkunst og vil dele sine aller beste tips.

 – Jeg håper å lære litt mer avanserte teknikker. Jeg har ganske god kontroll på standard baking, men kompliserte desserter har jeg lyst til å lære meg. I går prøvde jeg for eksempel å temperere sjokolade for første gang. Det var spennende. Og jo bedre du er, jo finere blir sjokoladen! 

Kaja liker å følge årstidene på kjøkkenet. Om sommeren er det best med friske smaker, om vinteren passer det med en varm og deilig sjokoladekake.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Du merker ikke at disse kokosbollene er sukkerfrie>>

Har arvet bakergleden

    – Jeg er så heldig å ha en bestemor som er en mester i å bake. Uansett når vi kommer hjem til bestemor og bestefar har hun noe godt å by på, enten det er kaker, småkaker eller annen hjemmebakst. Pappa er også utrolig god på å bake både kaker og brød, mens moren min er skikkelig god på alt av søt gjærbakst. 

– På bakekurset du har vunnet får du ha med deg en person. Hvem er den heldige?

– Godt spørsmål. Kanskje det må bli mamma. Hun og mormor følger meg jo trofast på Instagram!

Brownie med bringebærmousse

TINE kåret nylig Kajas Brownie med bringebærmousse til «Norges beste kake» i konkurranse med over 1500 andre.

Her er Kajas vinnerkake. Du kan følge Kajas bakeglede på bloggen kajabaker.fineday.se

Brownie med bringebærmousse

Brownies

 • 125 g smør
 • 100 g mørk sjokolade
 • 2 egg
 • 2 dl sukker
 • 2 dl hvetemel
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts bakepulver
 • 2 ss kakao

 Slik gjør du:

 1. Varm ovnen til 175 grader og smør en rundform (18 eller 20 cm) eller en firkantet form på 20x20 eller 20x25 cm.
 2. Smelt smør på lav varme.
 3. Visp sukker og egg luftig (ca 4-5 min på maks hastighet).
 4. Ha sjokoladen i det smeltede smøret og rør forsiktig til sjokoladen smelter.
 5. Bland resten av ingrediensene til røren og tilsett sjokoladesmør-blandingen.
 6. Bland godt sammen.
 7. Hell røren i den smurte formen  og stek midt i ovnen i 20-30 minutter, avhengig av størrelsen på formen. Brownien skal være myk inni.

Bringebærmousse

 • 225 g fryste bringebær
 • 100 g Philadelphia eller TINE kremost naturell
 • 3 plater gelatin
 • 2 ts vaniljesukker
 • 2 ss sukker
 • 2 ss melis
 • 2,5 dl kremfløte

 

Slik gjør du:

 1. Ha fryste bær i en kasserolle på medium varme, og la det småkoke i 6-8 minutter (ønsker du en søt mousse tilsetter du 2 ss sukker).
 2. Ha gelatinbladene i en skål med iskaldt vann og la de ligge i 5 minutter mens du lager ferdig bringebærpuréen.
 3. Hell bærblandingen gjennom en sil, og bruk en skje for å gjennom alt og skrape på undersiden. Kast frøene som blir igjen.
 4. Klem ut vannet av gelatinbladene og rør dem inn i den varme puréen.
 5. Visp kremfløte og melis til krem (NB: Ikke visp for mye, så følg nøye med)
 6. Rør sammen kremost og vaniljesukker, og vend dette forsiktig inn i kremen.
 7. Bland bringebærpuréen med kremen ved å bruke en slikkepott. Fordel utover toppen på den avkjølte brownien og sett kaldt i 30 minutter.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ KAKER